Па до сега немам воведено жолчка, од млечни само кисело млеко јаде, зеленчук мешункаст уште не дека е склон кон грчеви, мевце само телешко домашно јаде имам листа од педијатар (слична на таа од бебе готвач) ама се водам и според интуиција
Majki vo dvoumenje sum dali da i davam na malava po 3 pati kasicki. I onaka ne jadi mnogu kolicinski pa sakam po malku da i davam 3 pati.
Може ли да измешам ориз снегулки од холе со сокче од морков и јаболко наместо вода? Моето едвај јаде пола од малите каши од хип околу 60 г
Mojata malecka denes doruckuvase oriz na Holle,30ml mlekce Ad vnatre(mozes i majcino ako go dois bebusot)i edna izgmecena banana Maf napravi.Probaj prevkusno e.Moze i so sokce orizot zosto da ne.Jas bi probala
Да не ја заречам, ама вчера и денес арно иде Денес авокадо дадов прв пат. Мешав со банана, вишни и малку овес. Бебе отвораше уста мммм
Majki nekako mi e mnogu zbiena listata za probuvanje vkusovi duri panika da te fati...ne ja sakam...nie inaku pocnavme so jabolka se vcrve na liceto kako geografska karta i stana, i posle pauza morkovce probavme. Morkovot ni e super. Dali imate nekoja lista, shema sto ste ja terale vie? Imalo nekoja lista od remedika od dr marina. Da ne slucajno nekoj ja ima?
Бебе денес мавна цела каша зеленчукова, со брокула, компир, морков и карфиол (и лукче и маслиново за вкус). Не мерев, од око направив, излезе доста, ама бараше и цела и ја дадов. Заспа одма после тоа, ама сега мисла ми е да не и е тешко (по моја проценка околу 250 гр може беше). Ај се тешам ако и е тешко ќе поврати, мада спие ко препарирана
Нам не ни оди со зеленчуковите , успевам некако да и ставам во уста неколку лажички ама не е баш воодушевена. а на моменти и нагон за повраќање и иде, па прекинувам да и давам. Да пробам со кисело млеко... м? 6+ сме! А овошни јаде, и ориз воведов па и мешам со овошје. Јаде солидна количина од нив.
@snegulkata и нас не ни одеше, бебе плукаше со нагони што викаш. Откако почнав да и ставам лукче, кромид, маслиново и путер (не све одеднаш ) пројаде бебе. Има денови кога јаде само 5-6 лажички, а и денови како денес кога ќе и се погоди и ќе излапа преку 200 гр. Ставаш нешто од ова во кашичките? За кисело млеко прашував и јас тука, ми рекоа дека е 7+, педијатрите така советуваат. Исто, пробај со ориз давај и ги штом сака оривче.
ставам путер редовно, и кромид имам ставено ама искрено немам баш забележано да и се повкусни. Ги нејќе и тоа е. Ај за к.млеко ќе почекам уште малку.
Мојата кромид не сака баш, многу повеќе со лук ги јаде @snegulkata. Пробување само, ќе се најде нешто што ќе успее. Можеби е вкус проблем, можеби текстура, температурата на кашата... Кој да ги знае. Што каши имам направено и фрлено, одам купувам органски зеленчук, правам и фрлам... Тоа е, ќе пројадат. Денес ни беше среќен ден, ама не е секој таков за жал.
Мајки, од кога почнавте да давате модар и црвен патлиџан? И од млечни производи што може да се дава од 9м?
Модар дадов на 7+ а за црвен ми рече педијатар 9+. Од млечни се дава кисело млеко, несолено сирење, несолена урда и сурутка