Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Annath

Annath Форумски идол

Тие ти се тн.butternut тикви и се послатки од округлите, посочни некако. Барем мене ми се... слободно дај му на малото, само варена, и помешај ја со малку млеко за да е посочна, потечна кашата. И прати го дали ќе му прави запек или потечна столица. Во принцип тиквата помага за олеснување, ама кај синко прави запек, па не му давам често.

green.eyes likes this.
  2. rokiroksana

rokiroksana Истакнат член

Ако се како тиквица долги само на крајот како круша, тои се поблаги и мн вкусни можеш да дадеш

green.eyes likes this.
  3. chocolade

chocolade Популарен член

Тиквица со што давате? Вчера дадов со јаболко, денес со банана.. имаме внесено јаболко, морков, банана, ориз и тиква и тиквица. Многу малку намирници не знам веке што да комбинирам.

4. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Фала ви девојки :)

@Annath , прво 3 дена ќе му давам по малку да видам дали ќе има реакции, после тоа ќе му дадам повеќе, и би ја помешала со нешто друго. Тогаш да му ставам млеко, или првите 3 дена?

5. An-na

An-na Форумски идол

Мајки, грашокот е 9+ или 12+ :?:
    Кои намирници можам да ги воведам од 9 месеци?
    Домашното пилешко ми е при крај, па се мислам да барам алтернатива за месо (освен телешкото). Мисиркино во ред е? И кое?
    Тестенини од кога? И кои?
    @Annath каде има таков несолен путер? Или сите се такви? Ич не сум заприметила, а во план ми е путер да воведам конечно.

6. rokiroksana

rokiroksana Истакнат член

Јас тиквица имам дадено со ориз,компир,морков и пашканат, и еве вчера со палента ама не ни оди со зеленчуков некако
    Можеж со тиква, ориз

chocolade likes this.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Од почеток можеш со млеко, немој само така, оти прилично лепи и тешко се голта. Нема ти количински да ставаш којзнае колку, само колку да не е ептен густа. Тиквата не е алерген во принцип, па не мора сосем чиста да ја даваш првите денови, ете нека биде само со млеко, после со други овошки мешај ја.

Грашокот е 9+, ако се плашиш од лушпите, помини го низ преса за лук, нема да има ништо, само мекото ќе остане. Од 9 месеци можеш боровинки, рибизли, аронија - ако немаш воведено. Од зеленчук домат, пиперка, модар патлиџан, краставица (ама освен со модар патлиџан, со другово би почекала до сезона, освен ако немаш домашно замрзнато). Мисиркино месо може да биде добра замена за телешко, јас имам домашно, ама и купувам на Виндија, има пакувани свежи филети во Веро, никогаш не земам замрзнато, оти тие замрзнатите се свежите со поминат рок (ги замрзнуваат за да траат, на последниот ден од рокот). И јас замрзнувам свежо ако не го користам веднаш, ама гледам да го искористам во текот на наредните две недели, не повеќе.

За тестенини - исклучиво такви без јајца на 9 месеци, после 11 месеци со јајца. Искрено, не ми текнува кои тестенини беа без јајца, ама може во ДМ да има некои на Алнатура.

За путер - мој фаворит е на Зелена Долина (не е солен, ама мислам дека содржи малку сол), многу ми е вкусен, плус е без гмо. Инаку сите поголеми производители на путер имаат нагласено дали е солен или несолен (Пресидент, Лурпак, Меггле).

Можеш и со сладок компир, со ориз, со тиква исто. Ама во глобала, бебињата ја сакаат чиста, бидејќи има сладок вкус. Барем мојов ја обожаваше така, сега ич не ја сака.

chocolade, An-na, TIGARCE86 and 3 others like this.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

На таа возраст само тие намирници се и дозволени.Можеш да додадеш уште слива и блитва.За се останато ви е мн рано.

9. chocolade

chocolade Популарен член

Мајки фала ви на сите за одговорите.

Слива купив од Хипп, но не и ја дадов. Еднаш и дадов од Биокулт потоа прочитав дека има шекер и ја исфрлив. Значи да почнам пак со слива како со нова намирница? Кои сливи ги давате вие? По слива да воведам и блитва?

10. joy1

joy1 Форумски идол

Јас слива од хипп давам,друга не сум пробала.И ја јаде доста често во мн комбинации.

После 3-4 дена воведи блитва.Мн е здрава и вкусна со компир или тиквица.Само пред да ја обариш извади ги големите жили.

chocolade likes this.
  11. chocolade

chocolade Популарен член

Јоу извини што ке прашам но како се обарува:$

12. joy1

joy1 Форумски идол

Па јас ја чекам ливчињата убаво да омекнат.Варам во зовриена вода 15 тина минути на не мн јака температура.Или ако вариш компир прво него стави го (по тврд е ) и при крај додај ја блитвата.Нека поварат заедно некоја минута и толку. :)

13. chocolade

chocolade Популарен член

(facepalm) јас мислев на пареа треба во некој специјален сад. Фала ти :) :f:

14. joy1

joy1 Форумски идол

Ако имаш уште поубаво,ако не здравје :)

15. chocolade

chocolade Популарен член

Немам, не знам ни како би изгледал :wasntme:

16. Kitten

Kitten Форумски идол

Еве како изгледа решетка за готвење на пареа:
    Овие ги имате во Карес, 750ден, но има на пазар за помалце од 200ден метално росфрај (не најдов слика, но слично е). Јас си го купив од зелено пазарче.

chocolade and TIGARCE86 like this.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

А имаш и вакви за поголема количина на храна и секако поскапа варијанта
    image.jpg

chocolade likes this.
  18. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Nekoja majka dali zamrznuvala spanak? Mazmi kupil ko za cela vojska,mu padnalo zal od nekoja babicka,pa da ne go frlam...od nego min 10 obroka ke izvadam :DP.S.jas vo zelencukovite prvo stavav maslinovo,pa me razubedija za puter.Ima golema razlika,puterov bas mu dava vkus i duri mislam deka sinko zaradi toa ne pravi nikakov problem so zelencukot

19. chocolade

chocolade Популарен член

Фала ти Китен. Ке видам и во Меркур и на зелено пазарче :)

Kitten likes this.
  20. slimy

slimy Популарен член

majki prasav i porano i pak kje prasam,trupka koga moze,i so sto da go kombiniram? inaku imame 9 meseci sega pred edna nedela dadov i cveklo malku varena so morkov i luk.