Денес праска прв пат. Плачеше сакаше уште, крушка и просо не сакаше. Отворив готова јаболко и кајсија маф направи. До сега не се замарав ако не изеде цел оброк ама веќе е време полека и ручек да воведуваме. Да прашам дали само овошје рачунате како оброк? Ми имаше стигнато пусулче од здравствената каса со општи препораки: прво ручек одма и месо, после месец доручек овошје со житарки и дека само овошје не е оброк и после месец вечера млечна каша. (не се водам по ова не сум дала месо уште ако и педијатарот рече да давам, почнав со зеленчук ама продолжив повеќе со овошје па прв оброк ни е доручек) Сега само просо и палента од житарки јадеме па некако превише ми е секој втор ден тоа па тоа. Сега планирам и овес. Некако како споро да ми оди воведувањето, па и тврда столица и многу огрсничено се чуствувам.
Оривче исто можеш да дадеш. Јас имам и безглутенски овес од дм. Мешам секој ден иако не ми сака овошје. Има исто безглутенски гриз на хип, можеш и тоа. Врти сучи тоа ти е на почеток ориз, палента, просо, овес, гриз и пак од почеток
Вчера дадов ориз прв пат, попладне му направив како ручек ама не инсистирам да изеде све чисто да се навикнува дека следи ручек. Таман ке почнам зачини како кромид и лукче да додавам. За доручек сум по упорна,ама не ми оди ориз со овошје, просо нарачав без глутен денес треба да стигне. Па за недела-две планирам и глутен да дадам. И таман околу 7месеци да почнам со млечни и месо. Нема да чекам строго 7 може и недела порано зависи што избор ќе имам за нови намирници.
Devojki edno prasanje do vas so sto pocnavte od dohrana na 4+? I kako po vas e najdobro da se pocne ovosje ili zelencuk? Dali ste voveduvale po edna namirnica ili ste pocnale so kombiniranje vednas? Imam dilema okolu seto ova Spodelete nekoe iskustvo
Не е битно со што ќе почнеш, дали овошје или зеленчук. Можеш да даваш јаболче, крувче, тиква, батат, компир, морков, праска, кајсија..... можеби подобро е од кашички. И така два или три дена трае кашичката. Секоја намирница треба да ја даваш по три дена. Прв ден малце, две три лажичиња. Втор ден малку повеќе, трет колку сака. После неколку воведени може и да комбинираш од веќе воведените. Новите, најчесто, прв ден се даваат чисти. На почеток не знаат да џвакаат, па брмчат, плукаат, да не се нервираш. Нуди вода почесто. И читни низ темава наназад може ќе најдеш нешто "паметно", јас секој ден наоѓам.
Za probuvanje prvi obroci pedijatar mi rece jabolka sveza vo nutribulet da davam ne varena vo dilama sum pomos
Денеска за доручек кајсија со ориз. Оризот со се за доручек ни е хит. Вчера палента со банана и дадов, се дереше како којзнае што да и давам. Оти ми се зацрвене од праска па кајсија сега прв пат и давам. Ручекот ми е проблем, компир не сака, а не ми се дава ориз и за ручек. Брокула не сака исто....секој ден тиквица и морков. Да пукне човек
Ние воведовме ручек. Зеленчукот го јаде. Ама доручек по макс.10 лажичиња, дури и тоа е многу. Овошје не сака да види во каша. А парчиња да давам - јаде! Незнам веќе што да и правам за да научи да јаде овошје во каша. Се пробав, и потопло и поладно, и потечно, и со парчиња. Не и не. "Мора" ли да и давам овошје за доручек ? Има ли некој начин да го маскирам? @kukla21 твојата не сака овошје. Што и нудиш?
Јас добив совет од педијатарот да правам комбинирано првиот месец ги терав по 3 дена тиква па 3дена јаболко и се така терав со различни намирници...па после намалив на 2дена вовесување намирници. Во нутрибулет нема да можеш толку мала количина да ја изблендираш убаво едино да ставиш поголема количина па на бебе да му извадиш во тањирче а другото ти да си го апнеш. Јас воведувањето го давав со готови кашички и таман за 2-3 дена имаше за проба но некогаш за два дена дека си лапкаше повеќе некогаш а некогаш ич...Моево со зеленчук почна па овошје повеќе сакаше а сега сме 7+ и си јаде и овошје и зеленчук но чисто не..мора малце или оривче (холе) или просо(холе) но сега му варам просо и оривче...
@Chantal па добро пишале на пусулчето, со ручекот одма и месо ама прво неколку дена од водичката (бујон) кај што се варело месото па се почнува од 50гр ( мислам ако не е нека ме поправи некој) ќерками до 8месеци јадеше само овошје за доручек и готовите во кутии на нестле. Без глутенски имаш овес, гриз, мелен ориз напраи со овошје како пудинг и доаѓа, гриз банана и тиква-се давеше во ова
Никако. Појадокот оди на гурање За ручек иде глатко. Кога ептен не го јаде овошјето давам палента/овес со к.млеко.