Ако купиш во зрно ќе ја вариш, за брзо биднува, но можеш да купиш и киноа снегулки па тие се киснат во топла вода
Зрна купив, од Кам зедов денес, беше до чиата па реков ај да земам. Значи утре да варам. Само каков сооднос? Ептем за ова сум лаик. И просо зедов ама неуспешно ми беше варењето и мирисаше чудно :/
Јас ги киснам одвечер, во фрижидер во затворен сад ставам, по некое правило 8ч треба да стојат во вода. Сооднос јас не запазувам, ставам повеќе вода и варам на тивко, остатокот го цедам. Нешто слично ориз кога вариш. Просото е поблагуњаво
Грешка. Од втор/ трет пат дизна се отвора за к.млеко. бар кај нас првиот пат се притресуваше, ама сега оди запри ја
Ти текнува на снимката како се стресувше!? Епа и на киселово така Ќе понудам јас утре пак, ама многу си бев надежна денес Понеделник ќе имам домашно па ај може тоа ќе го сака
Иста беше и дунде оди запри ја сега дури си реков како бе сите деца обожаваат к.млеко, она не може да смислк. И би к.млеко
Mojava samo k.mleko saka, cisto. I denes od palenta nagoni za povrajkanje. Prvin so banana posle i k.mleko dodadov ne i ne.Se gadi.
Ја блендираш? Јас поретка ја правам и ја блендирам заедно со овошјето. Кромид млад или стар давате и која количина? Ако е млад само главицата или и од перките? Конечно ќе се прибираме дома па да ги “зачиниме” кашите.
Исто и јас како Емка варам со вода од око, или поточно ставам повеќе вода па кога гледам дека е сварено само го процедувам низ цедилка. Киноата е најчудна на вкус за разлика од другите житарици, и јас потешко се навикнав.
киноа вариме за нас па можам да ви кажам лесен рецепт: една мерка (некоја чаша) киноа, се полива со две мерки ладна вода. се меша убаво да не пливаат многу од зрнцата. се става на оган да се вари, кога ќе почне да врие уште 10тина минути, гледам од око претежно да е скоро снемана водата, тогаш ја тргам од шпорет и ја покривам со капак и дебела крпа од горе да отстои минимум пола саат а може и цела вечер. Вака скрос исто може да се зготви и просо.
@fana Прво вечера, па млеко. Јас не ја киснам, две лажици киноа и два филџани вода ставам да вријат на тивко. За 15-20 минути е готова. Можеш и со овошје и зеленчук да ја мешаш.
Мојава никако не сака овошје. До скоро некако со молење, триста занимации, ќе успеевме, сега малку ќе лижне ќе осети благо и одма почнува да плачи, затвара уста никако не сака. Зеленчук обожава, со сласт си лапка. Пред неколку дена направи 7м, планирав од денес да воведам ручек, и зеленчукот ќе е во ручекот, а за појадок нели треба овошје. Незнам што да давам за појадок, како да го прикривам овошјето? И давам обично во комбинација со просо, палента, оривче, денес и цејлонски цимет додадов ама пак ништо... Постојано бара само да цица, незнам дали е до тоа што и излегува запче или па до толку не ја држи млекото и постојано е гладна. На час и пол два обавезно бара. Месец уназад многу се смена, а последниве 2 недели ептен.
Ajde deka jadi banana da probam taka, ne odese pa ajde so mlekce i ne bidna ni taka. Nego davav denes banana so pola zolcka, uste 2-3 lazicki ne izede da ja smetam za dadena ili po nekoj den da davam pak? Posto ja voveduvame?