Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. wings

wings Популарен член

Прашај педијатар кога најрано можеш да воведеш семе од коприва.
    Јас за 3 месеци од 9 на 12 му го покачив хемоглобинот само со ова, иначе требаше сируп за железо да пие.
    Просото има железо а веќе можеш да го даваш и комбинирај вакви намирмици заедно, како цвекло, месо, спанаќ, жолчка...добиваш оброк полн со железо.
    Друго, млечни производи барем на 2 часа оддалечени од таквиот оброк за да може железото да се врзе. Ако даваш кравјо млеко макар и само за кашички, прекини го, во корист на анемијата е и тоа.

mal.ecka and Momichka like this.
  2. Momichka

Momichka Популарен член

Со месеци даваме сируп:whew:. По раѓањето имаа транзфузија. Педијатерот само нагласи жолчка. Не е баш некој посветен педијатер. Искрено, овде и немаме многу избор.
    Давам Ад млеко + малку од мене. Ќе гледам после оброкот да давам пример сок од цвекло. Ти благодарам. :bow:

3. duffi

duffi Форумски идол

Што даваш Момичка?
    Нашите близнаци пиеја Малтофер капки. Имаше ефект.
    Исто едното имаше примано транфузија на интензивна.

stevemila likes this.
  4. forumce

forumce Форумски идол

Семе од коприва од кој месец се дава?

5. macalavica

macalavica Популарен член

Бебето мое не јаде ако не е скроз мазно,пробав да дадам просо, не го сака, плука, се дави.Земав сега го измелив неварено, бидна како брашно,па ке пробам такво да дадам, накиснав една лажица да стои до утре па ке ја сварам.Ваљда не му е ништо што е мелено?Има ли некоја слично искуство?

6. bella12

bella12 Популарен член

Жолчката најчесто ја давам со кисело млеко. Спанаќ и зеленчук што ми е при рака ставам со ориз, месо исто со зеленчук или ориз.Цвеклото го давам со јаболка. Гледај кога даваш спанаќ саат време пред и после спанаќот не давај млечно. Пиперка давај богата е со витамин ц

Marija_Magdalena and Momichka like this.
  7. Chantal

Chantal Популарен член

Кога почнавте да додавате кромид и лукче во јадењата? И дали треба да давам три дена по ред или не?

Annath likes this.
  8. bella12

bella12 Популарен член

Ги воведов некаде од 6ипол-7 месеци како зачин во зеленчукововите каши. Немора по три дена.

fana, Momichka and Chantal like this.
  9. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Момичка цвеклото вари го со останатиот зеленчук, има убав и благ вкус, обично децата го сакаат (синко најмногу ги јадеше кашите со цвекло), мешај со компир, морков, тиквичка, кромид, лук... ќе го јадат (иако цвеклото и не е толку многу богато со железо како што се мисли). За спанаќот ти кажаа комбинации.
    Сепак се додека не воведеш храна од животинско потекло не очекувај големи резултати. Не знам колку ви е хемоглобинот, ама вие сте во период на физиолошка анемија, кога нормално паѓа хемоглобинот кај бебињата, па ако не е под 100 јас не би се грижела.
    Сега како сте почнале со дохрана со полека треба да се среди. Од житарките соодветни за ваша возраст давај просо и киноа, тие се доста богати со железо, од овошје суви сливи и кајсии (понатаму и урми и зрнесто овошје), од зеленчук сите зелено листести зеленчуци, брокула, прокељ, грашок... Откако ќе воведеш жолчка ќе даваш преку 3 пати неделно, исто и месо (најдобро е прво телешко да воведеш).
    Со сирупот што го пиете треба да земате и капки витамин Ц.

10. ada21

ada21 Популарен член

@Momichka ние од телешкото никакво подобрување немаме , исто и од жолчка . Давам се ,цвекло, аронија , спанаќ, блитва, маџун... Само со малтофер го дигнавме хемоглобинот во комбинација со вит ц капки. Сега со храната не се дига , но битно е што се одржува и не е веќе анемичен. Сите производи што содржат железо не ги мешај со млечни . Пример :блитва, ориз, морков и лук; цвекло, компир , морков и тиквичка; просо, брокула, тиквичка;
    Жолчката јас со ориз и блитва најчесто ја давам.
    За аронија и цвекло мислам дела ви е рано , цвеклото е јако ме советуваа на 10 м да го воведам. Аронија на 9м.

11. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Денес :bow:
    - тиквица и морков 3 лажички и фрлив:^)
    - компир и морков 3 лажички и фрлив(facepalm)
    - банана и нектарка + сокче од крушка изедено целооо 8)

kukla21, mal.ecka and duffi like this.
  12. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Ја почнав после 6ипол месеци да му давам поради нискиот хмг по препорака на педијатар.

mal.ecka and forumce like this.
  13. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Прoсoтo не требa дa се кисне, и ќеркaми гo плукaше, пa и јaс гo мелев, не е ништo стрaшнo, нaпрoтив, тaквaтa структурa се викa гриз oд прoсo oднoснo прoсени гриз шo би рекле брaќa Срби a и мислaм декa кaкo тaкoв се прoдaвa вo прoдaвниците зa здрaвa хрaнa aмa неме фaкaј зa збoр

macalavica likes this.
  14. Bojana 123

Bojana 123 Истакнат член

Многу убаво напишано. Само не ми е јасно, дали просо може да давам со кисело млеко, зашто обично така правам. Од напишаново изгледа грешам. Ако не со житарки тогаш кисело млеко со што да давам.Совет мајки

15. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Бебе плука се што е зеленчук, да не види со очи (facepalm) По совет од педијатар може да додавам малку путер, маслиново или кокосово, па ај од утре ќе видиме дали ќе јаде. Сабајле во очај брокулата и ја помешав со малку тиква и јаболко Хипп за да ја изеде (немав друго дома) (facepalm) и ја изеде, ама педијатарот ме советуваше да не и мешам. Кога давам зеленчук, само зеленчук да е. Бучкуруш јадеше што ниту јас не би јадела, а не би ни дала, ама денес морав, секако беше ова исклучок. Изеде цел оброк и уште бараше :D А па овошје лапа, со отворена уста чека. Треба и ручек да воведеме деновиве, ќе биде интересно :D

snegulkata and duffi like this.
  16. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Мојава обратно. Ручекот поарно иде. Па и мевце кога има ммммм :)

snegulkata, duffi and Sexybaby86 like this.
  17. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

@kukla21 е со мевце подруго е, вака е бљувотина, мене не ми е убаво, не па на бебе, ама тоа е :D Месо кога се дава? 6+ или?

18. mariz

mariz Форумски идол

7+
    Бар јас 7+ почнав мевце. Многу разлика за зеленчуковите прави и маслиновото, кромидот и лукчето... :)

Kitten, fana, snegulkata and 2 others like this.
  19. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

@mariz е да, ми рече педијатарот и кромидче и лукче, па и праз малку дека може. Се надевам во комбинација со маслиново или путер ќе пројаде :)

Marija_Magdalena, duffi and mariz like this.
  20. ada21

ada21 Популарен член

Кисело млеко давам со палента и путер, со овес , а некогаш и со овошје .

mal.ecka likes this.