Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Да не даде нешто со белка да проба? Некое бело пециво со цело јајце? Така ќе се смета за воведена?

2. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Некои така воведуваат. Јас дадов директно белка. Варено јајце.

Marija_Magdalena, stevemila and eli25 like this.
  3. Ano

Ano Форумски идол

И јас дадов лубеница пред една недела. Дете многу бендиса. Му дадов тенко парченце да шмука, па дека и ладно не го пушташе парчето. Пробај вака по малку ;)

4. macalavica

macalavica Популарен член

И јас дадов да лизне неколку пати лубеница дури и сладолед ама тоа не го рачунам за проба.Бебето гледа право во уста ако јадам нешто,дури зинува и мљацка немам срце да не му дадам бар да лизне. За лубеница ми ја тегнеше раката да му дадам уште.

mal.ecka, duffi and stevemila like this.
  5. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

И јас дадов лубеница. 6+ сме. Шмука и шлапка со јазичето :) ептен ја бендиса. Диња не сум дала уште.

Melinda85, mal.ecka, duffi and 3 others like this.
  6. orhideea

orhideea Форумски идол

Јас на 9+ дадов домат, краставица, диња, лубеница и кифла со цело јајце и немаше реакција па воведов и белка. Се супер прифатено и бендисано. На 10+ дадов кива, јаготка и малинка исто без реакција.
    Деновиве ќе давам грав за прв пат 11+ сме.

И да прашам може ли какао да давам? И кажете ми дали има во ДМ чисто какао.
    Сакам и мед да воведам ама незнам дали има чист мед во ДМ.

7. eli25

eli25 Форумски идол

Моево до сега немало реакција на ништо затоа се мислам дали да воведувам по шема.
    Инаку @Ano таман му расте запче ќе му дојде убаво од ладното :)
    @orhideea значи да му дадам кифличка и сум вовела белка ( ако нема реакција) :angel:

duffi, Ano and stevemila like this.
  8. stevemila

stevemila Форумски идол

Jas i dadov dinja na 8ipol meseci Ama domasna od kaj drugarka,dur bevme doma.Zasto znam deka si imaat posadeno za nivnite deca,bez prskanje.Inace tolku rano nemase da i dadam kupena.Ovde kaj so sme ne sum i dala seuste ni lubenica ni dinja.

Patem za belkata.Mm vcera i dade spageti,so jajca.Znaci veke i imam dadeno belka.Nemase nikakva reakcija.Bebe tolku mi e strvno cudo e.A zabelezi deka nekoj jade nesto odma so muceto njam mam i pusta zvuci ko da jade.Vcera celo vreme pravese taka,se dur ne i dadov kajsija.Bebevo mi raste so brzina na svetlinata,nemozam da si go prepoznaam.Inace imame 4zapcinja

KidA, forumce, Lolipop23 and 6 others like this.
  9. orhideea

orhideea Форумски идол

Така читав по групите на ФБ и така направив. Пробај и ти така. Моево бебе на ништо до сега нема покажано реакција и затоа некој намирници ги вовдов порано. Нема штета од здрави намирници според мене. :)

eli25 and stevemila like this.
  10. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

За белка тоа јас знам дека не се воведува по шема. Даваш нешто со белка и ако нема рекација тоа е тоа. Мене педијатарот ми рече прво нешто месечно, па лебче пржено (на тефлон тавче без масло) и потоа варено јајце или пржено на вода (место масло малку вода ставаш и така правиш кајгана).

eli25 likes this.
  11. Ano

Ano Форумски идол

Ептен ќе му се погоди за запчињата. И моево дете не изреагирало до сега на ништо и затоа и јас почнав да се подопуштам. За 10тина дена планирам и белка да воведувам полека најверојатно со тестенини или нешто домашно месено (ќифлите на мама :rofl:)

eli25 likes this.
  12. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

@eli25 Лубеница дадов на 11+ кога излегоја.
    Белка и јас со кифла домашна месена воведов. Немаше реакција никаква.

eli25 likes this.
  13. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

@orhideea штoм си дaлa јaгoткa нa 10 не му се мисли зa кaкao, oргaнскo, мед и кoкoсoвo и прaм дoмaшнa чикoлaдa:)
    @eli25 и јaс дaдoв белкa нaеднaш кaкo oмлет сo грaшoк и тиквицa a мислaм декa и кaкo жoлчкaтa се вoведувa. Прoјa ни е нaреднo нa менитo.
    Лубеницaтa е 90% вoдa и прaви грчеви, имaвме тaкoв прoблем, целa вечер oстaнaвме неспaни a и дaдoв пoсле првиoт рoденден, кaј секoгo е рaзличнo

Last edited: Jul 13, 2018
    mal.ecka, orhideea and eli25 like this.
  14. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Бебе почна да јаде по цела каша за доручек. Се прибравме дома па време е за нови намирници.
    Денес јадеше јаболко и сува слива па проба кајсија. Утре планирам за доручек јаболко и кајсија.
    Е сега уште еднаш да препрашам за зеленчукот.
    Додека да воведам и ручек може ли за доручек да има зеленчук?
    На пример прво да проба тиквичка па да му направам за доручек тиквичка и морков итн.
    Или мора да има овошје за доручек?!?

mal.ecka, Sexybaby86 and kukla21 like this.
  15. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Може. Јас давав така.

Minnie-e likes this.
  16. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

:tmi: Значи срамота колку време ми требаше да сфатам :rofl:. Си направив некој филм дека за доручек мора овошје а зеленчук за ручек. Сиротко бебе чека ручек за да проба зеленчук:^).
    Значи следно за проба е тиквичка, само иде ли за оброк тиквичка и морков да му направам? Дека само морков има пробано до сега.
    Иии да се пофалам, бебе пие вода од чашката со бувчиња :party:. Фала многу за советите :hug:.

Ano, Sexybaby86 and kukla21 like this.
  17. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

@Minnie-e може зеленчук сабајле, јас давам така. Неколку дена овошје, неколку зеленчук и се така. Сега треба ручек да воведуваме и ние, па таман ќе има бебе што да јаде, пробано ќе биде доста од зеленчук и не мора да мислам :)
    Едит: може тиквица со морков, стави и малку маслиново или путер за вкус.
    А каква е таа чашка со бувчиња и колку месеци сте штом пие од чашка @Minnie-e? :$

18. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Кога ќе има ручек ќе ги поделиш овошје и зеленчук. Дур нема ручек зарем нема зеленчук да дадеш?
    Дај со морков иако боља опција е да воведеш компир. Можеш и со оривче да дадеш.

19. ancebanance

ancebanance Истакнат член

Mamicki sto mozam da vovedam uste za nekoj den polnime 8 meseci: kompir, morkov,tikvicka,,lukce,kromidce,,paskanat,celer,blag kompir,brokula,karfiol Od ovosje; jabolce,krusa,sliva,praska,kajsija,tikva,banana,cresha. Gluten vovedov, zolcka pocnavme poleka po1//8. Mlecni proizvodi nemam nisto planiram od naredna nedela. Fala vi odnapred <3

;

20. Kitten

Kitten Форумски идол

Можеш пиперка, цвекло, спанаќ, авокадо, грашок... Од овошје освен набројаното нема друго сезонско што може да пробате. Ете и млечните почнете ги.

ancebanance likes this.