1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.802
    Допаѓања:
    202.798
    Тие ти се тн.butternut тикви и се послатки од округлите, посочни некако. Барем мене ми се... слободно дај му на малото, само варена, и помешај ја со малку млеко за да е посочна, потечна кашата. И прати го дали ќе му прави запек или потечна столица. Во принцип тиквата помага за олеснување, ама кај синко прави запек, па не му давам често.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  2. rokiroksana

rokiroksana Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    98
    Ако се како тиквица долги само на крајот како круша, тои се поблаги и мн вкусни можеш да дадеш

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  3. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Тиквица со што давате? Вчера дадов со јаболко, денес со банана.. имаме внесено јаболко, морков, банана, ориз и тиква и тиквица. Многу малку намирници не знам веке што да комбинирам.

4. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Фала ви девојки :)

@Annath , прво 3 дена ќе му давам по малку да видам дали ќе има реакции, после тоа ќе му дадам повеќе, и би ја помешала со нешто друго. Тогаш да му ставам млеко, или првите 3 дена?

5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.866
    Допаѓања:
    36.545
    Мајки, грашокот е 9+ или 12+ :?:
    Кои намирници можам да ги воведам од 9 месеци?
    Домашното пилешко ми е при крај, па се мислам да барам алтернатива за месо (освен телешкото). Мисиркино во ред е? И кое?
    Тестенини од кога? И кои?
    @Annath каде има таков несолен путер? Или сите се такви? Ич не сум заприметила, а во план ми е путер да воведам конечно.

6. rokiroksana

rokiroksana Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    98
    Јас тиквица имам дадено со ориз,компир,морков и пашканат, и еве вчера со палента ама не ни оди со зеленчуков некако
    Можеж со тиква, ориз

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.802
    Допаѓања:
    202.798
    Од почеток можеш со млеко, немој само така, оти прилично лепи и тешко се голта. Нема ти количински да ставаш којзнае колку, само колку да не е ептен густа. Тиквата не е алерген во принцип, па не мора сосем чиста да ја даваш првите денови, ете нека биде само со млеко, после со други овошки мешај ја.

Грашокот е 9+, ако се плашиш од лушпите, помини го низ преса за лук, нема да има ништо, само мекото ќе остане. Од 9 месеци можеш боровинки, рибизли, аронија - ако немаш воведено. Од зеленчук домат, пиперка, модар патлиџан, краставица (ама освен со модар патлиџан, со другово би почекала до сезона, освен ако немаш домашно замрзнато). Мисиркино месо може да биде добра замена за телешко, јас имам домашно, ама и купувам на Виндија, има пакувани свежи филети во Веро, никогаш не земам замрзнато, оти тие замрзнатите се свежите со поминат рок (ги замрзнуваат за да траат, на последниот ден од рокот). И јас замрзнувам свежо ако не го користам веднаш, ама гледам да го искористам во текот на наредните две недели, не повеќе.

За тестенини - исклучиво такви без јајца на 9 месеци, после 11 месеци со јајца. Искрено, не ми текнува кои тестенини беа без јајца, ама може во ДМ да има некои на Алнатура.

За путер - мој фаворит е на Зелена Долина (не е солен, ама мислам дека содржи малку сол), многу ми е вкусен, плус е без гмо. Инаку сите поголеми производители на путер имаат нагласено дали е солен или несолен (Пресидент, Лурпак, Меггле).

Можеш и со сладок компир, со ориз, со тиква исто. Ама во глобала, бебињата ја сакаат чиста, бидејќи има сладок вкус. Барем мојов ја обожаваше така, сега ич не ја сака.

На chocolade, An-na, TIGARCE86 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.125
    На таа возраст само тие намирници се и дозволени.Можеш да додадеш уште слива и блитва.За се останато ви е мн рано.

9. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Мајки фала ви на сите за одговорите.

Слива купив од Хипп, но не и ја дадов. Еднаш и дадов од Биокулт потоа прочитав дека има шекер и ја исфрлив. Значи да почнам пак со слива како со нова намирница? Кои сливи ги давате вие? По слива да воведам и блитва?

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.125
    Јас слива од хипп давам,друга не сум пробала.И ја јаде доста често во мн комбинации.

После 3-4 дена воведи блитва.Мн е здрава и вкусна со компир или тиквица.Само пред да ја обариш извади ги големите жили.

11. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Јоу извини што ке прашам но како се обарува:$

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.125
    Па јас ја чекам ливчињата убаво да омекнат.Варам во зовриена вода 15 тина минути на не мн јака температура.Или ако вариш компир прво него стави го (по тврд е ) и при крај додај ја блитвата.Нека поварат заедно некоја минута и толку. :)

13. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    (facepalm) јас мислев на пареа треба во некој специјален сад. Фала ти :) :f:

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.125
    Ако имаш уште поубаво,ако не здравје :)

15. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Немам, не знам ни како би изгледал :wasntme:

16. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Еве како изгледа решетка за готвење на пареа:
    Овие ги имате во Карес, 750ден, но има на пазар за помалце од 200ден метално росфрај (не најдов слика, но слично е). Јас си го купив од зелено пазарче.

На chocolade и TIGARCE86 им се допаѓа ова.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.125
    А имаш и вакви за поголема количина на храна и секако поскапа варијанта
    image.jpg

18. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Nekoja majka dali zamrznuvala spanak? Mazmi kupil ko za cela vojska,mu padnalo zal od nekoja babicka,pa da ne go frlam...od nego min 10 obroka ke izvadam :DP.S.jas vo zelencukovite prvo stavav maslinovo,pa me razubedija za puter.Ima golema razlika,puterov bas mu dava vkus i duri mislam deka sinko zaradi toa ne pravi nikakov problem so zelencukot

19. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Фала ти Китен. Ке видам и во Меркур и на зелено пазарче :)

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  20. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    1.450
    majki prasav i porano i pak kje prasam,trupka koga moze,i so sto da go kombiniram? inaku imame 9 meseci sega pred edna nedela dadov i cveklo malku varena so morkov i luk.