Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.269
    Допаѓања:
    4.935
    Еве овој готвач на пареа не изгледа лошо а не е многу скап http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10124_10125_10143&product_id=67979
    Како готвите во овие говачи, по колку количински ставате, јас имам сет од тенџере со решетка за готвење на пареа кои се ставаат едно врз друго ама досадни ми се за миење па ретко ги користам.

2. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Јас имам на овој принцип готвач, само на филипс. За детево готвам само со еден сад (другите ги тргам) и доволно е за цел оброк што и да ставам. Ама миење пак ќе имаш, само дека пластика полесно е :lol:

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  3. oli18

oli18 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    42
    На mariz и Sandrin4 им се допаѓа ова.
  4. jule84

jule84 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2010
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    945
    Мајки телешко месо кога прв пат дадовте?

5. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Јас точно на 6,5 месеци.

На jule84 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. jule84

jule84 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2010
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    945
    Првиот пат му дадовте само од водата или месо одма?

7. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Заедно месото со водата,и една-две врсти зеленчук зависно што имаш претходно воведено.

На Melinda85 и jule84 им се допаѓа ова.
  8. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Мајне даме едно- две питања
    Спанаќ,цвекло и палента од кога дававте???

9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Спанаќ на крај на 6ти. Ми рекоа може во 6ти, ама да го оставам за крај. Палента слободно давај од 6ти. Цвекло ќе почекате до 8+.

На minneymouse82 и Sandrin4 им се допаѓа ова.
  10. НМарија

НМарија Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2015
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    205
    Дечки дали имате некаков водич или список со намирници што кога се воведува? Мене докторката ми го даде списокот од Бебе готвач ама ве читам дека баш и не им верувате, па сакам да ве прашам дали имате од некој посигурен избор? Фала

11. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.686
    Портокал лимон кога воведовте?

12. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    исчитај наназад во постовиве има мн корисни работи...јас све овде научив плус гугл...
    На пр. јас почнав со јаболче 3 дена,па морков, па морков и јаболко...па круша...слива..банана.комприр...тиква...па си прајш комбинација една Нова намирница со 1 веќе дадена.
    Исто и ориз воведов после и комбинирам

На karak и НМарија им се допаѓа ова.
  13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.775
    После година. Портокал може и порано мислам(не ме држи за збор), ама јас после година дадов зашто сега нели му е сезона, а лимонот е јак алерген.

14. НМарија

НМарија Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2015
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    205
    Исчитав многу и многу ми помогна
    Исчитав доста, а и цело време ве читам. Мислев некој има онака се убаво наведено на едно место, ама нема врска и вака една по една намирница ве следам кога кажувате. Инаку сакав да те прашам каков ориз даде? Гледам сите купуваат де ваков де онаков, зошто не обичен наш ориз?

15. cimparka

cimparka Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2018
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    998
    @НМарија јас купив оризови снегулки, бидејќи читав дека за почеток тие биле подобри, оти обичниот ориз е леплив, се лепи по непцата и тешко голта, па и децата не го затоа многу сакале. Исто се препорачува и просови снегулки, место просо.

На НМарија му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Јас давам обичен ориз. Не го давам чист за да биде леплив, ќе додадам плус овошје или зеленчук и водичка и блендирам. Знам дека на доста бебиња не им се свиѓа тој вкус на инстант ориз па решив да не експериментирам, решив обичен и за второво дете да давам.

На Skorpija25, Coco31 и НМарија им се допаѓа ова.
  17. НМарија

НМарија Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2015
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    205
    Дадов и јас обичен со морков и малце од водичката во која се вареше. Си го јадеше, не ми направи проблем

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Дадов од Хип ориз...а денес со обичен и сварив и додадов јаболко, се изналапа
    П.С јас земав тетратка и си пишам само што ќе прочитам за јадење како се дават ...полесно ми е

На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.269
    Допаѓања:
    4.935
    Моето бебе денес полни 11 месеци, вчера за ручек имавме боранија со суво месо свинско, бебе се тегне да проба,обично не давам и мајка ми ми свика дај му една трошка од стрв, му мацнав една трошка во чорбата, кога проба се влече , писка бара уште, ако ви се верува цела срединка од дебела кришка леб изеде со чорбата, и ништо не му бидна.Цитруси давам уште од 10 месеци и ананас.

На Skorpija25 и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  20. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    И јас и давам на бебка да проба од нашето. Не да јаде, ама да проба, дека и она си седи во хранилка ние додека ручаме на маса. Па за да не и биде досадно откако ќе лизне од нашето, и давам да грицка јаболко, бисквита, крушка, банана, или смоки некогаш...

И да, @Sandrin4 убаво пишала, запишувајте си што давате, многу е полесно. Јас имам цела тетратка испишано што сум давала, колку дена, колку количински изела дента, што јадела за доручек/ручек/вечера и план што да јаде утредента. Секое утро само ќе ја отворев (во кујна ми стоеше), ќе прочитав што сум пишала дента да јаде и лесна работа после. Ем не заборавав што сум дала веќе и кога. Ова траеше додека бев на породилно.

Сега дека свеки ја чува, кај неа е тетратката, може ќе и се најде. А и имам направено и напишано цело мени, за да знае што да дава секој ден, да не се мисли. И мене ми е мирна главата дека знам што јаде, а и на свеки, дека нема да мисли. Го апдејтувам еднаш месечно, во зависност од тоа дали треба да се воведе нова намирница и сл. Нормално, свеки го модифицира по потреба, ама генерално си има водич.

Може е многу за некого, но за да имам ред, јас не можев поинаку.

На Kitten, Skorpija25, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.