И јас дадов лубеница пред една недела. Дете многу бендиса. Му дадов тенко парченце да шмука, па дека и ладно не го пушташе парчето. Пробај вака по малку
И јас дадов да лизне неколку пати лубеница дури и сладолед ама тоа не го рачунам за проба.Бебето гледа право во уста ако јадам нешто,дури зинува и мљацка немам срце да не му дадам бар да лизне. За лубеница ми ја тегнеше раката да му дадам уште.
Јас на 9+ дадов домат, краставица, диња, лубеница и кифла со цело јајце и немаше реакција па воведов и белка. Се супер прифатено и бендисано. На 10+ дадов кива, јаготка и малинка исто без реакција. Деновиве ќе давам грав за прв пат 11+ сме. И да прашам може ли какао да давам? И кажете ми дали има во ДМ чисто какао. Сакам и мед да воведам ама незнам дали има чист мед во ДМ.
Моево до сега немало реакција на ништо затоа се мислам дали да воведувам по шема. Инаку @Ano таман му расте запче ќе му дојде убаво од ладното @orhideea значи да му дадам кифличка и сум вовела белка ( ако нема реакција)
Jas i dadov dinja na 8ipol meseci Ama domasna od kaj drugarka,dur bevme doma.Zasto znam deka si imaat posadeno za nivnite deca,bez prskanje.Inace tolku rano nemase da i dadam kupena.Ovde kaj so sme ne sum i dala seuste ni lubenica ni dinja. Patem za belkata.Mm vcera i dade spageti,so jajca.Znaci veke i imam dadeno belka.Nemase nikakva reakcija.Bebe tolku mi e strvno cudo e.A zabelezi deka nekoj jade nesto odma so muceto njam mam i pusta zvuci ko da jade.Vcera celo vreme pravese taka,se dur ne i dadov kajsija.Bebevo mi raste so brzina na svetlinata,nemozam da si go prepoznaam.Inace imame 4zapcinja
Така читав по групите на ФБ и така направив. Пробај и ти така. Моево бебе на ништо до сега нема покажано реакција и затоа некој намирници ги вовдов порано. Нема штета од здрави намирници според мене.
За белка тоа јас знам дека не се воведува по шема. Даваш нешто со белка и ако нема рекација тоа е тоа. Мене педијатарот ми рече прво нешто месечно, па лебче пржено (на тефлон тавче без масло) и потоа варено јајце или пржено на вода (место масло малку вода ставаш и така правиш кајгана).
Ептен ќе му се погоди за запчињата. И моево дете не изреагирало до сега на ништо и затоа и јас почнав да се подопуштам. За 10тина дена планирам и белка да воведувам полека најверојатно со тестенини или нешто домашно месено (ќифлите на мама )
@eli25 Лубеница дадов на 11+ кога излегоја. Белка и јас со кифла домашна месена воведов. Немаше реакција никаква.
@orhideea штoм си дaлa јaгoткa нa 10 не му се мисли зa кaкao, oргaнскo, мед и кoкoсoвo и прaм дoмaшнa чикoлaдa @eli25 и јaс дaдoв белкa нaеднaш кaкo oмлет сo грaшoк и тиквицa a мислaм декa и кaкo жoлчкaтa се вoведувa. Прoјa ни е нaреднo нa менитo. Лубеницaтa е 90% вoдa и прaви грчеви, имaвме тaкoв прoблем, целa вечер oстaнaвме неспaни a и дaдoв пoсле првиoт рoденден, кaј секoгo е рaзличнo
Бебе почна да јаде по цела каша за доручек. Се прибравме дома па време е за нови намирници. Денес јадеше јаболко и сува слива па проба кајсија. Утре планирам за доручек јаболко и кајсија. Е сега уште еднаш да препрашам за зеленчукот. Додека да воведам и ручек може ли за доручек да има зеленчук? На пример прво да проба тиквичка па да му направам за доручек тиквичка и морков итн. Или мора да има овошје за доручек?!?
Значи срамота колку време ми требаше да сфатам . Си направив некој филм дека за доручек мора овошје а зеленчук за ручек. Сиротко бебе чека ручек за да проба зеленчук. Значи следно за проба е тиквичка, само иде ли за оброк тиквичка и морков да му направам? Дека само морков има пробано до сега. Иии да се пофалам, бебе пие вода од чашката со бувчиња . Фала многу за советите .
@Minnie-e може зеленчук сабајле, јас давам така. Неколку дена овошје, неколку зеленчук и се така. Сега треба ручек да воведуваме и ние, па таман ќе има бебе што да јаде, пробано ќе биде доста од зеленчук и не мора да мислам Едит: може тиквица со морков, стави и малку маслиново или путер за вкус. А каква е таа чашка со бувчиња и колку месеци сте штом пие од чашка @Minnie-e?
Кога ќе има ручек ќе ги поделиш овошје и зеленчук. Дур нема ручек зарем нема зеленчук да дадеш? Дај со морков иако боља опција е да воведеш компир. Можеш и со оривче да дадеш.
Mamicki sto mozam da vovedam uste za nekoj den polnime 8 meseci: kompir, morkov,tikvicka,,lukce,kromidce,,paskanat,celer,blag kompir,brokula,karfiol Od ovosje; jabolce,krusa,sliva,praska,kajsija,tikva,banana,cresha. Gluten vovedov, zolcka pocnavme poleka po1//8. Mlecni proizvodi nemam nisto planiram od naredna nedela. Fala vi odnapred <3 ;
Можеш пиперка, цвекло, спанаќ, авокадо, грашок... Од овошје освен набројаното нема друго сезонско што може да пробате. Ете и млечните почнете ги.