Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

За тиκвицата κонκρетно,мене и таκва сваρена ми е невκусна за јадење а не паκ жива. Лично јас,сиот зеленчуκ го ваρам,до омеκнување,јаболκо исто ваρам,κρуша(имавме до неκое вρеме домашни)давав свежа,но сега κупувам од маρκет и неа ја обаρувам.

2. rokiroksana

rokiroksana Истакнат член

и јас кога прв пат слушнав за свежа тиквица имене ми се слоши ,но кога пробав мене ми е повкусна свежа во салата(пр. пробајте таратур со краставица+свежа тиквица) -не збориме за пржена и похована, а ако следите нутриционисти и ако имате прочитано книги во однос на исхрана ќе сфатите дека премногу сме ограничени во рамки кои ни се створени само од навики како што не научиле да се храниме, сметам дека не треба и на детето да се влијае која храна да се јаде со која , туку да се комбинира се , се секавате дека нас кога бевме мали ни забрануваа да се пие вода на празен стомак демек крвта ке се ослабела??????????? ха а сека е прво нешто со кое ми започнува денот , така да не зборам дека се може да се јаде сурово како на пр,модар патлижан ,грав или грашок но она што може непреработено зошто да не, еве конкретно цвета нутриционистката кажуваше дека и на децата може да се прават кашички со свежа тиква наместо варена од љубопитност пробав свежа и стварно има мн сладникав и пријатен вкус.
    извинете за долгов пост

3. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Ρеспеκт за тие мајκи κои ρизиκуваат и пρобуваат со таκви вκусови. Јас исκρено не би,и вистина можеби не сме биле хρанети здρаво,и пρобувам да воведувам здρава хρана(бρоκула,тиκвица јас и сега ρетκо јадам но готвам за него)на бебе,но да "еκспеρиментиρам"на моето дете не. Должна почит за таκвите мајκи,јас не спаѓам во нив :)

green.eyes, slimy, TIGARCE86 and 2 others like this.
  4. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Мами од κога можам да воведам палента за 1недела полниме 6месеци,и за бρоκула κажете ми таа е од 6+ мислам читав неκаде?

5. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Си воведовме портокал ненамерно... на неполна година и тоа баш во сабота. Се надевам нема да имаме алергија оти педијатарот не ни работи за викенд. Ај да не сум песимист, белки се ќе е во ред.
    Сабајето морав да излезам од дома и ја оставив малата на чување кај баба, па за појадок однесов каша од мешано овошје, и тоа баш таа каша во која има и портокал, чувана за наредните месеци. Малата ја изела сабајле во 9:30, досега немаме никакава реакција, па ако добро поминеме наредните денови пак ќе дадам и да завршиме со портокалот веќе.
    Избрзав...ај си велам не е крај на светот, ама не ми е сеедно.
    И ако досега (изминаа 5 часа од оброкот) немем никаква реакци дали тоа значи дека помина ризичното?

6. leona83

leona83 Популарен член

Реакција може да има и покасно ама не верувам, во тие ксшички дали 5% има портокал.

snegulkata likes this.
  7. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Deneska deka ubavo vremevo,setavme i kupivme gotova kasicka(sliva) na Frutek.Nikakva,voda,hemija,kako onie nikakvine kupecki marmaladi,razreden so voda...P.S.ova apropo muabetot od vcera zavcera dali da se dava suva sliva razvarena ili kupena kasicka

8. joy1

joy1 Форумски идол

Како да направам домашно кисело млеко?

9. Kitten

Kitten Форумски идол

Најубаво би било ако имаш домашно млеко, ќе го свариш и ќе почекаш да се подолади до степен да можеш да ставиш прст, значи помлако да биде. Ако е куповно само ќе го згрееш, не мора да врие. На литро млеко додаваш пола чаша кисело млеко (100мл), а можеш да поткиселиш и со павлака, така мене ми е повкусно, кајмакот е мераци :mm:
    Тенџерето ќе го покриеш со крпи и со нешто плус за да држи топлина (може и кебенце) или пак можеш прво да претуриш во тегли па нив да ги виткаш. Остави го да преноќи, па утредента ќе го ставиш во фрижидер, и веќе откако ќе се олади спремно е за јадење :)

После, за секое наредно поткиселување можеш да си поткиселуваш со домашното кисело млеко, и така ќе биде уште повкусно.

10. leona83

leona83 Популарен член

Уште едно потпрашање- колку време е добро за јадење, мислам после колку време станува покисело? Да знам колкава количина да направам.

11. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Домашно напρавеното κисело млеκо побρгу се ρасипува од κупеното. Κога ќе се сκисели веќе тρеба да се исфρли од употρеба. Мислам до 5дена може да се κоρисти,повеќе не(мене и повеќе од 3 дена ми е шубе да го јадам)

joy1 and leona83 like this.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Фала мајки.Имам домашно млеко.Наскоро ке воведам кисело млеко ( имаме 7 месеци) ,па си реков подобро домашно да правам отколку купено.Но немав идеја како иде процесот :)

13. Kitten

Kitten Форумски идол

Па да ти кажам право прилично долго не ми се скиселува...можеби 2-3 недели, дури и јас се чудам. Ама на бебево не му давам постаро од една недела, тоа ако остане го дојадуваме ние.

leona83 likes this.
  14. leona83

leona83 Популарен член

А што мослите за купечкиот кефир? Не можам да правам домашен, немам од тие габите...

15. sjk

sjk Нов член

i jas vcera zemav leneno seme samo neznam dali vo ovosnite kasicki da davam ili? inaku skoro sme 8 meseci

16. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Mozes vo bilo sto da go stavas, vo kasicki ili vo jogurt. Samo davaj go meleno, ne celi zrna.
    Lenot u cijata za da se digestiraat koristat mnogu voda taka da se razbira ako voveduvate len vo ishranata ponudete voda posle jadenjeto.
    Jas davav Len sekoj den no po edna epten mala lazicka Kako za kafe I sekako mu davav voda po obrokot.
    @leona83 mozebi mu davala po mnogu len a ako bebeto ne pielo dovolno tecnosti predizvikalo dehidracija. Ova e ekstremen slucaj, no sekako treba da se vnimava, samo umereno.

rokiroksana likes this.
  17. irenna

irenna Популарен член

Јас со павлака го квасам, пола литар млако млеко, се додава една полна супена лажица павлака, го ставам во рерна претходно сосема малку затоплена и го оставам преку ноќ. Квасам со купечко млеко и павлака, ама сум приметила дека битолската павлака не е добра за квасење.

18. joy1

joy1 Форумски идол

Има ли врска тоа што бебето сеуште нема пробано павлака?

19. Rabbit

Rabbit Форумски идол

А со која павлака најубаво ти се кваси?

20. irenna

irenna Популарен член

Јас така го правам и така му дадов на син ми, со оглед на тоа дека имаме дерматит малку ми беше страв да не реагира, ама не направи реакција. Па ни кравјо млеко немаше пробано претходно :^)
    Искрено ни киселото млеко ни павлаката не се природни, особено на битолска млекара.

Рабит, Бучен Козјак ми се покажало како најдобро за квасење.