сакав ама не најдов такво а инстант да речам, а сакав за на одмор да земам па нема да можам да го пасирам ja има ли некој оваа книга, дали вреди да се купува?
Nas ni falea nekoj den za 4 ama pedijatarot ni rece deka mize da pocneme slobodno so tikva tikvicka i kompor i toa kombinirani.
Sekako deka pocnav se razbira deka dodeka traese pregledot dok ubavo si go iznagleda i zeludnice mu napipa i si pocnavme se si e ok. Dodusa moram da kazam deka bebco si e mn napreden i zilav i mu treba plus energija
На 4 месеци ако добро терал до сега ич не му требало. Мое мислење. На 5- 5.5 е таман. На 4 (или некој ден пред 4) бебе не знае да седи, не па да јаде.
Kako znae da jade samo od prv den se tepa po lazickata ako ja trgnam pa se kara vo slucaj da ne e dojaden
Ako gledame taka ima nekoj bebcinja so i so 5 5,5 ne sedat seuste pa se pocnati so dohrana. Se e individualno. I ne ne go hranam vo lezecka polozba sekogas e poluispraveno
Ако добро напредува ниеден педијатар не советува јадење пред 6месеци,камоли пред 4. И за полуисправено е мало.
Баш. Ја замислувам мојава на 4. Тогаш ми рекоа на 45 може и јас уште со лажичето. Цел живот е пред нив да јадам. Не го разбирам брзањето. 5ти месец ми е веќе ок. Еден месец, ама прави разлика.
Dobro ne ja razbiram ni jas niti pa specijalistkata od doktorka so ja imame odbrano. Neznam koj li se najde tolku pameten vo avstrija nea diploma da i dodeli svasta.
И мене ми беше чудно со првото што на 4+ почнавме со каши, а пиевме ад и после 6+ детето ми се одби од ад . Капка млеко не сакаше само со бисквити беше возможно. Ама мерак за јадење што вели Абц07 да се чудиш. Дете заб нема во уста а џвака. Ние почнавме со каши не качуваше на килажа (според книгата на докторот ) а пелени полнеше богами и тоа многу . И на крај ни кашите не направија огромна промена . Таков метаболизам има , ете ја 8ипол год е а како шпагетка е . А пак второво со сите заби во уста ,уште на 4 месеци 2заба почнаа да растат па ете ја ден денес со шише млеко во рака оброк цел неможам да и вметнам , тука таму ако мљацне нешто јогурт овошје , абе не знае да џвака . И ај сега биди паметен Ни едно ни друго не ми се по прописи и очекувања на педијатриве третово еден господ знае какво ќе излезе
Демек ако е од австрија повеќе е од други доктори овде во мк? СЗО препорачува исхрана од 6+, освен во исклучителни ситуации од 4+. Не го измиаливме ние тука. Природно е чим бебе НЕ ЗНАЕ да седи не треба да јаде. Легнат никој не јаде (секако зборуваме за нормални ситуации).
Togas ne mu davaj kasi do 6 meseci ako sakas i ne se zamaraj sto pravat drugite. I da ako ja zemes celkupnata situacija vo naseto zdravstvo poveke e e kade kade. Pocni eve so sama stapka na smrtno na novorodencinja ne ti treba poveke.
Со првото почнав нешто пред 5 месеци бидејќи слабо напредуваше на доење а не прифаќаше флаша да воведам ад. Беше непијач и си остана нејадач. Средното воведов 6+. Детето јаде дупло повеќе од поголемата сестра. Мислам дека тоа ми беше најдобра одлука. Мешето спремно, детето спремно, а и јас релаксирана и ослободена од стресовите кои си ги правев колку нови продукти неделно или месечно, па морало каша од 5-6 а не од 2-3 намирници и слично. Третово наполни 5 месеци. Супер си напредува на ад. Немам дадено ниту вода ниту чај ниту намирници. Здравје, другиот месец ќе почнеме со вкусови.