Одлагај до кај 3 год, не се препорачуват за бебиња. Мојата ќерка е 4 па дали двапати има пробано и не давам. Јас денес слива дадов на бебо... иииии... нјам, нјааам... Еј пресреќна бев, смукаше од лажичето... Секако изеде повеќе од 3 лажици , па се свестив дека прв ден е сливата и плус ако недај Боже бидне нешто матичната не работи за викенд (филм сум одма, ќе биде невешто туку ај) И така... најсреќна сум... Иначе вода нејќе да душне.
Нема ништо, 99,95% јаболко пишува. Лапна со мрштење и затварање уста уште некое лажиче. Сега ќе му дадам сокче од слива. А да продолжам ли утре со каша од слива? Мислев зеленчук утре ама штом ќе дадам сокче од слива ваљда најпаметно е да продолжам со слива уште два дена па после зеленчук. !?! Купена каша даде или правеше?
Мене педијатар ми напомена термичку обработено да е овошјето. Само за праска и кајсија ме бунеше. Ќе одат и тие на пареа.
Nad 6 meseci nema apsolutno nikakva potreba od termicka obrabotka na ovosjeto. Svezo e najdobro, so termickata obrabotka se gubat nekoi vitamini (vitamin C i site vitamini od B grupata se termolabilni) i nekoi korisni aminokiselini.
Исто и јас отсекогаш сум давала свежо обошје. Само неколку пати имам дадено печено јаболче и круша со цимет.
Од неполни 5+ како почнав со овошје, до ден денес скоро 15+ никогаш варено ни обарено овошје не сум дала. Ок компот е сосема друго, печена јаболка и круша ( многу е вкусна ). Како што пишаа и погоре, овошјето се јаде свежо за витамините да се внесат. И праската и кајсијата слободно на ренде може да се изрендаат. Ја ги рендам па и некад блендирам.
Јас праската кога ја дадов ја подварив малку, колку да ја фати еден кључ иако матичната за сите овошја ми рече да бидат свежи. Ама мене ми се нафрли од праска и ја оставив пак да пробаме после 6ти месец. Инаку и моево денес не е какано, вчера каката и беше темна ама по форма како претходно. Денес цел ден ништо и е многу раздразлива. После 3 дена јадење банана претпоставувам нормално е ова. И дадов пробиотик и чајче од анасон и камилица па ќе видиме
Мене педијатар ми рече првиот месец на пареа, после може и свежо. Почна да јаде свежо блендирано овошје сега и нема мака Исто
Јас отсекогаш сум давала свежо овошје. Првата овошка што ја проба поголемиот, беше слива свежо скината од дрво, и така ја шмукаше. И тоа јас не дадов, педијатар му ја даде. Сметам дека не треба да се обработува термички, оти нема никакви хранливи вредности така обработено. А некои педијатри препорачуваат поради пастеризација на овошката најверојатно. @Minnie-e слободно дај слива, продолжи со неа. Има време за зеленчук.
Внатрешни органи мислам дека се после годинката, ама ако е домашно пиленцето проверено , ама пак и тоа џигерчето мало е ни 20гр нема... како мислиш така, ама јас ке почекам уште некој месец, иако имаме наши кокоши
Најде ти некоја без шеќер? Или јаболко и слива пример да давам? Иначе додека јас се токмев за сокот од сливи бебе се искака .