Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. PUPICA

PUPICA Форумски идол

"Napumpani" verojatno mislis na onakvi jas sto gi vikam kako od slikovnica, nacrtani :| Ako si od SK i Zeleno pazarce ti e blisku, ima dve tri tezgi kaj prodavnicite so mlecni proizvodi so preubavi jabolki od site vidovi. A veruvam ima na site pazari. Sepak, izborot,odlukata e tvoja, iako smetam deka bilo koe svezo jabolko e poubavo,pozdravo otkolku onie gotovite kasicki, iako neli tie demek se praveni so odbrani jabolki i sl.

2. joy1

joy1 Форумски идол

тоа напумпано и светнато јаболко е полно со пестициди,прскано е.Кога ке видиш здрави варијанти на ништо веке нема .За жал.

TIGARCE86, JuLleE and PUPICA like this.
  3. Viola005

Viola005 Активен член

Да да, баш ко нацртани, апла се гледа дека се со сила втасани. Од Ск сум и баш ке идам до пазарче, фала ти! :*

4. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Da, za zal,taka e. Mm koga doagja doma so jabolkite od Zeleno pazarce, da gi vidis kakvi se nikakvi, sto vikam jas utepani,iscukani ama bar imaat vkus na jabolko,mirisaat bas na jabolce i toj od tezgata tvrdi deka ne se prskani. Mi teknuva kako dete ne sakav da gi jadam slivite od kaj babami od dvor i jabolkite,bas tetovski(deka moite se od TE), deka bea udreni,iscukani, barav da mi kupuvaat svetnati,detski pamet :D

joy1 likes this.
  5. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Kade može da najdam madjun i kolku pari e teglickata?

6. joy1

joy1 Форумски идол

Вие сте мн мали за маџун.Немаш тикер ама околу 5 месеци сте нели?Дали имаш табела некоја по која се водиш или се од око?Еднаш имаш кажувано дека си дала пилешка каша од хипп со патлиџан.Мн брзаш,да не направиш проблем некој.

НаталиЛили likes this.
  7. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Posle 7 m e mandjunot no taka prasuvam bidejki po prodavnicite go nema inaku kasata ne i ja dadov ja ostaviv za ponataka.Do sega imame probano samo jabolko banana morkovce i utre prvpat krusa doma si pravam blendiram i samo si se doime,znam za tabelite vo grupata sum na zdrava hrana... :)

8. joy1

joy1 Форумски идол

Исечено авокадо од денес,може ли да стои до утре?И во фрижидер ли да го чувам?Денес тоа воведов.

9. zuto

zuto Форумски идол

Јас му ставам фолија и го чувам неколку дена. Искрено, прво го чував во фрижидер, ама на собна температура помалку ми потемнува па сега така го чувам. Може и грешам, ама...
    Семката не ја вадам до крај.

joy1 likes this.
  10. leona83

leona83 Популарен член

може да стои, не ја вади семката, убаво во кеса или фолија завиткај го, ама наредниот ден употреби го. Ако фати црни точки/делови исечи ги тие делови , не ги давај на бебето.
    Имаше на фб дека се мота со кромид, лимон...не знам за да не потемни ама мене и вака ми е ок.

joy1 likes this.
  11. joy1

joy1 Форумски идол

Да семката ја оставив.Уште утре ке дадам,чисто ради реакција да следам.Два дена по ред се доволни мислам .Ако има алергиј би покажало.Несакам 3 дена да давам викаат доста калории имало

12. artemidis

artemidis Популарен член

AnaMadam and joy1 like this.
  13. rokiroksana

rokiroksana Истакнат член

Дали да почнам прво со кокосово или маслиново масло во кашичките. Или и со двете 6 месеци и една недела сме,еден ден кокосово, а другиот маслиново или само еден вид на почеток?

14. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Малиот дефинитивно не сака морков :| Претходните 3 дена му давав само морков, пошто нова состојка, се гадеше. Денес му давав кашичка од јаболко и морков, го осети :| Утре ќе ставам помалку, се надевам нема да го осети толку и повеќе ќе изеде.

Со што друго понатаму би го комбинирала морковот? И што друго да воведам следно за оваа возраст? (во недела треба, тогаш ќе има 5 месеци и 2 недели).

15. joy1

joy1 Форумски идол

Не давај секој ден морков,запек ке фати.
    Можеш компир и блитва.
    Од овошје :тиква,слива и кајсија(не сушена) ,круша и банана.

TIGARCE86 and green.eyes like this.
  16. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Фала мила :* Се надевам ќе најдам нешто од ова, мислам дека само круши сум видела од овие сите овошја :?: Банани додуше има, ама ептен за никаде. Или се многу зелени, или се онакви без вкус. :|

17. joy1

joy1 Форумски идол

Ако се зелени ,купи па дома ке досозреат.Нив ги има преку цела година.Компир исто секогаш има.Тиквица побарај ке најдеш.Блитва за почеток по едно ливче е доволно.Слива и кајсија од хип јас давам.

18. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Компири има, и тоа многу им се добри :D Тиквиците се така-така, бананите неколку пати сме ги купувале и сме ги фрлале така, стварно беа за никаде, ич не се јадеа :| Се надевам ќе се најде нешто саглам сега.

Даваш кашички од слива и кајсија на Хип? Ми ја препорача и матичната кашичката, во случај ако има запек, дека ќе му помогне. Морам да чекам цела недела за да воведам нешто друго или може и порано?

19. chocolade

chocolade Популарен член

Сливата од хип од кога се дава? Од бананата изгледа фати запек 2 дена не е искочена по надвор.

20. victoria

victoria Форумски идол

4+ пишува... Ние бидејќи почнавме со дохрана после 6 месеци, слива пробавме во 7ми.