Да се подсвари малку (или кратко во вода која врие да постои и да се извади) потоа во мраз(или ладна вода) Зеленчукот посебно, кога така се приготвува, ја задржув бојата и сјајот/свежината.
Meso stom napolni 7 meseci gledaj vednas da vovedes, a zolcka jas se vodev po tabela i vovedov od 9m, ama da se navratam sega i nea bi la vovela porano, na pocetok na 8mi.
Со пилешко домашно месо почнав, потоа дадов и телешко. Жолчка комбинирам со кисело млеко, прв него го воведов па после жолчка, со палента, ориз, спанаќ.
Тоа на 6 може Ај идеја што да дадам за појадок? До сега пробано: - јаболко - круша - слива - тиква - банана - тиквица - морков - компир - брокула Ќе воведувам од утре благ компир предпладне. Може да и дадам оривче (холе) со нешто овошно? Ко сутлијаш ќе дојде ваљда со што овошно? Може ли од старт цел оброк оривче?
Само оривче нема да и е вкусно,јас му правам со мое млеко и банана место шеќер. Можеш и да комбинираш што би јадела ти и направи и кашичка барем сега има овошје и зеленчук.
Не мислев само оривче да и дадам. Дали може во старт поголема количина од фамозните 3 лажички ми е прашањето.
Мојот ден денес многу сака ориз, јаболко, пола банана и слива. Ориз и тиква е превкусно и малку цејлински цимет ( веќе и ц.цимет можеш да ставаш ). Печена тиква и печено јаболко, ц.цимет и оривче највкусно , малку измолзено млеко или Ад ќе ставиш ( пробај превкусно ќе и биде ). Печено јаболки, на пареа сварена круша, ц.цимет и оривче со малку млеко. Ориз, брокула, морков и м.масло малку. Ориз, тиквица,лук и м.масло малку. Итн. Како ти би јадела така и на малата ќе даваш. Најмногу по 3-4 намирници ќе мешаш ( за ова имаше на 0+ месеци на Телма, зашто кога се повеќе потешко желудникот им ги вари кога се помали ) Едит :Да дај цел оброк и нека јаде колку сака. Не се држи на стриктна грамажа. Секое дете си знае кога е доста. Ќе затвара уста, трга глава и кенка. Тогаш прекинуваш. Давај нека си јаде колку сака 200гр 200гр нека јаде. Биди среќна да јаде, а не како мојов и остали да се моликаме за јадење.