Откако почнавме со вкусови и дохрана пред скоро 1 месец, некогаш од сабајле малиов има гасови, па нејќе млекце да пие. Најлошо беше со карфиол кога проба и сега круша, па ќе ги избегнувам. Да му давам еспумисанче или сл. или да оставам да се навикнува мешко? Сабајле во 9 давам вкус, во 10 млеко, а во 13ч е оброче, околу 100гр јаде. Има коментари од "околина" малку дека е, ама мал е он, 6.5 месеца/4 корегирана, нема да го силам. Кога да воведам 2 оброка? Мислев за околу 2 недели, месец и ипол по почнување, или може и порано? Како и да е и тој оброк околу 100гр. би го јадел. Нели се жалев дека пиеше само 600-700мл млеко во денот, среќа со дохранава уште толку пие, страв ми беше да не ми намали.
@DuchessAnn нов оброк се воведува после еден месец од воведувањето на првиот. Не мора да чекаш месец ипол, и така кога ќе почнеш со ручек, нема одма бебе да јаде цел оброк. Давај колку сака, ќе си покаже кога му е доста, башка 100 гр не е многу количински. Нека лапка бебуш
@Sexybaby86 почна ли со вечера? Месец и нешто помина од воведување ручек. Ама па ми личи како цел ден да сум со блендерот друшка. Измиј, блендирај, па ај од почеток. Од друга страна пак ми бојкотира млекото, скок не е. Па барем со храна ќе знам дека е најадено. На два ума сум дали да чекам или да давам.
@duffi почнав, ехеее Можеби има месец дена веќе. Млечни каши давам најчесто, или овошен јогурт (го обожава) Ако нејќе млеко, не чекај
Девојки имало ли некое бебче реакција од тиква? Тоа е единствено ново што сум дала и се направи лом на дундето и газето. Плаче од што ја пече и не ми дава ни да ја мијам ни да ја мачкам. Или па нешто друго е? Читав дека тиквата мн ретко дава реакција.
Јас до сега сум дала домашен од сливи. Мајка ми правеше специјално за синко една тура, неколку теглиња мали без шеќер и една тура неколку теглиња со многу малку шеќер за да постојат подолго. инако и јас ги гледам тие во ДМ што се без додадени шеќери и во план сув за ужинка за со лепче да ги земам.
Срам несрам, да ве прашам, што е тоа крупник? Видов вчера во ДМ Био кашичка со крупник, не можев да сконтам што е тоа. Житарка некоја ли е, што ли е?
Спелта или крупник житарка е да. И јас си отворив книгите да ја проучам. Богата е со Б витамини и многу по хранлива од пченицата. Ја има од Холе мачите ќесички, зелено пакување, млечна спелта. Ја имав дома оддамна, па решив да му дадам. И јадеше, прв пат да јаде од овие житарки во прашкаста форма. Има глутен, ама понизок процент.
@duffi фала Спелта знам што е, немав појма дека е исто со крупник. Дилемата е разрешена, ќе земам и јас наредна прилика или од тие Био на ДМ, или на Холе Давам јас чатпат млечни каши во прав, ама обавезно ги мешам со свежо овошје
@eli25 јaс ели дaвaм дa сo лепче нaмaчкaнo зa дoручек oбичнo прaвaм без шеќер oд јaгoдa, смoквa, кaпинa сo чoкoлaдo итн Дa се редaктирaм црпaм идеи oд Мoи Рецепти прaвaм зa сите пo дoмa
Kakov pcenicen griz davare? Barav vo biokult, biokosmos i zegin, nema. Za prv pat i dadov od toj plaviot so detence.