Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    53.475
    Јас со вкусови почнав на 4. Слабо ми напредува со доење, ад и цуцла не прифаќа многу пати пробано, еве и на 6месеци не ја дуплираше родилната тежина па морав. Вчера дури на контрола матичната ми се нафрли како не сум почнала со месо, па на детето му требале протеини не само банана и праска?! Инаку, малиов уште самостојно не ми седи 6 месеци сме..

На gjoker4e и Abc07 им се допаѓа ова.
  2. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.983
    Секогаш има исклучоци , внучето пак до 9 месеци ништо освен цицање . Па во споредба со мојата "јадачка " која не пиеше млеко он напредуваше во килажа каде каде, а помал 3 месеци. Но мака имаа со воведување храна едвај научи да џвака , и цицаше до година ипол дур да научи да џвака човекот . :)

На gjoker4e и mal.ecka им се допаѓа ова.
  3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мешаме баби и жаби. Смртноста на новороденчиња не е поврзана со дискусијата за воведување храна. Македонија и те како има спремни неонатолози и педијатри. Плукам и јас по здравствениот систем, ама не е се така црно. Па и гледање "од високо" дека од странски здравствен систем е препораката е нешто друго. Не би ни во таа дискусија да влегувам.
    СЗО има официјален документ за воведување храна кај бебињата. Важи за мк и за ау истиот. Во него јасно е наведено кога е препорачливо да се воведе храна.

На pile30, Lolipop23, Среќичка и 7 други им се допаѓа ова.
  4. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Preporaclivo e od 4-6 da se zapocne soodvetno na toa dali i bebus pokazuva interes kon hrana znaci nikoj ama bas nikoj ne kazuva tocno koga mora toa da se napravi. Site sovetuvaat ni prerano ni prekasno. Od 4 do 6 mesec. Sega sme veke 5 meseci site vkusovi ni se prifatateni i ad i seuste glavno meni. A i bebus si napreduva super 8600g e. Mene toa mi e najbitno. A sekoja kako saka i od koga saka taka neka zapocnuva so voveduvanjeto. Licen izbor e se razbira so preporaka od ped. I da se razbereme nikoj ne forsira prerano vo slucajov.

5. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ако воопшто си го отворила документот на СЗО, таму има јасни критериуми кога е оправдано на 4 месеци. "Интерес" па кај едвај 4 месечно бебе не е опишано како индикација. Па и каков интерес ќе покаже бебе на 4 месеци е ептен дискутабилно.

Ете @danichap објасни типичен пример кога треба да се почне порано. Греотка е бебе што супер напредува (а така кажуваш и ти за твоето) да го раниш со јаболки и крушки место млеко.

На mal.ecka, Annath, manako1 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    @Abc07 Во иста држава сме. И јас одам кај една од најдобрите докторки во градов. Бебе кога беше 3+ ми рече може да почниш со дохрана и не ја послушав бидејќи бебе супер напредуваше и сметав дека е прерано. Јас почнав со пробување вкусови 10 дена пред да наполни 5 месеци. Дневно давав од 3 до 5 лажички и постепено зголемував. Цел оброк имавме на 5 ипол месеци скоро 6.
    Мислам дека овде сите советуваат дохрана на 4 па и пред 4. Но изборот останува на мајката.

На Abc07, kukla21 и manako1 им се допаѓа ова.
  7. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Бебево ќе порасне, јас уште со дилеми. По колку намирници е најдобро да се даваат на оброк? Јас дека не сакам многу мешавини така и на бебе му правам, најчесто две овошки и житарки или 3 зеленчуци плус кромид или лук како зачин за ручек. Кога јаде месо ставам две, поретко три намирници

На duffi, mal.ecka, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    И јас сакаж едноставни комбинации. Денес имаше се и сешто во рецептот што го превзедов. На мое изненадување ок излезе.

На duffi, Среќичка и Annath им се допаѓа ова.
  9. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.299
    Допаѓања:
    119.152
    Не правам на бебе како што не би јадела јас. Пр.никогаш нема да дадам банана со жолчка. Таа комбинација не ја јадам јас па нема ни таа:)

На duffi, Среќичка, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.928
    Допаѓања:
    203.184
    Што поедноставно, тоа подобро, барем за бебиња/деца што се навикнуваат на различни вкусови. И како што кажа @fana ако не јадете вие некоја комбинација, не ја давајте. Што не значи дека ако не јадете на пример брокула, дека не треба да ја давате на бебе.

На Sexybaby86, duffi, pile30 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.034
    Допаѓања:
    5.543
    Да прашам кога почнавте да употребувате црвен пипер и бибер? Маџун од кој земате и псилиум зошто користите која му е намена?

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.928
    Допаѓања:
    203.184
    Црвен пипер и бибер после година и пол, ама зависи од детето дали ќе ги прифати. Не сите ги сакаат. Маџун не знам, а псилиум се користи место квасец во тесто. Никој не користи тука псилиум колку што знам.

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Ви благодарам, значи на добар пат сум :)

14. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Псилиумот е многу здрава житарка. Се користи за регенерирање на цревна флора. Регулирање на столица и е лаксатив. За бебиња мислам не е, зашто е многу јак. @mariz го користи за баткото. Ако има уште нешто нека дополни.

На eli.karameli и mariz им се допаѓа ова.
  15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.299
    Допаѓања:
    119.152
    Потполно се согласувам. Муабетот ми беше за комбинацијата на намирници, а не за самите намирници. Конкретно, цвекло јас не јадам, ама бебе јаде :)

На Annath и Среќичка им се допаѓа ова.
  16. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Да да, и јас се водам според тоа. Некогаш гледам комбинации што не би ги помирисала а не на бебе да ги давам :) ама ај викам да прашам.
    Цвекло домашно даваш?

На Annath и fana им се допаѓа ова.
  17. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.299
    Допаѓања:
    119.152
    Не :tmi:

18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.754
    Допаѓања:
    77.110
    Да, индиски тегавец е и јас обично во леб кога печам го користам, но може да се користи и во шејкови, смутиња, каши и ретко знам и така да му ставам, но прво си се кисне обавезно во некоја течност. Добар е за црева и особено добар е за дебело црево и затоа го користам. Незнам од која возраст може, мојов е 3 годинки.
    https://tocka.com.mk/vesti/227961/psilium-sojuznik-na-digestivniot-sistem-koj-vpiva-kako-sungjer}

На Annath, eli.karameli, duffi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.908
    Допаѓања:
    7.634
    Пробав ориз, тиквичка, тиква и кокосово масло вчера. Ај што тиквата ми мириса јако, па уште кокосово фалеше. Плус и течно излезе. Дадов шанса на вкус, ама не можев и ја фрлив. На брзина ориз направив и ја додадов тиквата од Хип (пошто ја воведував).
    Следно ќе пробам тиква со јаболка и таа од холе со ориз од готовите. Се надевам дека тие не мирисаат вака. Бебе беше задоволно, ама јас се осеќав многу неубаво што му давам тоа да јаде :wasntme:.

Иначе на муабетот за комбинациите. Јас на пример тиква не би мешала со ништо. Ама ете на бебе мора...

@KidA Има Holle и ориз и просо посебно.

На Sexybaby86, duffi, KidA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    дека има верувам, ама прашањето е каде? :smirk: во Скопје сигурно има на многу места, ама во Прилеп во Зегин jaс не најдов, не знам каде има на други места.. Ќе одиме сега Охрид ако знае некој за таму пишете ми. Или цело просо органско

На Tahitiana му/ѝ се допаѓа ова.