Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

И мене ич не ми оди со овошје. Реков ај може она ќе ја сака :)

mal.ecka and Annath like this.
  2. ivast

ivast Истакнат член

Мамички имам купено ваква кашичка 20180620_103620.jpg прашањето ми е дали се приготвува само со адаптирано млеко како што пишува или има и други начини, со зеленчук/овошје, вие како сте давале?

3. kukla21

Ја имам и јас. @kiki_riki ти ја користеше?

4. Ano

Ano Форумски идол

Ако не се лажам на сите на нестле пишува со ад, ама јас подготвувам со вода. Не гледам штета ако е подготвено со вода.

emkaemka likes this.
  5. ivast

ivast Истакнат член

@kukla21 а дали сте додавале зеленчук или овошје во неа?

6. forumce

forumce Форумски идол

3,4 пати во неделата давам месо пилешко или телешко. Урда комбинирам со палента највеќе или со печена тиквичка, компир, морков и кромид, потоа како намаз со жолчка и к.млеко или јогурт за со лепче. За ручек комбинации без месо: ориз со спанаќ или без, кромид,морков; печена турлитава од зеленчук кој си го воведела; супа од морков,компир,брокула,карфиол; пире од компир со к.млеко или урда. Не знам што имаш воведено.

stevemila and Mala30 like this.
  7. kukla21

Не сум. Само ја ккупив.

8. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Ние досега само јаболко и морков имаме пробано. Денес втор ден морков, ама нејќе уста да отвори :sweat:
    Сакав да прашам, пошто јаболко веќе воведов, може да и давам по малку секој ден додека пробуваме морков, така? Не и ги мешам, се разбира, ама да си лапне (уште не знае да отвара уста убаво, едвај 3-4 лажички и се фаќаат од јаболкото). Планот ми е кога ќе завршам со морковот да и дадам мешано морков и јаболко, имам таква кашичка дома. Ако веќе воведеното не и го давам редовно, се плашам после да не не го јаде. Грешам ли? :$ Некако тешко ни оди, или па јас сум нестрплива, сакам одма уста да отвара :D За некој ден правиме 5 месеци инаку, а совет од педијатар беше после 4 да почнеме со дохрана, иако јас почнав пред 5 дена.
    Значи прашањето ми е дали континуирано давам по малку секој ден од веќе воведеното, додека не пробаме се што треба за да воведеме цел оброк? Читав оброк би се вовел некаде после месец од почнувањето со вкусови, ако не се лажам.
    Срам несрам, да си прашам, се извинувам ако делува глупаво прашањето :$

duffi and snegulkata like this.
  9. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

@ivast Јас ја спремам со вода. Ја комбинирам и со овошје и со зеленчук.

Заборавив да напоменам па да се редиктирам настрана блендирам овошје/зеленчук па потоа го додавам во веќе приготвена каша од оваа од нестле, и ги мешам со лажичка да се соединат. Исто и со кисело млеко ја комбинирам.

Ano, ivast, emkaemka and 1 other person like this.
  10. kukla21

Мм вика многу била калорична палентата. Он ја дојаде :lol:
    Па ми текна да прашам - како мериме калориски внес? На пример, не е исто дете да изеде 100 гр праски и 100 гр палента или ориз.

Бебе апна 90гр од кашичката со бататот. И се погоди и си надомести сабајле што изеде помалку :) Ќе и дојде и вкупно повеќе од просекот. Ваљда ќе спие добро сега :smirk:

Утре карфиол. Ќе го правам со оривче, морковче, тиквица, а мислев да ставам и малку кромид за прв пат. Може така и карфиол и кромид од еднаш? Јас знам кромидот има антихистамин и е природен лек за алергии и логика вика дека може, ама кој знае.
    Што е попаметно?

duffi, emkaemka and pile30 like this.
  11. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Мислев дали да чекам да наполни 6м или да почнам на 5ипол.
    Дадов сабајле јаболче. Лапна две лажички се на се. Од 5 извадени во тањирчето имаше да пробаат и бебе и мама па и кучето (рамноправен член ни е) :$.
    Сега фалете ме или карајте. Да знам за утре :sweat:
    @Sexybaby86 Јас колку што знам на почеток се само вкусови, значи само морковчето а не и јаболко.

12. kukla21

Таман е. Утре пак :)

Minnie-e likes this.
  13. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Vednas moze obrok.

14. pile30

pile30 Популарен член

Ние почнавме на 5.5 м со вкусови и ги терав со по 3 дена само тие понатаму што воведов ко ориз просо паланта по два дена му ги давав...И му давав наизменично зеленчук 3 дена па овошје 3 дена.И откако ги вкуси сите што ми беа наведени од педијатарот тогаш почнав да му мешам по две намирници.Така се до месецот...па потоа оброк кој сега ни е 125гр.овошје со ориз или просо и накај 16ч.зеленчук со ориз или просо или палента...Секое дете е своја приказна.Како педијатар кажува така прави мајка

Minnie-e and emkaemka like this.
  15. snegulkata

snegulkata Форумски идол

@Sexybaby86 исто и мојата, едвај го вкуси морковот, а и од јаболкото не беше воодушевена.
    Утре пак морков ќе давам. ќе.видам како ќе е.

Sexybaby86 likes this.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

За да се запази препорачан внес на калории има водичи колку храна отприлика треба да изеде бебе од секој тип на храна (месо, млеко, житарки, овошје, зеленчук и слично). На линков имаш еден пример: https://www.healthhub.sg/live-healthy/1227/baby-getting-ready-for-solids. Количината е мерна според калориска вредност на намирницте претпоставувам.
    За житарки и месо јас сум некако стрикнта сеуште на 2 и пол, години овошје и зеленчук не мерам. Незготвени житарки мерам 2 лажици, зготвени четири до пет. Месо од 40 до 50 грама дневно (кога почнавме бепе 30 до 40 грама).
    За поголеми деца има слики најчесто:

17. kukla21

Фала. Ќе го простудирам ова :)

18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Простудирај мене ми е супер водич. Мојот едно време почна нагло да кажува килажа па за да контролирам внес на калории педијатар ми рече во ручек да не ставам ориз или компир туку скробни работи да останат само за доруќек и вечера. Ете така некако се контролираат калории, пак се гледа како напредува бебе/дете и по тоа се оди.

emkaemka likes this.
  19. kukla21

Малку нејасно е, ама ќе видам убаво после мм дур пази бебе :) може ми фали концентеација

20. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Да смениш ритуал на хранење? Време рече ќе мењаш, па смени ли??
    Да пушташ цртани и ти, јас ич не го сакам моментот ама дур се разјаде немам друго чаре, после само отвара уста и чека..
    Давај топла храна, погуста, го даде оризот?? Епа со ориз згусни некоја намирница, морков, кромид.. додај и несолен путер малку. Експериментирај и пробувај и ти дали ти е ОК :)

Викаш не иде со овошје :wasntme: јас само со овошје ја давам досега, мене па со зеленчук не ми иде, а заправо не сум ни јадела претходно за да знам ама вака ОК ми стои :$ битно ја јаде, мани ненаоѓа :D

Денес прв ден карфиол, е многу вкусен богами 8)
    Ве читам колку количина ви јадат и страв ме фати да не го прејадувам :worried: можно е?? Ама отвара уста што знам, кога не сака плука, врти глава..
    Нема мака со меше, не повраќа, си искача во вц редовно..

duffi, Ano, snegulkata and 5 others like this.