Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.775
    Ве читам и се чудам :D Моево е 15 месеци и јаде 150 до 200 гр. Не е јадач воошто, нерви искинав веќе. Речиси секое јадење ни е со вриштење. :(

На emkaemka и mssuniquee им се допаѓа ова.
  2. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @Chantal и јас мислам дека е многу млеко. Ние откако воведовме и трет оброк, млеко пие само сабајле и навечер, по 210 мл. И давав и едно измеѓу доручекот и ручекот, ама педијатарот ме искара и и го укинав :) Вика млекото треба да се намалува како што храната ќе се зголемува. Побарај си совет од педијатар, ќе ти каже точно колку треба да пие, најубаво така :)
    Мојата и не е по млекото ко што пишав претходно, повеќе сака да јаде отколку млеко да пие, ама иако јаде многу количински според општото мислење, не качува тежина надвор од границите, дури и послабичка е од други врсници, ама па е многу долга, шпагетка :D Секое дете си е приказна за себе, не може да генерализираме што е во и вон нормала :)

На ludoto19, Skorpija25, emkaemka и 2 други им се допаѓа ова.
  3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.076
    Моево уште не зинува уста на зеленчук. Ги мириса ми се чини и одма штрајк.
    Појадок јас и спремам, си ги лапнува 150-200 без проблем. Ама зеленчук се откажав веќе. Нема нешто што јаде:@.
    На бејбилав има чудни мешавини, овошје со зеленчук, тие ги јаде.
    Денес цело тегле со јаболко, круша и спанаќ лапна. Се некои такви чудни, ама важно апнува дете. А сите се лимитед едишн. Денеска ја барав оваа со спанаќов, веќе повлечена. Уште тоа ми фали, да не ги произведуваат веќе.

На emkaemka, mssuniquee, mal.ecka и 4 други им се допаѓа ова.
  4. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.347
    Мојот на 150мл е уште.:tmi:

Ај доста кукав. Нека е жив и здрав. :D
    Некој убав сончев ден ќе почне да јаде.

На snegulkata, ludoto19, emkaemka и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Мојот сабајле 180,пред спиење 210.Би испил и многу повеќе ама доста му е.
    @emkaemka што знам од пусти страв ... Ем имам спомнато, во фамилија немаме проблеми со алергии. Ќе проба утре за појадок.. Ако биде како мене и мм се ќе си јаде :)
    Пиши како ќе поминеш со бадемите и колку стави прв пат

На emkaemka, Chantal, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.194
    Допаѓања:
    124.713
    Мене до 18 мес ми рече треба да внесува 500-600 мл млеко. Бидејќи едно АД давам со лажичка :(, гледам да има доволно јогурт, к.млеко, урда.... среќа што сака тоа ..

На Marija_Magdalena, mal.ecka, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @eli25 , да, и кисело млеко, јогурт, урда, се тоа се вбројува во дневен внес. Покрај двете млека давам и млечни производи, др вика дека е таман. И јас имам прочитано околу 400-600 дека треба да е :)

На eli25, duffi и Majjja им се допаѓа ова.
  8. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    8.769
    Уствари он пие малце млеко преку ден два пати по 150 вода плус 5 дози млеко, ама што се буди ноќе и неможам да го презаспијам поинаку. До скоро само еднаш се будеше ноќе за млеко и вториот пат со вода проаѓаше ама како почнаа забиве пак не се смирува со вода.

На duffi и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  9. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    589
    Citam i se cudam kako jadat tolkava kolicina. Blaze si vi :) Moeto e 8,5 meseci i jade okolu 80-100-120 gr, samo vcera za rucek napravi isklucok i izede okolu 150 gr. Bese sita 3 saati, ne pobara da cica. A ne deka e slabicka, buce e :) Na 8 meseci po kolku gr.vo prosek e normalno?

На ludoto19, Majjja, Skorpija25 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Visnicka1

Visnicka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2014
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    11
    Слично сме и ние.. уште една недела 5м.овој месец качи само 280 гр. др вика ок, цицаме. . сакам да почнам со јаболка ама ми е страв мали да не сме

од кога и колку количински воведовте оброк, и во кој дел на денот

Последна измена од модератор: 19 октомври 2018
  11. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    53.475
    Исто и ние,8 + сме и дали 100 гр ке изеде :)

На duffi, Carpe Diem New и emkaemka им се допаѓа ова.
  12. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.518
    @BoaVista 100г месо ставаш?
    Мене матичната на 9+ ми рече да зголемам од 50 на 70г па по година 100г да нудам :^)

@Lolipop23 таман работа да јаде три оброци по 400г, мислам нека јаде, ама не сака :D
    Обично доручекот му е толку или 350г, ручекот и вечерата наизменично, до кај 300г, некогаш ретко 350, па ако едното е толку, другото е +/-200г.
    Ужинки уште немаме, на цице сме само и ич не го држи сит, ама ич, како цица така бара и да јаде :smirk:

И не, не е дебело бебе или буцко, буцко, тој цел е ,,голем,, мене ми е баш нормално бебе :)

На pile30, Majjja, mariz и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.148
    Допаѓања:
    40.512
    Блазе вас што имате лапачи.

