Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.531
    Епа ќе карам ]:) кога кажуваш нешто кажи до крај, не дека не ти верувам ама толку небулози кружат што не знае човек што е вистина, а што варка и си бара појаснување :smirk:

Неповрзано, прееска ме направија луда како не му давам на бебе чоколино, медолино, нели тие се 2г+ :?:
    Полно шеќер е тоа знам..
    Па и со она ,,јас на моето давав и ене го супер е,, аман :headbang:
    Па и со споредбата ,,таа и таа исто како тебе, па сега синот пие само кока кола и ресани јаде,, :yawn:

На stevemila, Среќичка, pile30 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Па ти кажав ма :devil:
    Еј порано ќутев на такви сега веќе не, ама некако и избегаваат да ми лупаат такви коментари.
    Син ми беше бебе и една ми вика, не јаде чоколадо? Моите од 5м беа со животинско.
    Е баш ме заболе си викам, ама на неа и реков, е ако де, него не му треба.

На pile30 и emkaemka им се допаѓа ова.
  3. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.048
    Јас го користам,колку е квалитетен не се разбирам ама има вкус како на загорено,благ е и се кристализира.

Прикачени фајлови:

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  4. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Pred nekoj den bev vo Zegin Healt food da kupam magun. Mi kazaa vo nikoj slucaj na Vitalia da ne zimam. Zemac od Tikves sise. Ne se razbiram i ne znam kakov treba da bide. Prv pat vo zivot kupiv.

Kakov oriz davate na decinjata?

5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.194
    Допаѓања:
    124.750
    Во кутија на холле/хипп за овошни каши а зеленчукови од зегин био, црно со зелено му е етикетата.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    И јас од divinum prime нарачувам , ми кажаа дека домашен е и квалитетен. Така мириса на прегорено ,не е ептен густ . Не се разбирам баш ,но мислам дека е убав. Бебе го сака , секој ден му давам дали 1 ,дали 2 лажички ,со овошје или со гриз и банана .

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mar4i

Mar4i Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    5
    Маџунот од Виталиа го користам веќе 5 години и тоа за двете мои деца како природен засладувач. И сум многу задоволна. Секогаш истиот квалитет. Затоа топло го препорачувам!

8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.766
    Допаѓања:
    77.123
    А како треба да зашекери? Ми се има случено само доле да зашекери, скоро земавме од др место и овој сега што го имам цел е зашекерен, густ.

9. Outspoken

Outspoken Нов член

Се зачлени на:
    1 септември 2018
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    И јас сум редовен корисник на Виталиа продуктите и можам да кажам дека се супер! А ова критиката за производство е сигурно некоја намера за рекетарење: па извезуваат бре во Европа, цел свет, за јаки пазари, за мене тоа е релевантно!

10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.766
    Допаѓања:
    77.123
    А ти се најави на форумов да ги пофалиш само? Хммм
    Во глутен фри храна има пронајдено глутен...

На Вереничка, Skorpija25, stevemila и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Jas baram pamet od vas oti na nekoj mu fali pa da mu potturam ako dopusti... Ako me razbravte...
    Poznanicka moja se porodi 34ta ned, maloto edvaj napravi 3 mes, go hrani so kravjo mleko od kesa, 25 den u prodavnica i sega mi pisuva za sovet so sto da pocne prvo od namirnici za dohrana.
    I rekol pedijatarot deka bebeto gi dostignalo vrsnicite rodeni na vreme vo sekoj pogled. Ima 57 cm i 5.200 kg, a rodeno e 2kg i 48cm.
    Kako da i pomognam? Ne znam ni kako odi dohranata za prematurce edinstveno sto najdov na net bese pred 7 kg da bide nikako dohrana, ama so kravjovo deteto se goi samo za eden mes ke ima 7 so garancija...
    Znam sto mislite i sto ke rečete, ama ne mozam nisto protiv neukosta i uste pogolemiot problem nezainteresiranosta da se procita i nauci nesto novo.
    Help?

12. QueenVal

QueenVal Нов член

Се зачлени на:
    1 септември 2018
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Маџунот на Виталиа и јас го користам многу, но и нивниот јаворов сируп. Вториот за слабеење најчесто и кога правам детокс. Топ е!

13. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Јас се породив 34та ,2 кг и 45 цм . За жал на ад , до 7 месец единица ,после 7ми со двојка и сега веќе 3ка ,14 месеци е. Значи 1 месев плус . По совет од педијатар секако, почнавме со дохрана на 6 месеци со житарки . Многу полека воведував се . И уште има за пробување ако е 14 м.
    Во никој случај не може да се каже дека ги достигнало врсниците на 3 месеци . Како што вика нашата докторка тоа би било навреда за терминските деца .
    Значи дохрана пред 6 месеци дефинитвно не . И кравјото млеко е предизвикувач на анемија ,а 90 посто од прематурчињата се соочуваат со анемија . Незнам кој ја советува ,но за мене тоа е строго неприфатливо

На stevemila, Mari-Ja, duffi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.766
    Допаѓања:
    77.123
    Ама сте смешни :lol:

На Вереничка, Skorpija25, stevemila и 6 други им се допаѓа ова.
  15. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.347
    Го рани вака од неукост или немање финансии?
    Инаку ни прво ни последно пораснато на кравјо за жал. Последиците доаѓаат после и може да се многу лоши.

На Skorpija25, Mari-Ja, ada21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Outspoken

Outspoken Нов член

Се зачлени на:
    1 септември 2018
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    А ти само хејташ, или имаш докази?

17. QueenVal

QueenVal Нов член

Се зачлени на:
    1 септември 2018
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Па форумов белки е да се чујат реални работи нели? А реалноста е дека многу сме такви што сме задоволни од Виталиа. Што е проблемот тогаш?

18. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    @ada21 fala na iscrpniot odgovor se slozuvam so tebe vo celost!
    Duffi pocnala so ad za prematurcinja pa mn loso mirisala kakata. Posle smenila pa mnogu grcevi imalo. Pa zemala obicno ad pa isto mnogu placelo i povrakjalo. Pa pak na premature se vratila i kakalo maloto ednas na den samo kako zelenkasto. I puknal film deteto se macelo, grcevi imalo, nekelo da spie i resila da prevzeme nesto. Pa kako porano sto gi gledale, valjda nekoja baba slusala, mleko od kesa u prodavnica 2/3 izmesano so 1/3 voda pocnala da mu dava. Jas bev 8-|:tmi: Koga mi kaza, ama ne e moe dete neli za da i recam nikako. Kazav samo moe mislenje, deka vo kravjoto nema nisto korisno, samo kje go goi deteto bidejki e premn mrsno. Mi rece ma kakvi, super e sega, vo 21 mleko pie, sledno budenje 6h sabajle. Davam flasha i do 10h tera. Jas sum uste u shok. E tek vcera koga procitav deka mi pisala so koja namirnica da pocne... Rekov cekaj da prasam da me poducite pa da i kazam pak moj stav iako znam deka nema da poslusa. Ne ke da e do finansii, mi vo stranstvo raboti za ubavi pari, prostokja e ova narodski kazano...

На Skorpija25, duffi и ada21 им се допаѓа ова.
  19. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @Mari-Ja оф ,оф :worried: (facepalm) па грчеви нема бебе кое нема , она менувала млека како и текне , уште толку потешко за стомачето. Но ништо не ме чуди , какви коментари добивам за тоа како јас го хранам :o
    Замоли ја да почека со дохрана ,а па што се брза ако сега од кравјото супер напредува :^)

На stevemila, Mari-Ja и duffi им се допаѓа ова.
  20. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Wow! Малиов мој какви грчеви имаше, па комфорт млеко му давав, кравјо не смеам да помислам заради железото и др.состојки кои ги има во адаптираното. За дохрана ние вкусови сме уште почнавме на 5.5 месеца, сега 6 месеца и 3 дена, пробавме тиква, морков, компир, брокула, јаболко, по препорака на матична и плус неонатолог пред 3 дена рече слободно со оброк да пробуваме уште некој ден од пробани намирници за ручек зеленчук со компирче/оривче.. и лажичка маслиново, кога ќе изеде >120 гр. се смета за цел оброк.
    Од сабајле да воведуваме нови намирници по некое лажиче, препорачливо зеленчук, овошје подоцна.
    По истражувања најрано се почнува дохрана на предвремени средната дата од 17 недела реална и 17 недела корегирана возраст, обично меѓу 5-7 месец од раѓање, само да не е порано од 3 месеци корегирана.
    П.С. Родено 29+4 недела. Сега сме ~3.5 корегирана.

На stevemila и duffi им се допаѓа ова.