Кои макарони ги давате? Без јајца да се само И со што да ги комбинирам дајте идеа.. Ко мува без глава сум синче нешто овие два дена не јаде ко што треба а вака си е супер расположен цице сака и готово... За ручек комбинации дајте
Макарони имаш во ДМ или од маркет купи посни. Јас не сум дала, давам само фиде, не знам која фирма беше, обично посно од маркет сум зела
Јас макарони не сум дала, некако не ми иде да ги изблендирам, а нема да џвака Но и давам тарана, од Кам посна. Тарана и ориз почна да јаде неблендирано. Инаку Misko се без јајца, мислам има од нив ситни ѕвездички, па ке и купам јас такви периодов, таман неблендирани да ги крка.
Од дм зедов јас. Дадов вчера втор пат. Првиот пат следев рецепта од @manako1 со модар и лукче и телешко. Вчера правев сос од домати, магданос и лукче и внатре ставив макарони. Блендав со телешко месо. Мирис и вкус на болоњезе
Ве читам и скоро се депримирам,синко има 8 месеци уште не сум вовела глутен, жолчка, месо, вечера...За ручек додавам бујон од телешка коска ама со месо уште не сме почнале.Проба една готова каша од хипп со телешко во два дена и толку. За една недела одиме на од одмор и после на работа,на одмор не би давала ништо ново, а кога ке се вратиме бебе ке има полни 9 м.Ке треба мајка ми да го чува по 11 ч.Мора ли глутен и жолчка да се воведуваат по шема, и која е најкратка?
Глутен и жолчка ми рекоа со полни 8, и за млечни исто, а месо кога ке почне да јаде по 200г оброк а моето јаде едвај 100.За жолчка ми е страв малку зашто јас како дете сум била алергична.
Остави ја тогаш жолчката за на крај. Мојава е 9+, а 200 гр никад не изела. Макс и е 190, големите теглички хип. Зарем месо да не јаде никогаш? Ти прави си, па кплку изеде, толку. Јас правам. Кога-тогаш ќе пројаде по повеќе. Млечно мене на 7 ми рекоа може и давам. По "шемава" што ти ја дале до 1 год ептен рестриктивно ќе е бебе. Едит. За глутен се почести се препораките порано да се даде. Јас 7ми-8ми дадов и мислев дека каснам. Ама се наваму-натаму дека лето. Дај си слободно на детето. Има тема за глутен. Читни искуства.
@kukla21 кога воведе домати и како? Во оброк додаде прво мала количина или? И макароните исто ме интересира блендирани какви излегоа? Да не беше многу лепливо? Боровинки, аронија, ананас, манго, портокал и сл.од кога се дава?
На крај на 8ми дадов домати. И порано ќе дадев, ама немаше кога. Исто за цитрусите. Дадов прво 2 шери доматчиња во ручекот, па 4-5 и вчера цел домат со сосот. Воопшто не излегоа тегави или лепливи. Може дека ги варев во сосот на пареа. Портокал дадов минатата недела. Ананас викендов воведов. Двете со готови кашички. Бобинки ми кажа докторката да чекам уште. Ме сум дала. Манго на 6 дадов.
За глутенот и јас читав дека се почесто препораките се што порано да се воведе. За месо ми е нелогична оваа препорака. Синчето мое е 12+ и уште едвај стигаме до 200гр и тоа ретко, таман работа уште да не воведев месо. Ставај помало парче ако е помал оброкот. Млечно исто и јас почнав околу 7 да му давам. Воведи си ќе ти се прошири менито и ќе ти се олесни изборот на оброци.
@macalavica нашите мислам отприлика тука се со возраст. Јас дадов млечни накај 7+ (пред недела две). Месо исто. Глутен уште на почеток на 7ми. Гриз. Варам по една, мах. две лажици. Понекогаш и вечера давам. Денес и макнав ѓеврек (мекото) и јогурт. Можда и не сум баш за пример, ама ете. Доручек јаде многу малку количински, ручек така така. Вечера, пола мала каша. Така што далеку сме од 200 гр. А можда и ги јаде преку цел ден?! Цица ко новороденче. Уште малку ќе тргнам на работа. Како ќе биде, еве незнам. Дали со зелки ќе одам на работа....
И моето цица многу, после секој оброк бара да цица плус и после повраќа Денес изеде 125 г каша и потоа цицаше како да не јадел воопшто, и после поврати 4 пати буквално се што изеде.И така ми прави често, а напреден е, во 7 месец качи 400г и порасна 1цм,и цело врене е турбо активен, лази, стои сам, одкако застана сам како мајмунче е, по цела ден е на нозе.И ноќе цица мн често на 2 часа.
Истрошена ми е моментално, но му давав и на синко, така да нема 100% млеко. Црвена паковка е и пишува посно на неа напред..
Sto poskoro da vovedes meso i zolcka. Golemi ste veke, na toa dete mu trebaat proteini i masti od zivotinsko poteklo za pravilen rast i razvoj. Niedno ovosje i zelencuk ne moze toa da mu go nadoknadi. Po 6tiot mesec doaga i do opaganje na krvnata slika i istata samo so pravilna ishrana moze da se krene, ako ne ke padne uste poveke. Stom davas bujon racunaj mesoto veke vovedeno, pocni za pocetok po 30g da stavas, pa ke zgolemis na 50g po 4-5 pati nedelno. Za odmor zemi gotovi kasi so meso, telesko i pilesko, ne se plasi, mesoto ne e alergen, nema da ima reakcija. So zolcka pocekaj posle odmor, ama potoa brzo moras da dades. Gluten isto mozes da pocnes bez problem, sto porano toa podobro, ne dava momentalna reakcija, mozes i na odmor da go vovedes, sekako ako ima netolerancija ke pokaze mnogu podocna. Ne se plasi majka, ne e filozofija voveduvanjeto na namirnici, samo so jakite alergeni (citrusi, bobinki, jatkasti, zolcka...) malku pretpazlivo prviot pat koga se davaat, za drugoto nema sto da se mislis.
Дали некој има искуство со оваа млечна каша? Дали смеам да додадам некое овошје? Бебе е 5+. Пишува дека нема глутен..