Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163
    Avokadoto sodrzi zdravi masti, taka da mozes I tri dena da mu davas. Sepak ne mu davas po celo avokado na den.
    Inaku jas koga go vadev mesoto od ednata polovina na avokadoto so korata prazna ja pokrivam drugata vo koga e semkata I ili vo folija ili vo kesence moze da stoi do naredniot den vo frizider.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Фала на одговорот. Ке морам да и дадам. Незнам друго што може да и помогне? Имаме воведено банана, јаболко, тиква, морков, тиквица и ориз

3. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163
    I dvete masla se mnogu zdravi, no jas licno ne bi vovela nikakov zejtin do godinkata.

4. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.955
    Допаѓања:
    29.102
    Штом ги имате сите овие храни воведено и природно е да дадеш слива. Баш да си регулира столица

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.821
    Па доста е ,прави комбинација сега од нив .Подоцна за една недела ке воведеш кајсија и блитва.Некаде околу 5 и пол месеци.

6. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Да и јас така мислев, да паузираме малку. Само запеков ме загрижи малку затоа прашав што да правам :)

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.821
    И ние имавме но се среди откако воведов брокула :)
    Можеш сок од сливи да даваш.

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.821
    Ако вчера и денес не си дала нова намирница тогаш утре можеш да дадеш нешто ново.На пример кајсија.
    Ден,два давај ја чиста па третиот ден помешај ја со нешто веке дадено.

На NelaNutella и green.eyes им се допаѓа ова.
  9. Ina Lina

Ina Lina Активен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2015
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    30
    Mamicki imam 6 mesecna kerkicka i od 4 meseci i davam kasicka samo edna kasicka na tri dena. Od vtoriot mesec e na adaotirano mleko. Pie i cajce i pomalku sokce , megjutoa sakam da ve prasam dali treba da zapocnam da i davam po edna kasicka dnevno , kako e kaj vas so 6 mesecnite bebenca. Pozz mnogu

10. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Почни прво со едното, па после еден месец воведи го и другото, ако тоа ти е желба. Според една табела што ја имам, кокосово е од 6 месеци, маслиново од 7. Но не мора толку строго придржување. Јас почнав од 6 со репкино масло (содржи омега 3 и омега 6 масни киселини) и сеуште сме само на тоа. Некако многу пари ми се за две масла посебно.

Можеш да почнеш со цел оброк, штом веќе одамна пробувате. Почнете со овошна каша за доручек.

На Ina Lina и rokiroksana им се допаѓа ова.
  11. NelaNutella

NelaNutella Нов член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    3
    Здраво мамички,за една недела правиме полни 6 месеци, па здравје ќе почнеме со дохрана..ај, Ве молам пишете ми со кои продукти почнавте(овошје,зеленчук,житарки), која количина и колку пати на ден...Инаку, ќерчето досега ми е на ексклузивно доење со повремено давање на сок од јаболко...Поздрав и се читаме

На Cuci81 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.821
    Од овошје се почнува со јаболко,круша и банана
    Зеленчук:морков,компир,тиквица
    Житарки:ориз
    Секоја намирница се дава првин самостојно.Првиот ден 2-3 лажички за проба.Вториот ден малце повеке.Третиот ден ако нема алергиска реакција колку сака.Обично бебето само ке ти покаже колку сака.Кога не сакаат да јадат ја затварат устата или вртат со главата.Нема насила да даваш.
    За почеток еднаш на ден е доволно.Секогаш нова намирница се дава предпладне.Никогаш навечер.Со што ке почнеш ,изборот си е твој :)

На Ina Lina му/ѝ се допаѓа ова.
  13. NelaNutella

NelaNutella Нов член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    3
    Супер,а морковот малку ќе го одложиме бидејќи педијатарот ни рече да не го даваме поради можност за алергија,па ќе видиме...едвај чекам да видам како срцушка ќе реагира на новите вкусови...:hug::)

14. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Девојки, мала помош ако може :|

Малиот има запек. Не можам да најдам никаде свежи сливи и кајсии. Од кашичките, чиста слива и кајсија на Хип овде нема, нема ни од другите производители. Има само мешавина од јаболко и суви сливи, пишува за 4+. Смеам ли да му дадам суви сиви? :| Некако сомнително ми е, интернетов не ми помага нешто многу :|

15. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    1.450
    koga sin mi ima zapek jas davam krusa ili sveza ili kasicka na hipp so krusa ili sokot od krusa od hip kje go razredis so voda 2:1. nas samo krusata ni e spas nisto drugo ne pomaga a banana ne smeam nikako da davam mnogu zapek ima posle tri dena samo kje place zatoa ne davam vekje banana.

pozdrav :)

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  16. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @slimy , фала мила :* Баш сега земав круши зашто ми беа следна состојка за воведување, ама не бев сигурна како делуваат, се уплашив додатна беља да не направам. Ќе му дадам утре. Фала уште еднаш :)

Чисто информативно....суви сливи од кога смеат да се воведат? Зашто гледам на кашичкава 4+ пишува, ама некако не им верувам :|

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    @green.eyes вие веќе почнавте со дохрана така? Секогаш е така на почетокот, треба време да се регулира стомачето.
    Инаку моето искуство со крушата е поинаква, поточно имаме запек од неа. Подобро да се оди на опција на сигурни продукти кои не прават запек. Пробај со тиква, а паузирај компир, морков, ориз ако веќе даваш. Можеш и суви сливи, според табели што следам и групи на фб... јас ги воведов на 6, со тоа што не давам повеќе од две, или покисни ги во вода од вечер, или свари ги (јас ги оставам подолго) па можеш и водичката да ја дадеш да ја пие. Но пробај да најдеш природно сушени, без сулфати и додадени шеќери, веројатно ќе најдеш во продавниците за здрава храна.

18. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Jas pred tri dena zemav suvi slivi,gi varam i zaedno gi davam so vareno jabolko...detevo se preporodi,kaka bez problem,po 3-4 torticki na den pravi :D duri ne go zabelezuvam deka kaka za razlika od prethodno koga se napnuvase,stenkase kako dedo,zar crven od napon stanuvase...iako navodno imaat poveke sekeri,poarno resiv takvi da gi davam otkolku kupecko sokce ili kasicka...imame 6 m i 6 dena

На НаталиЛили и green.eyes им се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.821
    За суво овошје би почекала ,но ти како сакаш.Од хипп има сок од слива .Или ко што кажа @Kitten нека зовријат 2-3 суви сливи па водата дај нека ја пие.Ние сме 7 месеци и уште проблеми имаме со столицата а слива јадеме 4 пати неделно.Давам и тиква,кајсија,брокула и пак има запек.Им треба време на цревата да се научат на новата храна.
    Јас со круша имам лошо искуство.Ни правеше грчеви и немам одамна дадено.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  20. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @Kitten , само јаболко и морков имам воведено, ништо друго, ова е втора недела откако почнав. Сакав утре круша да му дадам за првпат. Од морковот и доби запек :) За сега не е страшно, расположен си е, не му е тврдо стомачето, нема болки, не е нервозен.......Тоа дека јас си знам дека има запек и не кака нормално :) Велиш кај тебе запек од круша? Дури сега не знам што да правам. :| Се мислам евентуално само јаболко да му дадам, за кашичкава малку шубе ми е, не знам :|