Не знаев дека има макарони од црвена лека во дм, едно време ги имаше во зегин па ги снема за брзо и не донесоа повеке, а ми кажаа дека се многу убави за крвната слика. Колку ги зеде?
Кај нас денес чудо. Сабајле ориз (Хип) и банана - изедено. За ручек - морков, пола компир кромид и путер - па лапна петнаесетина лажици. Не очекував дека ќе јаде за ручек, ама супер...
да ве прашам за житарици, дали и какви има органски освен во ДМ? дали може да се најдат во другите градови? ќе почнуваме со вкусови во мкд и не знам што можам најдобро да земам од тука од Германија додека да отидеме Скопје. и друго прашање што не разбирам баш, ако пишува за некој производ дека може да се воведе од 6. месец, ако јас почнам општо со цела дохрана од 6+, значи ли дека и се можам одеднаш/брзо да воведам (пример за житариците), или сепак после месец да речеме? и трето молба има ли некој да ми прати некој документ по што сте се раководеле на почетокот, тука ништо не кажуваат и од една страна си викам не е важно и послободно да биде е ок, ама од друга полесно ми е ако може да си испланирам да имам некој ред отприлика и да се одлучам со што да почнам
Можеби можеш да се водиш по бебе готвач, има апликација и табела за дохрана. Горе доле ок е. Педијатар може да ти каже дали уште нешто плус да даваш порано или покасно. Инаку, малава има две омилени каши. Тивичка, тиква и компир на холе и компир и тиква на хип. Бљак се и двете. Прееска мм вика добра ли е кашата, да не е расипана? (Компир и тиква на хип) Викам незнам, неможам да проценам. Безвкусна е. Ни благо, ни солено. Неутрална. Веројатно и затоа ги сакаат. Од домашно приготвени каши омилени и се кашите со тиквичка и сладок компир. И обичен компир и спанаќ.
Јaс никoгaш не купувaм вo ДМ фaлa бoгу немa сaмo тaму oргaнскa хрaнa, сигурнo вo гермaнските грaдoви имa прoдaвници зa здрaвa хрaнa и штo и дa земеш немa дa згрешиш мислaм дoјчлaнд е дoјчлaнд a дoкoлку дoјдете вo Ск тукa се Биoкулт и Биoкoсмoс (aкo дoбрo гo рaзбрaв прaшaњевo нa мaјкaвa) Ии aпликaцијaтa (или книгaтa) бебе гoтвaч ке ти биде мнoooгу oд кoрист дoдекa дa се снaјдеш, ние сме 12+ и уште црпaм идеи oд тaму И зa втoрoтo прaшaње кoлку шo ми те рaзбрaв ке јa гледaш сoдржинaтa нa прoизвoдoт aкo сoдржи пр глутен a вие не сте вoвеле ке пoчекaш првo дa вoведете пa пoсле, мaкaр билo тoa и пoсле еден месец. Имa некoи прoизвoди нa Нестле Хип Хoле пишувa нaд 6 a јaс дури вo 8ми пoчнaв дa ги дaвaм. Ајде те чекaме кoгa ке пoчнете сo хрaнење
Мајки бебе ми е 11+ а риба немам уште дадено. Сакам да дадам лосос ама јас никогаш немам јадено лосос и незнам како да го спремам и дали има коски и колку се големи и колку време се спрема? И колку се дава? Видов во маркет свеж лосос еве слика ваљда ова е лосос
Лосос е. Нема мн коски. И тие што ги има се големи и лесно се вадат. Јас со лукче, винце, магдоносче во фолија печам. За бебе место винце, водичка. За нас и сенф ставам.
А да прашам има ли ограничување како кај месото колку грама да се дава или не? И ако купам поголемо парче можи да си го замрзнам?
@orhideea јас го мрзнам. Му давам околу 50 грама ама матичната ми рече може и по 100 и месо зошто голем е веќе . Така да следно околу 100 гр ќе му дадам
Компир, морков,лукче, магдонос Ова и со пастрмка давам. @kukla21 моево не ги сака макароните, еднаш дадов се мрштеше... Ти само макарони даде? Или комбинираше со уште нешто? Мајки мисиркино од каде купувате?