Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

@PUPICA барај суви сливи на Агромакс по продавнициве за здрава храна. Ги има во Биокосмос (бившо Биона), немаат додадени шеќери и сулфати.

PUPICA likes this.
  2. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Мамички може ке звучам смешно ама мора да прашам прво детенце ми е и немам искуство.Првиот пат кога им дадовте сокче од јаболко како го правевте,рендано јаболчето па сокот прецеден,варено па водата,разредено со вода????

3. PUPICA

PUPICA Форумски идол

A iskustvo so kefir i jogurt? Se poveke slusam i citam iskustva da se davaat so zelencukot i toa veke od 6-ot mesec, pritoa da se so pomala maslenost...

4. joy1

joy1 Форумски идол

За кефир незнам.
    Јогурт после 7 месец.Вие колку имате?Да не брзаш со воведување на некои продукти?

5. chocolade

chocolade Популарен член

Да сушени дадов, мислам на форумот прочитав дека може :| јаболко и слива измешав но изеде само 1-2 лажици. Потоа веке не ни дадов затоа што одбиваше да јаде а и видов дека имаат шекер. Фала за информацијата

6. joy1

joy1 Форумски идол

Јас поинаку знам :) дека сушено оди после 7 ми.
    Давај слива од хип,колку да имаш што да мешаш со јаболко или банана.Морков,тиквица,компир,круша и тиква.Тоа е она на кое треба да се задржиш сега.Мислам дека уште немате ни полни 5.
    Ние 7 во петок ке полниме.Немам дадено ни јогурт сеуште,ни кидело мл,ни спанак ни сушено овошје.Лично мн сум претпазлива бавно да воведувам за да и се адаптира организамот на секоја нова намирмица.

7. Kitten

Kitten Форумски идол

Кефир е уште поубаво и поздраво. Педијатар ми рече после 7 за јогурт и кисело млеко, но јас почекав до 8.
    Правам и кефир и домашно кисело млеко.

8. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Sest i dva dena. Ne sum dala uste,samo se rasprasuvam oti znam od 6-ti sto davale i toa po preporaka na pedijatri od "Sistina" i "Remedika" a tamu neli demek e sobran najkvalitetniot kadar od drzavava.
    Generalno, sto se odnesuva do temava jadenje, mozok da ti zacuri od milion iskustva, soveti, preporaki...:sweat:

9. rokiroksana

rokiroksana Истакнат член

Мајки еве ја гледам баба рада па да си прашам од кога може да се воведе кокосово масло или путер тоа е исто или? :|

10. zuto

zuto Форумски идол

Китен во што е разликата меѓу кисело млеко и кефир? Знам дена се прави со некоја габичка, ама не сум пробала што вкус има и зошто е поздраво? А сакам да дадам за да сменам малку.

11. joy1

joy1 Форумски идол

Кокосово од 6 месеци

rokiroksana likes this.
  12. chocolade

chocolade Популарен член

Извини што ке прашам но стварно прв пат слушам, во какава форма е сливата од хип? Ја има во аптеки? Во маркетиве кај мене во маало немам сретнато. Јаболкп, морков и тиквица имам воведено, за компир баш сакав да прашам :). И за кисело млеко домашно приготвено од свежо млеко кога може да се воведе? Иначе денес полниме 5 месеци :).

13. joy1

joy1 Форумски идол

Кисело млеко пред 6 месеци не би дала па дури и домашно да е.Петтиот и шестиот месец се пробуваат нели вкусови и тоа овошни и зеленчукови.Млечни производи,глутен,месо се од 7 ми месец.
    Сливата на хип е во мала тегла од 125 гр.Во аптеките сигурно има.Мојата мн ја сака ,има вкус како мармелада :)
    Компир можеш да дадеш,блендирај го со повеке вода да не испадне леплив.Можеш и ориз да дадеш и да го мешаш со овошје.Прави 10 тина дена комбинации од се ова па ке воведеш кајсија,праска,блитва и брокула.

14. Kitten

Kitten Форумски идол

Кефирот е исто како јогурт, од оние покиселките :) Се прави со таа млечна габа која се исхранува со млеко, значи ставаш млеко за да добиеш јогурт. Треба да одстои барем 24 часа на топло па да се процеди за да може да се пие. Добар пробиотик е, значи содржи корисни микроорганизми погодни за системот за варење, многу витамини (особено Б) и минерали.
    Киселото млеко веќе знаеш. Ние поткиселуваме домашно млеко или со кисело млеко или со павлака.

И јогурт (кефир) и кисело млеко најрано после 7 месеци се дава.

15. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Da se nadopolnam...kefirot e pobogat so vitamini i minerali od jogurtot a e pomalku kaloricen. Site cetiva ukazuvaat deka pri izborot na mlecnite napitoci(jogurt, kefir, kiselo mleko, pavlaka...)kefirot e najpreporacliv za bilo koja vozrast. Inaku, poznavam lugje sto ne go sakaat vkusot na kefirot, bidejki, e blago kiselkast. Mene mi e bas ok, osvezitelen a veruvam zdravje, i bebce ke go saka.

16. zuto

zuto Форумски идол

А купечкиот е добра опција или не? Планирам да купам, па затоа прашувам. И дали произведуваат повеќе фирми или изборот е мал?

17. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Jas na primer znam lugje sto go podgotvuvaat doma kefirot,megjutoa tesko se naogjaat tie t.n. kefirski zrnca ili gljivice koi se neophodni pri podgotovkata. Mozebi gi ima vo posnabdenite marketi ili vo onie za zdrava hrana. Inaku jas cesto go pijam, ima na "megle", "z'bregov", "vindija"...mene na "z'bregov" mi e najubav.
    Ako kupuvas za bebeto neka bide toj so pomala maslenost(mislam od 0,9 e)
    I jas se mislam da mu dadam, ama sepak, ke pocekam da napolni 7 meseci iako ima mnogu sto gi poznavam go davaat od 6-ot mesec

18. zuto

zuto Форумски идол

Па ние сме 9 ипол. Син ми од 7 ипол јаде кисело млеко, а 8 ипол јогурт иако поретко го давам. Скоро 2 месеци само тоа јаде и сакам да сменам. Еден тон кисело млеко има изедено досега.

19. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

A zosto da bide so pomala maslenost? Na bebinja do 2 godini se preporacuvaat polnomasni proizvodi, sirenja, mleko, jogurti....posle 2 godini moze da se namali, no ne mora. Golemata maslenost e potrebna za razvoj na mozokot. Iako nie veke imame 2 godini, jas pak kupuvam se so polna maslenost. Kolku e pomalku procesirana hranata, poubavo.

20. Sunshine3

Sunshine3 Истакнат член