Мојш слива, брокула, праска...Ориз мислам дек мојш и обичен да и свариш со појќе вода и да изблендираш. Ако сум јанглаш нек ме поправет ппоискусниве. А за месо мислам дека е рано. Ние за некој ден ќе прајме 6 ама уште пробвиме. Сеа нна сабајле гледам да и скинам еден подој да и бидит то поручек ама не форсирам. Ми јади каши некогаш пола некогаш 3 лајци.
И јас како мт, му сецнав половинка и наместив телефонот спремна, и ништо. Си го шмукна без никаква реакција, како смока да јаде.
Тој како парче пица е кумановски. На овој мислиш? Лупени. Кога ќе се сварат многу лесно се вади лушпата.
@Minnie-e и јас давам лимон да шмука. Прво како помала и давав некогаш по неколку капки на лажиче да лижне, а и помагаше и со икањето. Сега давам кришка, шмука додека сака, односно додека не ја џитне Фрлач е мојава, се што ќе и здосади џитка, со залет Портокал и мандарина во каши цедам по малку, а за проба дадов мало парче да шмука прво. Си сака кисело ептен мојава, кисели краставички од тегла тамани, ги шмука цели (домашно правени за неа без додатоци)
А какво просо давате, од она жолтото ли? И дали го оставате 8 часа да отстои во вода? Можна ли е алергија од него? За неколку дена полниме 6м па сакам да и дадам.
Јас имам земено на Имуно, органско. Некои викаат мора да се кисне, некои не. Прочитав дека фитинската киселина и со варењето се намалува и ја снемува, неморало плус да се кисне. А за алергија не сум чула.. но неможе ваљда да направи, зашто не сум слушнала детенце да има на просо алергија..
Смееш. Јас од воведување на глутен сѐ бев со обични житарки, снегулки или цело зрно, никогаш од бебешките. Дури и поздрава варијанта се.
Kasno odgovaram gi proveriv kasite ovosnite se dva dena zelencukovite se naredinot den da se iskoristat ne sum bila greska
Девојки, за 1 нед правиме 6 мес. Почнавме со вкусови: јаболко, кајсија, праска, слива, морков, тиквица. Банана дали смеам да дадам? И кога воведовте 1 оброк - каков и околу колку часот?
@Bibi30 и ние сме како вас во возраста, до сега и имам дадено банана, но секогаш гледам позрела да е, бидејќи со таква се помали шансите за опстипација. Јас дадов и батат, компир, тиква, авокадо, кој што поради мастите кои ги содржи е многу важен во исхраната на бебињата. Исто така и круша, која секогаш и помага да се искака, бидејќи од како почнавме со дохрана се случува да има опстипација, која што е нормална во периодов. Најпрво една намирница ја давав 2 дена, а после веќе дадени мешав, или една пробана и една нова. Е сега ние наутро кога стане цица, па после 2 часа се храниме. Мојата веќе си ја јаде целата кашичка. Гледав емисија во која Сајковски беше гостин и збореше за глутенот дека според нови истражувања треба да се внеси во период од 4 до 6м, но не пред 4ти и не после 7ми. Па сакам да прашам за него, кога го воведовте вие и со која намирница, има ли посебен ред на воведување? Како ќе се манифестира евентуална алергиска реакција?
Праска и кајсија си можела за крај да ги оставиш. Мене ми рекоа 1 оброк 10 дена од почнување со дохрана.