Синко е 14 месеци и големо тегле е успех. Додуша најчесто се домашни, ама отприлика толку му се оброците. Последнава недела протестира. Се е со молење и со триста игри за да касне. Цело време викам нема да се нервирам, колку јаде толку. Ама кога ќе седнам да го ранам ме фаќа нервоза зошто не е лапач:(.
    Додуша од ситните е, може му е доволно, ама јас сум со пусти страв. Инаку пие млеко еднаш 180 пред спиење и евентуално уште еднаш во текот на денот исто 180. Другото е цврста храна, ама има обавезно млечна вечера.
    Пусти маки. Таман стигна до 8100. Денес вагата покажа 8000. Додуша други денови после јадење сме го мереле, а сега не беше јаден.

На ludoto19, pile30, DuchessAnn и 10 други им се допаѓа ова.
  14. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Не е буце бебе, ете јас да потврдам ;)

На Lolipop23, mal.ecka, duffi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Па да, кога купувам за нас, одвојувам по две три парченца отприлика од 100 грама за бебе и замрзнувам за тековната недела. Мене педијатарот ми рече 70-80 грама, ама неможам до толку да тенчам. Некое е 80, некое 100. Кога ќе се свари секако се намалува, нема 100 грама, ама пак повеќе е од 50. Плус компирче, морковче, брокула, кромид, кога све ќе изблендирам увек ми излегува над 300 грама. Бебе го сметам најадено ако изело над 160 грама, максимум што сум му дала е 250 грама. Другото фрлам или давам на кучето :D

На snegulkata, kukla21, emkaemka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.194
    Допаѓања:
    124.713
    Колку месеци е? И мене педијатарот ме советуваше некаде на 9 да давам по 100 гр.

На дете не му кратам јадење :) Внимавам само навечер да не претера а и вечерата не ја јаде цела освен ако е палента и к.млеко. Лапач е, ама манекенче ми е :) Оди во должина и единствено има меше :D Доручекот е полна чинија, ужинк овошје/кифличка втора ужинка дали 2,3 пати неделно има, така се погодува и ручекот си го јаде полна чинија. Педијатарот рече да се радувам штом јадел и не прибирал зошто за кратко време ќе следело пребирање на храна :D

На Sexybaby86, mal.ecka, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    8 полни месеци.

На eli25 и duffi им се допаѓа ова.
  18. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.515
    Допаѓања:
    27.301
    Општо зборев Емче (сфатив од 1виот пост дека не е секојпат така затоа и не те цитирав) повеќе за оние мајки кои се загрижија што бебе не им јаде по толку. Точно греота е на бебе да му се брани, ама некогаш навистина постои проблем и мајката треба да го препознае. Детенце од 1ва братучетка јадеше претерано многу уште како бебе и на сите тоа им беше многу смешно, дури и скришно му даваа од што со мерак си јадеше, за да на 3 години стана толку гојазно што едвај се движеше.
    Глупаво е и на дете да се бројат калории, ама ете чисто за претстава:
    На дете од 1 година му се потребни околу 1000 калории дневно, 100г каша овошна со житарки има отприлика 100 калории, ако е побогата со масти пр со месо, јајца, путер, јаткасти и сл. тогаш има 150-200 калории, така да сосема доволно му е од 500-700 г каша вкупно на ден и останатото од млекото (100мл мајчино има околу 70 калории, ако пие 2 пати по 200 мл еве ти ги околу 280 калории).
    Пак ќе кажам, ова само за споредба, не сум фрик мајка која му брои калории на детето. :!: :lol:

Многу зависи и активноста на детето, моето е цел ден по надвор, во движење, трча, се пентери, вози точаче, така што и многу троши. Ништо не се зафаќа за него (си има и брз метаболизам), а јаде нон стоп, не сум му бранела затоа што сум проценила дека нема потреба, по 3-4 ужинки има, овошје ќе изеде колку ќе му дадеш, мандарини по 3-4 јаде дневно, киви исто така, плус со баби и дедовци му подметнуваат грицки и благо и пак си ги јаде оброците, не му мерам одамна, ама сепак не е повеќе од 250г по оброк.

На Sexybaby86, emkaemka, fana и 8 други им се допаѓа ова.
  19. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    Најверојатно се работи за некој скок во раст. И ние сме исто за една недела 5 месеци, последнава недела навечер вришти плаче дур цица, како нервозен да е, заспива само во рака(а досега во креветче сам заспиваше) и се буди почесто. Ке помине вајда за брзо, период е. Јас мислам да почнам со вкусови од средина на 5ти некаде :)

На Visnicka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    И мојов пие 150 мл АД и машала во раце не се држи супер си напредува 14+ е. За повеќе нема шанси да испие а некогаш и од 150 остава. На ноќе не се буди. 2 пати јаде овошни оброци и 3 пати АД.

Долго време мака мачевме со не јадење и пројаде овошни оброци а за зеленчук и месо не сака да помириса. Јајце поминува само со палента и банана. Само исто па исто јаде. Јаболки, банани, круши диња, палента, гриз, житарки, ориз, како додаток мед, урми, 70% црно чоколадо, лешници тоа е се па комбинирам некако. Ако понудам трет оброк уста не отвара. Со нас седи на маса кога јадеме и каснува само леб друго фрла не сака. Му давам смоки на хип си ги грицка, ужива да гмечи храна и да ја фрла на земја, вода почна да пија од како направи годинка пред тоа никако. Риба немаме воведено се уште, месо свинско пробав да му дадам еднаш и уста не отвори и многу каши фрлам тоа е, се помирив. А инаку буцко си е. Меше, бутчиња, гушка, образи се си има.

На ludoto19, Sexybaby86, fana и 9 други им се допаѓа ова.