Се уште сме на блендирано. Што да дадам да почне да се учи да џвака. Дали немањето заби е причина? И дадов банана и се откина поголемо парче во уста и доби нагон на повраќање. Ми е страв да не се задави. Дали тие мрежичките за овошје помагаат за џвакање и од каде ги купувате?
Во зегин има мрежички. Пробај да дадеш мали парченца банана, праска, слива. Ако треба стисни го парчето меѓу твојот показалец и палец пред да го дадеш. Да биде полу згмечено. После давај незгмечени, кога ќе ги совладате гмечените.
@macalavica и јас ја имам таа. Со тоа што Марина рече за доручек овошје, ручек зеленчук, а вечера житарици со парче овошје.
Мрежичката е за шмукање, не би рекла џвакање. Инаку моево пројаде небендирани во градинка, со 1-2 забчиња напред, односно џвакаше со задните непца само.
@kukla21 mozi da jadete lebce. Sabalje i napraviv zitarki so krusa, banana, jabolko. Kasna nekoe lazice pa odkako dremna pola saat i ja dadov si ja izede. Za rucek pilesko so karfiol, kompir, lukce, morkov i maslinovo. Minatiot pat go isturiv da vidime denes. Jas go zapostaviv voveduvanjeto deka ne mi jadese olabaviv skroz. Aronija nikoj ne mi kaza od koga da dadam?
Не и за банана. Мрежичката се прави лом, слободно можеш да ја џитнеш бидејќи не се пере бананата. Давај банана само под надзор, како инаку ќе учи да џвака. Јас почнав со банана, лепче и парче јаболче во рака да си џвака од 8 месеци. Имаше придавување но брзо научи и после наполнета годинка почнавме со неблендирано. Додека некои мајки во мое друштво на кои им беше страв да даваат вака сами да џвакаат, блендираа до полни 2 години па и подолго.
Мојава нема заби и јаде неблендирано. Исечи и на мали парченца овошје и сама нека јаде, дај и бисквита или смоки во рака ќе си џвака, лепче мали залченца нека јаде, обавезно под надзор. Мојава од 6 месеци јадеше лепче макнато во супа. Мали парченца темно чоколадо (тврдо е) и давам си џвака сама. Блендер не користам. Ми е страв да и дадам цела банана или корка од леб, затоа мали парченца сега за сега, а смоки и бисквити цели и ги дадам и си јаде.
@kukla21 кога ќе воведеш глутен тогаш ке си и месеш домашно од рацете на мама Ние пола пола сме со блендираното, мислам .. кога и правам риба пола и ја давам така да ја јаде а пола и правам чорбичка и наизменично се раниме, или палента пример во меѓувреме знае цела кифла да изеде Незнам дали така треба ама така тераме 13+ со 6запчиња
@karibian јас не форсирам. Дете не само што ми има добиено нагони него и асално исповраќано. Го фаќа паника кога ќе му залетне нешто и повраќа. Последно толку многу повраќаше што и двајцата завршивме под туш па и алиштата ги фрлив. Ќе дојде и тој ден. Мене мрежичката не ми помага зошто не ја сака. Инаку некогаш си јаде лепче со крем сир мали парченца или банана или лепче со јогурт. Ќе се научи, има цел живот да јаде
@karibian Детето само ќе си покаже кога е спремно. Немој да форсираш, и најбитно кога ќе видиш дека покажува интерес дозволи и. Нека валка нека фрла нека ја префаќа храната. Така ќе се научи. Забите не се пресудни. Малата моја од нигде никаде еден ден почна сама да ми ја зема лажичката од раце и да ја пика в уста. Пола в уста пола на алишта ама не е битно. Ја оставам и од ден на ден се помалку валка. Исто и со храната. Сама бара да држи лепче, зеленчук, овошје, смоки и сама си кине со рачето и си пика в уста или си кине со запчињата. Не сака воопшто јас да и кинам и да и пикам в уста. Се лути и ми зема од раце многу е смешна. Инаку има 5 запчиња. Три долу и две горе.
Штом и дадам нешто со поинаква текстура кое го немала фатено предходно пр лубеница мн е смешна. и се лизга и тече а таа се чуди што е ова и давам јас мало парче да види дека е убаво и после си продолжва таа како да нема јадење видено хахаха
Чекај, чекај, и јас си викав тешко е ова вари, блендирај ама сега несака блендирано и сега наоѓам само идеи што да и правам (уште време да најдам :rofl)
Од кујна не излегов. За нас двајца не готвам толку. Ми лета времето. Затоа и викам уште леб да месам ми фали