Да ја споделам мојата радост, веке 2 дена малата ја прифати бананата. Јаде по 4-5 лажици но битно отвара уста. Мислам дека не сака многу лажица затоа што кога и давам цело парче овошје го лиже и шмука. Банана јадеше вчера така . @zuto пробај и ти така може на тој начин ке покаже интерес?
Еее супер, баш се радувам што најде начин, продолжете така. Фала што ти текна на мене, но кај мене ни тоа не упали. Пробав сите овошја така да му ги давам, купив и хранилка со мрежичка, нудев и со прст кашички, ставав и на брадавица... Досега кај мене не успеа ниту еден начин. Некогаш и кај мене ќе му се згрешеше да глода некое парче јаболко или круша, ама тоа беше многу кратко и ретко. Дај Боже кај вас да се погоди успешен начинот оти знам која среќа е за една мајка кога детето ѝ јаде се, особено здраво и подготвено со многу љубов и мерак. Баш ме израдува
@zuto штом ке му никнат запчиња ке му го нудиш овошјето како finger food.Ке го пројаде можеби така. Јас сакам авокадо утре да дадам.Тоа термички не се обработува нели?И треба меко или тврдо да биде?
Помеко е подобро. Кај мене само авокадо јаде. Јас му го ставам во блендер со веќе подготвени житарки и отпосле ставам кисело млеко. Лесно се блендира со други состојки. Само јас не ставам количински многу оти е тешко, а и често го јадеме (само тоа ни е на мени од овошје и зеленчук).
Дали смеам да чувам домашно направена кашичка во фрижидер преку ноќ? На пример, да ја направам навечер и да му ја дадам следниот ден околу пладне? Во каква амбалажа се чуваат? Прочитав на интернет дека можело до 48 часа да се чуваат во фрижидер, ама ме интересираат вашите искуства
Јас домашна никогаш не чувам,особено не овошна.Овошјето лесно оксидира.Нека кажат и другите мајки ама јас не би.
@green.eyes знам деκа κупечκите κашичκи(отвоρени)се чуваат до 3дена во фρижидеρ,маκаρ што јас исκρено ја фρлам веднаш после обρоκ,не ми е сигуρно. А домашно пρиготвена,не би ја чувала воопшто,најубаво е да му ја напρавиш тогаш κога тρеба да јаде,свежа и топличκа. @zuto и @chocolade можно. е да детето си е таκво. Едноставно не саκа одρеден вκус и κρај. Моја пρијателκа плачеше од маκа зашто бебчето ниκогаш не почна на јаде κомпиρ и моρκов. Сега има годинκа и да стави ρонκа во јадење,детето не јаде. Тоа е,вκус е во пρашање,џабе се неρвози се е до детето.
Фала ви @joy1 и @LaDyDoLl И мене ми беше чудно, затоа и прашав. Иначе вчера не беше нешто воодушевен од морковот Го чекам сега да стане и да му дадам пак, барем пола лажиче се надевам ќе помине.
Како што кажа @joy1 овошјето брзо оксидира и не се препорачува да стои од денес за утре. И јас се сторого придржувам на тоа правило. Ако не го изеде за 1 час максимум, го фрлам. Искрено и не е пријатно за око, а не пак да го јаде малото. Бананата, авокадото, крушата веднаш потемнуваат, а не сакам ни да замислам какви стануваат ако ги даваме другиот ден. За зеленчук имам слушнато дека може да се чува во фрижидер 24 часа, а во замрзнувач подолго (имам читано на еден српски детски сајт за замрзнување на бебешки каши), и овде исклучок се прави за компирот кој не е правилно да се јаде неколку часа по приготвувањето. Досега не сум давала замрзната храна, ниту пак сам чувала храна од денес за утре, но ми се има случено да направам каша (од боранија, грашок, пченка) и да не сака да ја јаде во моментото па ја ставам во фрижидер и и ја давам подоцна. И не сме имале проблем досега.
Majki deneska sakam da dadam sliva zaradi stolicata,no bidejki ne mozam da najdam sveza ke zgresam li ako dadam suva,svarena pa ispasirana?Sto mislite, sovet, iskustvo...
Можеш, јас така давам слива, еве и денес ни е на мени . Не сакам да купувам од маркети свежи, а маж ми најде домашни сушени и сега давам такви. Сега за сега мешани со јаболко или со круша
Јас изгледа ке морам во се да ставам банана . Сега јадевме морков со банана. Утре сакам да дадам тиквица, ако не ја јаде ке треба да додадам банана. Дали е ок? @PUPICA јас купив од биокулт сливи и одкако и дадов видов дека на 200 гр има 40 гр шекер. Затоа престанав да ги давам. Ке чекам свежи. Иначе ги варев па блендирав.
@chocolade ama pa nema svezi,sto da pravam ? epten mi e sega nekako zort, ima tvrda stolica iako ne pokazuva maka nekoja a go primetuvam deka mnogu se napnuva...probav i so kruska da mu olesnam ama nekako kako da nema efekt
Круша и јаболко протеруваат колку што знам. А тиква не сум сигурна дали протеруваше или правеше тврда столица. Некој по искусен нека каже?!
Mene pedijatar mi kaza od 6, pa duri vo nasiov slucaj deka sme na AD moze i od 5.A vo sabotata napolnivme 6.
Тие на Хипп (чисто слива) се со додаден шеќер, баш го читав составот. Онаа што е слива и јаболко можеш да ја дадеш, нема додавано шеќер во неа.