Malava do 12 2 pati jadese. Denes resiv gotova kasa pa si kasna pola tegle jabolko i sliva. Posle i dadov kiselo mleko jadese kako da ne videla. Me lazi za utre pak da gotvam Ribata 7+ e?
@kukla21 ти почна со готови кашички, така планирам и јас. Спремна сум. Ама кога почна со домашни? Или како ќе ти дојде? Друго, имам дома од ДМ компир и морков , на сликата има и кромид. А на декларацијата не го пишува. Ја има ли некој пробано? Ќе можам ли од 5+ да почнам веднаш и со кромид и лук? Ако евентуално ја има во кашичката.
@duffi да се убацам јас Можеш одма и кромид и лук, мене др ми рече дури и праз може, и не мора да се воведуваат пошто реално нема ни како. Секако многу малку има во готовите каши, а и ќе ставиш малку и во домашните секако. Дај слободно, јас лукче давам во секој ручек, тоа што протестира на зеленчук небитно, јас битно давам И да кажам, јас почнав со купечки и кога пробавме доволно вкусови за комбинации, почнав домашни да и правам. Кога не ми се прави или не сме дома, давам купечки. Ништо страшно ако е повремено
Фала @Sexybaby86 да знам дека тие не се воведуват. Мислев да не се покасно, па да почекам со нив. Значи кога ќе воведам морковче, планирам меѓу првите намирници да ми биде после ќе можам да ја дадам и кашава на ДМ без разлика дали има или нема кромид. Фала многу.
Не знам ич. Го варам сугурно 1.5 час. Тоа мало парченце брзо е готово, ама сепак полесно се блендира добро разварено. Домашни правам само кога треба да дадам нешто што нема во готова форма. Чиста праска на пример. Или ако правам палента. Јас и сега ако ставам јаболче тоа е на хип. Дур не јаде количина, не правам. Кога почнав со ручек повеќе готвам. Чат-пат може готова, ама тешко е пример карфиол да воведеш, грашак, боранија, пиперка... вака сега кога пишувам уствари зеленчукот најчесто го готвам. Каква е таа каша на дм компир/морков и кромид? На оригиналната декларација што вика? Мене ми рече докторката да дадам 2 дена кромид, два морков со веќе дадени намирници.
^Ве читам за мисиркино месо. Сакам и јас да му дадам на син ми ама страв ми е дека не наоѓам домашно. Мислите дека нема хормони во мисиркиното купечко? Многу ми е страв од тоа инаку гарант ќе го сака повеќе од сите други веќе воведени меса (пилешко, телешко, зајачко + риба).
Фала Кукле. Ќе ја сликнам од дома. Ете не се сетив да ја одлепам за да видам оргиналот. Значи како ќе ми доаѓа така да правам. Јас веќе до цел оброк стигнав, готово.
@duffi Јас ги воведував првите намирници со готови каши бидејки јадеше по пола кашичка и така 2 дена а првите намирници од пусти страв како ќе реагира му давав баш по 3-4 л.па потоа му покачив со пола кашичка(мала тегличка од 125г.на пола) После тоа како воведов оброк од 125г.му приготвувам но и му става готова овошна каша пр.јаболко. Бидејќи ти треба мали количини за вкусови почни со готовите кашички.После со воведен оброк ќе му правиш палента,просо и итн. Со лесно и се се се да ручкате Вишните како ги воведувавте? И по колку?
За појадок. Првиот пат дадов 3 па после зголемував. Воведував 3 дена. Првиот пат ги дадов со гриз, банана и кисело млеко.
Околу 100грама. Некогаш помалку а некогаш до кај 150грама. После 9 почна да ги јаде цели големите теглички хип, а ден денес е на таа количина останат. Никогаш нема изедено повеќе од 200г оброк.
Имам вагичка и си мерам, 170-200 и се обично оброците, некогаш и 220-250 ке направам и мав прави без проблем па си викам да не и е многу.... она сака да си јаде, ама да не и проширам желудник
Постепено зголемувај и штом сака да си јаде. Гледам дечиња во групите си јадат и повеќе не верувам да има проблем. Нека лапка женската и нека расти
Јаболчето на хип од свежо или варено/печено јаболко може да се смета? Бананата исто, зелена или зрела? Знам дека прашувам глупости ама за столицата треба да давам свежо јаболко и зрела банана па не знам дали е паметно да ги користам готовите.
@Igle за домашна мисирка не гарантирам дека поединци одгледуваат освен фарми, таа бара многу лапачка на ниво на свиња ( колку шо ми кажувале) и неисплатливо е да ја одгледуваат
Знам дека треба зрела. Сакав денес да проба ама зелени се, ќе ги чекам неколку дена. Имам дома хип и се мислев за таква да му дадам.