Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.261
    Допаѓања:
    118.955
    Кромид лук маслиново масло и путер се магија. Да веруваш:nod:

На Kitten и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  2. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Kaj mojava ne se.. :punch:

На mal.ecka и kukla21 им се допаѓа ова.
  3. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    8.769
    Денес праска прв пат. Плачеше сакаше уште, крушка и просо не сакаше. Отворив готова јаболко и кајсија маф направи.
    До сега не се замарав ако не изеде цел оброк ама веќе е време полека и ручек да воведуваме. Да прашам дали само овошје рачунате како оброк? Ми имаше стигнато пусулче од здравствената каса со општи препораки: прво ручек одма и месо, после месец доручек овошје со житарки и дека само овошје не е оброк и после месец вечера млечна каша. (не се водам по ова не сум дала месо уште ако и педијатарот рече да давам, почнав со зеленчук ама продолжив повеќе со овошје па прв оброк ни е доручек)
    Сега само просо и палента од житарки јадеме па некако превише ми е секој втор ден тоа па тоа. Сега планирам и овес. Некако како споро да ми оди воведувањето, па и тврда столица и многу огрсничено се чуствувам.

4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Оривче исто можеш да дадеш. Јас имам и безглутенски овес од дм. Мешам секој ден иако не ми сака овошје.
    Има исто безглутенски гриз на хип, можеш и тоа.

Врти сучи тоа ти е на почеток :) ориз, палента, просо, овес, гриз и пак од почеток :)

На Chantal и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.009
    I kaj mojava8)

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ни кај мојава :) затоа мевце мммм :)

На mal.ecka и Chantal им се допаѓа ова.
  7. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    8.769
    Вчера дадов ориз прв пат, попладне му направив како ручек ама не инсистирам да изеде све чисто да се навикнува дека следи ручек. Таман ке почнам зачини како кромид и лукче да додавам. За доручек сум по упорна,ама не ми оди ориз со овошје, просо нарачав без глутен денес треба да стигне. Па за недела-две планирам и глутен да дадам. И таман околу 7месеци да почнам со млечни и месо. Нема да чекам строго 7 може и недела порано зависи што избор ќе имам за нови намирници.

8. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @fana дефинитивно, денес со маслиново успеа да изеде 2/3 брокула со морковче. Пресреќна сум :party:

На Ano, fana и Chantal им се допаѓа ова.
  9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Не "обичен" ориз. Оној на холе. Тој оди со овошје :)

На EuHenIa и Chantal им се допаѓа ова.
  10. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Devojki edno prasanje do vas so sto pocnavte od dohrana na 4+? I kako po vas e najdobro da se pocne ovosje ili zelencuk? Dali ste voveduvale po edna namirnica ili ste pocnale so kombiniranje vednas? Imam dilema okolu seto ova
    Spodelete nekoe iskustvo

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Не е битно со што ќе почнеш, дали овошје или зеленчук. Можеш да даваш јаболче, крувче, тиква, батат, компир, морков, праска, кајсија..... можеби подобро е од кашички. И така два или три дена трае кашичката. Секоја намирница треба да ја даваш по три дена. Прв ден малце, две три лажичиња. Втор ден малку повеќе, трет колку сака. После неколку воведени може и да комбинираш од веќе воведените. Новите, најчесто, прв ден се даваат чисти. На почеток не знаат да џвакаат, па брмчат, плукаат, да не се нервираш. Нуди вода почесто. И читни низ темава наназад може ќе најдеш нешто "паметно", јас секој ден наоѓам. :)

На Abc07 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.686
    Za probuvanje prvi obroci pedijatar mi rece jabolka sveza vo nutribulet da davam ne varena vo dilama sum pomos

13. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Денеска за доручек кајсија со ориз. Оризот со се :) за доручек ни е хит. Вчера палента со банана и дадов, се дереше како којзнае што да и давам. Оти ми се зацрвене од праска па кајсија сега прв пат и давам.
    Ручекот ми е проблем, компир не сака, а не ми се дава ориз и за ручек. Брокула не сака исто....секој ден тиквица и морков. Да пукне човек

14. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Ние воведовме ручек. Зеленчукот го јаде. Ама доручек по макс.10 лажичиња, дури и тоа е многу. Овошје не сака да види во каша. А парчиња да давам - јаде! Незнам веќе што да и правам за да научи да јаде овошје во каша. Се пробав, и потопло и поладно, и потечно, и со парчиња. Не и не. "Мора" ли да и давам овошје за доручек ? Има ли некој начин да го маскирам? @kukla21 твојата не сака овошје. Што и нудиш?

На kukla21 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  15. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Ima makaroni na Divela bez jajca. Mali dzvezdicki se.

На EuHenIa и mal.ecka им се допаѓа ова.
  16. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449
    Јас добив совет од педијатарот да правам комбинирано првиот месец ги терав по 3 дена тиква па 3дена јаболко и се така терав со различни намирници...па после намалив на 2дена вовесување намирници.
    Во нутрибулет нема да можеш толку мала количина да ја изблендираш убаво едино да ставиш поголема количина па на бебе да му извадиш во тањирче а другото ти да си го апнеш.
    Јас воведувањето го давав со готови кашички и таман за 2-3 дена имаше за проба но некогаш за два дена дека си лапкаше повеќе некогаш а некогаш ич...Моево со зеленчук почна па овошје повеќе сакаше а сега сме 7+ и си јаде и овошје и зеленчук но чисто не..мора малце или оривче (холе) или просо(холе) но сега му варам просо и оривче...

На Ano и didisi им се допаѓа ова.
  17. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    833
    Допаѓања:
    2.639
    @Chantal па добро пишале на пусулчето, со ручекот одма и месо ама прво неколку дена од водичката (бујон) кај што се варело месото па се почнува од 50гр ( мислам ако не е нека ме поправи некој)
    ќерками до 8месеци јадеше само овошје за доручек и готовите во кутии на нестле.
    Без глутенски имаш овес, гриз, мелен ориз напраи со овошје како пудинг и доаѓа, гриз банана и тиква-се давеше во ова :)

На Leo_29, pile30, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    I nas pedijatarot ni preporaca odma so kasi i malku mi padna cudno so odma kombiniran zelencuk.

19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Никако. Појадокот оди на гурање :) За ручек иде глатко.
    Кога ептен не го јаде овошјето давам палента/овес со к.млеко.

На Leo_29 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.261
    Допаѓања:
    118.955
    За појадок плачеме за уште, за ручек - онака, се и е поинтересно од кашичката :|

На mal.ecka, Mala30 и Sexybaby86 им се допаѓа ова.