Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.299
    Допаѓања:
    119.136
    Ќофтенце :inlove::$ со бутчиња обравчиња виткички за касање и така :l:

На emkaemka, kukla21 и duffi им се допаѓа ова.
  2. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Моево максимум 300г јаде, јас мислев дека му е многу хаја

На emkaemka, duffi, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Чекајте сега, 160 грама малку е? Мојот и 300 ќе изеде, ама не му давам, страв ми е да не го прејадам. Максимум што сум му дала се 250 г за ручек обично, али гледам да не е над 200. Се што остане над 200 фрлам. Ова 160 ни е минимум, мерило да знам дека е најаден. Дај кажете, да не мачам бебе за џабе и да не фрлам храна :D

На Minnie-e, TeddyGrey, Среќичка и 2 други им се допаѓа ова.
  4. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.347
    Не е малку. Ама ако сака повеќе дај му. :)

На emkaemka, Sexybaby86 и BoaVista им се допаѓа ова.
  5. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Мојава се тресе уште кога ќе го види тањирот, додека стигнам да и дадам со лажичката веќе кенка од што не може да дочека да лапне. Многу е лакома, многу. Уште од старт почна да лапа. Со зеленчукот се боревме на почеток, ама и го мешав со овошје (facepalm), а сега и месо веќе јаде, па и тоа крка без проблем. Како пројаде бебка сама ми се одби од цицање, повеќе е по јадењето него по млеко :) Ранење ни трае по 5 минути, максимум 10 и тањирот е празен. Благослов :D
    Во целиот наш јадачки стаж, имало вкупно само два дена (кога и пробија долните заби), кога одбиваше доручек и вечера, а ручекот го јадеше цел. Јас не знам што е бебе да не ми јаде, за среќа. Оброците и се најчесто околу 300-350 гр, и се случува често да бара и уште. Не качува многу на тежина, во нормала си се движи, така што не и е многу. И вода пие по 100 мл дневно сигурно, обожава вода. Сокови не и давам, освен домашни некогаш. Чај исто не и давам, ептен ретко.
    Единствено што не обожава е кисело млеко и јогурт. А сите обично тоа сакаат :D Ги јаде, ама мора во комбинација и некое овошје да има. Чиста палента со кисело нема шанси, прави фаца на гадење. Додај овошка и се тресе да лапне што побрзо :D Јогурт само како овошен јогурт сака, вака нејќе ни да го проба.
    @BoaVista и јас давав не повеќе од 200 гр до пред некое време, а гледам дека бебе сака уште. Педијатар ми рече давај колку сака. Сега јаде 300 минимум, може и 400 :) За вечера не јаде толку, вечерата и е помала количински, околу 200-250. Намерно не и давам многу навечер, пошто после тоа и млеко пие пред спиење.

На Skorpija25, ludoto19, Majjja и 5 други им се допаѓа ова.
  6. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.347
    Готово, се разочарав.:drunk:(lalala)
    Ќе мора и летечи да пробаме.:rofl:

Јас на 190гр славам. Максимумот му е 220. Е тогаш дупла слава.

На pile30, ludoto19, Majjja и 7 други им се допаѓа ова.
  7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.299
    Допаѓања:
    119.136
    Јас никогаш не сум дала повеќе од голема тегличка од купечките каши. Правам јадење и ставам во таа тегла за да не вагам. Некогаш плаче за уште ама не давам.

На Majjja, duffi и BoaVista им се допаѓа ова.
  8. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @duffi тешко е сега, ама како расте ќе почне да си ручка. Ехеее, што деца знам во окружување што од тотални нејадачи сега не можеш да ги најадеш :)

На Majjja и duffi им се допаѓа ова.
  9. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    @BoaVista ич не е малку! Доволно е! Ама ак сака повеќе давај.

Сега ме ставивте во мисла дека треба да премерам домашните каши колкави количина се. За купечките едно тегле, а домашните не сум мерела. Туку ај небитно. Важно јаде си!

На duffi, emkaemka и BoaVista им се допаѓа ова.
  10. Mommytobe

Mommytobe Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2018
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    8
    Jas imam problem so spienjeto, na vecer se budi najprvo na 2-3 casa a posle na sekoj cas, preku den sme non stop na grada od strav da ne napravam nekoja belja. Pedijatarot mi rece da pocekam mnogu e rano za cvrsta hrana barem 5 da napolnime i nekoja nedela, za edna nedela beshe samo 80gr vo +, i denes ke ja nosam pak na merenje da vidam dali ima napredok. Probav 2,3 dena so ad navecer mi se budese samo dva pati no mnogu mi povrakjase preku den i prestanav. Poludev od grizi

11. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Конечно дадов цитруси, супер ги прифати.. :inlove:
    Туку прашав пред некое време, не добив одговор. Сум купила кутија од Холе корн флекс со мешано овошје меѓу кое и урми. Треба посебно да воведувам урма? И после годинка ако се нема нешто воведено исто се воведува или не? Хахаха детето ми порасна јас уште со смешни прашања. :whew:

На kukla21, mal.ecka и duffi им се допаѓа ова.
  12. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Па да,јади,300гр.некогаш и повеќе ама сака убаво да ме измалтретира првин.
    Е изутрина за 10мин.бевме готови.Ама тоа е реткост.
    Затоа ја почастив кругче низ маало:P
    Јаткастите не се после година? @emkaemka

На emkaemka и duffi им се допаѓа ова.
  13. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.347
    Дај ја. Така ќе воведеш. Ако од се друго имаш дадено од составот ќе знаеш ако има нешто дека е од урмата.

