Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Jas na moeto oriz mu vovedov duri posle 8 mesec zatoa sto orizot osobeno beliot nema nikakva hranliva vrednost. Zatoa ja koristev pcenicata namesto orizot I poradi pricina sto orizot predizvikuva zapek.
    Tuka kade sto ziveam pcenicata se preporacuva od 4 meseci pa nagore. Zatoa rekov site se vodime po razlucni tabeli, odlukata ostanuva na roditelot :)

2. chocolade

chocolade Популарен член

Кај виде дека нема шекер? Имам каша од слива и од морков-јанолко од Хипп. На двете пишува дека има шекер, скроб и уште што не.. Исто земав и една од фрутек има шекер и во нејзе...

3. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Сакаш да кажеш дека во сушените нема емулгатори и конзерванси и шеќери па како се продават и по неколку години??? и стојат сеуште во иста состојба??? сигурно тие се поздравии како не @rokiroksana ако гледаме така ништо не е здраво ама што да правиме тоа е...

joy1 likes this.
  4. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Јас ти кажувам за мала каша од хип само од слива од тие 125гр. чисто слива, во неа нема шеќер барем така пишува,види во зегин од таму јас ја земав...

5. rokiroksana

rokiroksana Истакнат член

TIGARCE86 јас сепак нагласив дека помеѓу две зла секогаш бирај го помалото, да и сушеното веќе не е тоа што било и тоа е делумно процесирано ама сепак е подобар избор отколку готова кашичка која нема никаква нутритивна ни енергетска вредност, сепак тоа е мое мислење

TIGARCE86 likes this.
  6. chocolade

chocolade Популарен член

За истата зборам и јас. Чиста слива мала тегличка од 125 грама во зегин ја земав.

7. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

@rokiroksana и двете се зла сепак не се сјајни ама немаме,сите услови за одгледување на домашна храна таа е најсигурна и најздрава....особено за бебиња и деца...

8. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Ќе ти ја сликам ако ја чувам тегличката знам што читамм ваљда...

9. rokiroksana

мене не ми е поентата сега да садиме ниви итн, но на сите нас мајки целта ние да ги храниме децата здраво особено до годинка или годинка и пол се додека тоа само не знае што е што, јас се залагам за свежа храна и кашички му правам свежи не варени за овошје зборувам(само прво кога воведувам ги обарувам) со цел да внесе витамини и минерали а со варењето се се губи и внесува само калории др.ништо , тоа е тоа

10. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

@chocolade od blisku e slikano za da se cita poubavo matno e ama se cita,@rokiroksana sakav da kazam deka taka ke znaeme sto im davame ako imame uslovi za domasna hrana,inaku spored organizacijata na pedijatri mora da se obaruva hranata i da se blendira barem dodeka se navikne meseto na hrana,posle 8 mi mesec preporacuvaat sveza ama sekoja majka si znae za nejzinoto dete pozdrav ..

Attached Files:

rokiroksana likes this.
  11. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Majkiii dosta se objasnuvate,vreme e za rucek ;):DP.S.nie kasnavme kompirce,spanak,mlekce,puterce i veke spieme :)

12. chocolade

chocolade Популарен член

Не дека не ти верувам, погрешно ме свати. Муабетот ми е како е можно ист производител а различно пишува. Без глутен пишува и на мојата а во состав го има ова: сливи, шекер, вода, орозов гриз, оризова скроб, витамин Ц

Attached Files:

TIGARCE86 likes this.
  13. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Значи, ужас, на ист призвод две различни декларации, со различен превод и голема грешка :| Еве што стои на официјалниот сајт на Хип

http://www.hipp.com.mk/ovosnikasi_kom.html

Инаку, гледам многу голема разлика во призодите од една до друга земја. Овде нема кашички од чиста кајсија и од чиста слива :^)

Last edited: Mar 13, 2015
    chocolade and TIGARCE86 like this.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Со варењето се губи ококу 60 посто.Мн е ,но пак нешто останува.И за какви калории зборуваш на пример кај јаболко,слива?
    Постојат готвачи на пареа.Па ем витамините остануваат ем овошјето ке се обари за да може желудникот полесно да го обработи.
    Ти и тиква свежа даваш или ја вариш/печеш?

snegulkata and TIGARCE86 like this.
  15. leona83

leona83 Популарен член

Мајки внимателно со ленот, прочитав претходно дека се дава со 6+. Со 12+ е кај нас ама и тогаш умерено. Моја другарка , по совет од педијатар даде лен, ама дали претерала со количината или лошо реагирало бебето не знам, но ќе дехидрираше. Невидена дијареа и предизвика, инфузија му ставаа.

joy1 and TIGARCE86 like this.
  16. rokiroksana

Тиква варена но секое др.овошје свежо а за секоја храна која ке доживее темп.над 40 тина степени ги губи ензимите кои се мн важни затоа давам претежно свежа храна или малку обарена,

17. leona83

leona83 Популарен член

Јас овошје секогаш свежо давам, ни на почеток на дохрана не обарував, не варев. Зеленчукот го варам колку да омекне- потврдиот а брокула, карфиол и сл.само обарени.

TIGARCE86 likes this.
  18. rokiroksana

joy а во однос на калориите мислев на тоа што бебето со варено јаболко и сл ќе биде само сито , а побитно е да се внесе и ензими кои ги има исклучиво во необработена храна кои значат живот, значи се залагам да се дава што е можно посвежа храна и помалку обработена, сега тиквицата ја обарувам ама за некое време кога ќе им биде сезона ке му давам свежа(и сега би му дала ама овие се мн.прскани и со пестициди)

19. Kitten

Kitten Форумски идол

Овошје свежо можете од почеток, но свеж зеленчук се дава дури после година.

LaDyDoLl and TIGARCE86 like this.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Прв пат слушам тиквица да се конзумира жива .Најискрено,без иронија.Пиперка,патлиџан црвен,зелка да..ама тиквица,модар патлиџан сиров ми е исто како да јадам зрна грав или грашак не сварен.

slimy, ArmaniCode and TIGARCE86 like this.