Мојава е 9+ и нема заби ама јаде пасирано. Месото ситно го исецкам исто и зеленчукот. Си јаде и џвака и без заби, до сега не се ни задавила.
Ке пробам и јас така, па ке видиме како ќе поминеме. Засега сме само на овошје и житарки, бидејки зеленчукот никако не го сака. Може со мевце и лукче ќе го пројадеме
А житарките како киноа просо или по тврд зеченчук како цвекло како и ги пасираш? Или овошје сабајле јаболко круша?
Житарки најчесто давам од кутија, брзо што се прават. Овошјето некогаш ситно го сецкам, а некогаш со рачен блендер го претиснам неколку секунди колку да нема големи парчиња, испаѓа како каша со парчиња овошје низ неа. Зеленчукот го варам до омекнување па пасирам ако е потребно. Цвекло конкретно само еднаш одамна дадов блендирано, морковот убаво сварен и со вилушка пасиран, леќа,грашок,ориз така ги јаде.
Кога воведов доручек отприлика на 6 мес си бараше и цицање. Изгледа зошто научен тој период. Сега веќе си знае, и да му нудам ако не сака не. А може и се јадело уште
Житарки нема потреба да се блендираат ниту пасираат, ако се сварени како што треба, детето треба да знае дека храната не е лапни голтни. И зеленчукот и овошјето со вилушка се пасираат, и тоа не ептен ситно, а ако се работи за потврди парчиња, тогаш рендани на крупно ренде.
Моето се задавува. Ако не е убаво изблендирано почнува да се дави и неколку пати се случи цел оброк да поврати, му идат нагони за повраќање ако му застане парченце.Па веќе не експериментирам . Сигурно не е спремен и буквално се блендирам.
Оти од старт е навикнат така, затоа. Со самото пробување вкусови се оставаат парчиња од храната или му се дава овошката да ја лиже и шмука директно. Така рано учат дека не е се лапни голтни, дека треба да се џвака. Бебињата учат да џвакаат со непцата, па забите кога ќе никнат ја преземаат таа улога.
Pedijatarot mi rece da vovedam 3 obroci. Reve nema celosno da go realiziram toa ama kolku ke izedi tolku. Celosno me zbuni. Dorucek mlecna kasa. Zedov na holle. Barav so ovosje mi dale bez nisto.I sega da dodadam bareno pa blendirano ovosje ili samo svezo blendirano?? Puding,oriz, griz, biskvota kako mlecna kasa za dorucek. Ne mi e jasno kako puding i ostanatite kako da gi kombiniram Rucek zelencuk+kompir, oriz, palenta, testenini+puter ili maslinovo+ sirenje. Vecera ovosna kasa...kolku sto sbativ kaza svezi blendirani + plazma. Ne e rano za biskvita i celi 3 obroci????? Vika malku biskvita, vikam ne e rano, sodrzi jajce, vika taman e a 6+ e malava. I jogurt da sum davala so nekoe solence Majki mislenje?
На 6+ три оброци не ми иде. Друго, како може за вечера овошје кога тоа дава енергија? Пред некој ден дадов само овошје за вечера и не сакаше да заспие. Си реков крај на овошје за вечера . Овошје насабајле ќе дадеш, навечер млечна каша. Млечни производи после 7ми месец воведов, плазма не сум дала, има соодветни бисквити за бебиња. За тестенини исто сте мали. Пудинг не знам каков би бил воодветен за 6+ бебе. Педијатарот ти е уби Боже.
Почнавме и ние (недела дена пред полни 6) 3 дена јаболче, не беше воодушевена, првиот ден едвај 2 лажички со плукање и молење, втор и трет ден малку повеќе но се гледаше дека не е баш задоволна. Денес втор ден морковче, дефинитивно го сака, бараше уште.
@mal.ecka јас не би дала на бебе три оброци на 6+. Тој желудник не трпи толку. А и не гледам зошто. Освен ако не сте почнати од 4+, ако сте слабокрвни, слабо напредува.... незнам. Прашај и друг педијатар, побарај второ мислење.
На 6+ според мене рано е и за ручек, а камоли за вечера. Уште се навикнува бебе на храна, нели и немате сабајле баш цел оброк сеуште или грешам? Не го разбирам советот за пудинг и бисквити, а и овошје за вечера, а млечна каша сабајле не ми штима некако, би требало обратно да е... има ли причина заради која ти дава и ручек и вечера на 6+? Крвна слика проверивте? Како е?
Vika super si napreduva, hemoglobinot 109 ama normalno bilo, na skoro 6 pocnavme so vkusovi, jas iskreno zbuneta sum.
Јас од почеток почнав пасирано, ама не идеше никако ... Нејќев да го научам на блендирано заради случај во друштво-дете од 4ипол год јаде само блендирано Јадеше диња вчера парченца. Ја фати со рака и му се згрози ја фрли , па и фацка направи Потоа му држев со вилушка и ишмука две парчиња. Штом се ок многу сте мали Јас обично за доручек давам житарка со овошје, ручек зеленчук, месо , жолчка а вечерата му е млечна каша. Ама 10+ е. На твоево желудничево малечко е. Па и совет за плазма
I vikam ne se voveduva najprvo dorucek, rucek pa vecera. Auu mi veli taka do godina treba da voveduvame 3 obroci.
Па тогаш нема причина за брзање. Почни си полека, со ред, како што мислиш дека твоето дете треба да јаде.