Ти уште го држиш дејчето на норма.:D

На emkaemka, Sexybaby86, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.524
    Озбилно ова :x
    Како бе така, па и се јаде бе Фанче, расте сега, некогаш повеќе ќе јаде, некогаш помалку ама да плаче да јаде, а ти не даваш ;(
    Јас еднаш сум измерила колку собира чинивчето и сега само од око фрлам цифри, ниту мерам, ни премерувам колку има и јаде :)

@snegulkata
    @BoaVista
    Мојов 200г јадеше до кај 7-8м, потоа зголемив, зголемете и вие ако нема мака, а зошто па и да има.. бараше и мојов и не седеше долго сит, па нудам колку сака, односно 400г правам па тоа му е врвот.
    И бебе по изедена каша од 400г пример седи сит и по 4ри часа, најчесто 3ч, ама ако изеде 200г по 1.5ч максимум бара да јаде.
    Оброците сум ги постирала мора со овошје и житарка бидејќи не го држи, што би рекла @Ano бомби му правам :rofl:

@mal.ecka матичната ми рече да ги воведам на 11+ со тоа што оревите да ги оставам последни.
    Дадов сабајле две бадемчиња, не дека се приметија во кашата де, реакција нема досега, не ни очекувам :)

@Среќичка урми дадов 8+, а твоето е баш така поголемо, оти до сега не си дала :?:

На ane.bella, ludoto19, Ano и 6 други им се допаѓа ова.
  15. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Мојот вчера наполни 8 месеци, ќе давам повеќе од сега. Мене па ми беше страв да не му е тешко после, да не му го навикнам желудничето на повеќе храна. Иначе вака кога му спремам дома, за една каша ставам на пример 100 грама месо, едно средно компирче, брокула, морковче, пашканат. И кога ќе погледнам количински пред да изблендирам мислам и ја ќе се најадам од толку, па затоа не давав повеќе.

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    8.769
    Јас од муабетот сватив дека све зависи од очекувањата. Кажав дека е јадач ама синко често 200 грама јаде за 15 мин. Не се молиме отвара уста ама неможе да додржи во столче па ќе го пуштам на земја игра и јаде. Или ако пуштам цртани внесен е па поретко отвара уста, скоро секогаш го чекам, ако не отвара уста не е гладен. И јас повеќе од 250 не сум понудила он можеби би изел повеќе ама не плаче. Највеќе применувам ако вечера готова ноќна дека сака уште, додуша и на ручек знае да отвара уште усте. Јас па се плашам да не го угојам.
    А по колку млеко пијат на 9-10 месеци? Имам чуство дека малце млеко пие. 180 еднаш во денот, толку и пред спиење и ноќе едно до две 150 и 120. И вечерата секогаш е млечна.

На emkaemka и BoaVista им се допаѓа ова.
  17. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Мојот е 8 месеци и пие 3 пати дневно по 150 мл.

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    @Chantal тоа и многу млеко е ,не е малку ич . Ние од кога воведовме и вечера ,останавме на 2 млека ,сабајле и вечер по 210 мл. Сега е 15м уште пие 2 пати само по 240 мл . Млечна вечера со ад многу ретко давам .

На emkaemka, Sexybaby86 и Chantal им се допаѓа ова.
  19. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.515
    Допаѓања:
    27.301
    Според мене е многу 400г на оброк за толку мало бебе. Тоа би му дошло како вие да изедете 2кг оброк на јадење, според телесната тежина. Па јас да изедам 400г се заситувам. Јас сум давала најмногу по 300г.
    Сметајте 3 оброка по 400г, плус 2 ужинки, плус млеко ќе му дојде повеќе од 2кг јадење на ден. Што е многу, многу е.
    Некои деца немаат осет за ситост па затоа треба да се внимава да не се прејадуваат.

На Dalia93, fana, emkaemka и 6 други им се допаѓа ова.
  20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.299
    Допаѓања:
    119.136
    @emkaemka скроз озбилно. Повеќе од тегличка голема не сум дала ниту планирам засега. Крупничка е машала, доста и е. Имам впечаток дека да и дадам би изела колку мене, а не мислам дека тоа е во ред.

На emkaemka, BoaVista, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.