Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. victoria

victoria Форумски идол

Има една:) пред да одиме на одмор летово со полни 7, 5 месеци воведов пилешко. И ај да не му менувам ништо, направив три теглички и ги варев се додека не се вакумираа. Давав преку два дена и немаше проблем и беше свежо како тогаш приготвено... Само не вреди ова да го правиш ако си дома... Да не се мачиш да готвиш унапред...

2. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Гледам по гρупите на фб.за здρава хρана за телешκо и пилешκо, најκвалитетно виκаат имало во Поповсκи месаρница,ќе одам за 1месец κај баба ми во Пρеспа на село, и ќе баρам свежо домашно пилешκо аκо најдам ќе ви пишам аκо саκате...

zuto likes this.
  3. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Јас искрено пилешко, купечко не би дала. Полно е со хормони.
    Јас лично не јадам домашно,бидејќи не сум навикната на тој вкус, но има ОГРОМНА разлика.
    Доколку имате можност да најдете домашно би било најдобро.
    Распрашајте се, по околните села сигурно има некој кој продава.

Kitten, TIGARCE86 and PUPICA like this.
  4. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Garant na pazarive ima nekoj sto iako ne prodava na tezga, ima sto odgleduva pa ako se prasa mozebi ke izleze vo presret...isto kako sto pocnaa so tek na vreme da prodavaat zimnica,tursija i slicno

НаталиЛили likes this.
  5. Kitten

Kitten Форумски идол

Јас не планирам да давам купечко пилешко. Ако неможам да најдам домашно, нема ни да јаде.

Се грозам од помислата менструација на 7 години :worried:

TIGARCE86 and LaDyDoLl like this.
  6. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Кога воведовте праски кај вашите бебиња?

7. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Јас дадов после 7-ми месец, ама мислам дека може од 6+

green.eyes likes this.
  8. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Пρасκи од 6+.
    Млечни κаши(со ад или κρавјо)од κога почнавте да давате?

green.eyes likes this.
  9. slimy

slimy Популарен член

majki dosega ne sum dal trupka deneska mm kupil i sakam utre da vovedam ama ne znam dali moze imame 9 meseci i so sto go kombinirate? isto i blitva ne sum dal i magdonos svez kupiv i ne znam kako da gi dadam za prv pat isto i cveklo ova mi e vo plan ovoj mesec novo da vovedam. dosega i zolcka ne sum dal pocekav posle 9 meseci podobro.

10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

@TIGARCE86 те означив туκа да не мешаме "баби-жаби" κога за се имаме посебна тема,а пρавиме κаша попаρа по темиве.
    Нуди ρазлични ваρијанти аκо не саκа блендиρан,дај му пасиρан,пρави ги κашите потечни,зашто подоцна κомпиρот ќе ви биде основна намиρница да пρавите κомбинации со бρоκула,моρκов,тиκвица,блитва итн. Биди упоρна,а и пρв ден е,за него е ново,не може да биде воодушевен од се.

TIGARCE86 likes this.
  11. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Ќе му го дадам утре потечен во комбинација со тиква имаме пробано тиква,ако не го сака и така ќе го пасирам повеќе ми ги сака благите каши ама рано е ќе се навикне,има време фала ти многу мила убав ден :*

LaDyDoLl likes this.
  12. rokiroksana

rokiroksana Истакнат член

мами, авокадото какво треба да биде да е добро за јадење? меко или цврсто? вчера купив ама е цврсто претпоставувам дека треба да е помеко но подобро да си прашам и како го давате свежо или не?

13. joy1

joy1 Форумски идол

Јас меко го купувам.Ако е тврдо остави го ден два да созрее.Свежо се дава.Сабајле со банана го дадов.Но не повеке од пола авокадо.Останатата половинка чувај ја со се семката внатре.

rokiroksana likes this.
  14. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Majki pedijatarot me sovetuvase maslinovo maslo,koksovo i puter od 6+ gledam na grupite po fb za zdrava hrana za deca ,od 8 + vikaat za puter sega se zbuniv neka mi objasni nekoj fala vi

15. joy1

joy1 Форумски идол

Маслиново користам од 6 месец.2-3 капки додавам пред блендирање не додека се вари.Кокосово исто од 6 може,јас уште не користам.Путер незнам од кога може но не гледам корист од него.Ми доага исто како маргарин да му давам на бебето.

Јас сакав друго да прашам.Имаме 7 месеци и 5 дена.Сеуште не мешам повеке од 3 намирници во каша.Дали може да почнам и 4 та да ставам?Се плашам да не направам бучкуруш во организамот.Значи некогаш нешто колку за вкус не количински многу.

TIGARCE86 likes this.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Путер и маргарин се сосема различни работи, и верувај, бенефитот од путерот е голем, особено ако е направен како што треба, од млеко.

А што се однесува до мешањето, јас не би ставала повеќе од три намирници кај бебе од 7 месеци. Може да додаваш во солените каши/манџи малку магдонос, целер или пашканат, за вкус, како зачини. Ама не во претерани количини.

17. zuto

zuto Форумски идол

Пробај, иако ако си ги јаде вака нема потреба. Мене кога ми јадеше зеленчук не ми прифаќаше повеќе од 3 работи, вклучувајќи ги додатоците како кромид и слично. А и подобро за мене беше оти секој ден имав различно да давам. Што помалку ставаш во кашата, изборот за јадење за наредните денови е поголем ;)

joy1 likes this.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Фала ви мајки :)
    Целер и магданос уште немам дадено.Пашканат ставам 2-3 пати неделно.
    Не сум знаела за путерот е ок за бебе.Од кога може да се користи и на кој начин?

19. Annath

Annath Форумски идол

Мене ми рекоа од 6-7 месеци може, место маслиново масло, и јас му ставав несолен путер во кашичките на малиот. По една лажичка, додека се топли, ќе се растопи и ќе му даде убав вкус на јадењето.

TIGARCE86 and joy1 like this.
  20. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Имам едно прашање, не се смејте, зашто не јадам тиква па не знам како одат работите :$ :tmi:

Оние тиквите помали со крушковидна форма исти се со округлите, или има некаква разлика меѓу нив? Зашто, моментално овде само од тие гледам, од округлите барем сега брзо не сум начекала :?: Да барам од тие округлите, или можам од овие да купам?