Ve citam I da so spisoce e mnogu polesno i jas taka pravev em toj sto go cuval ne mu ja misli em naporedno isto zastapeni site namirnici da ne jade se isto bebe so spisoce znaes kolku pati davas Edna namirnica i so sto ja kombinirash. Toa e za nas majkite koj mnogu mu ja mislat i sakaat se da e pod konec, ne deka dete nema da porasne, vprocem sekoj kako mu odgovara. Za voveduvanje na hrana isto kako @Sandrin4 voveduvav ishrana a od nasheto pocna da jade od 5 godini. Ete toa sum jas hehehehe za vtorovo neznam vtoro kako vtoro ke bidam sigurno polabava ama neznam hehehe
Стварно ли не се дава јајце и месо во ист ден? Јас давам пример за доручек пржено лепче, за ручек месо. Некогаш дури и вечерата ми е нешто со цело јајце (тарана, јуфки).
Колкав е бебуш? Јас само првите месеци внимавав на тоа, после годинка веќе не, дури и многу често се случува да има во денот еден оброк со јајце друг со месо.
13+ сме. Претежно доручек ни е овошје со житарка некоја, ама сега зошто почнав белка да воведувам, почнав и почесто да давам работи со цело јајце за доручек или вечера, а ручекот 5 неделно ни е месо. Некако не можам да најдам логично објаснување зошто не се дава јајца и месо во ист ден.
Јајцето содржи многу холестерол па веројатно ради тоа. Да не дојде до преоптеретување на црниот дроб.
Мајки почнавме со вкусови пробавме јаболко и круша, што да биде следно тиква или банана? Инаку 5+ сме, педијатарот ни препорача 15 дена овошје да пробуваме, па после зеленчук.
Слива, банана, авокадо, праска. Можеш и тиква... Бананата може затвор да предизвика. Можеш со некоја веќе воведена после да ја дадеш
Давај зрела банана, нема да има бебе мака Следни ти се слива, банана, тиква, кајсија, праска, авокадо..
До сеа дадов : јаболко, круша, слива, тиква, праска, банана, авокадо, морков, батат, брокула, ориз. Следно ќе давам : палента, тиквичка, пашканат, хељда, спанаќ, кајсија.
@mimiiiii и мене исто така ми кажа педијатарот 15 дена да пробувам вкусови, да почнеме со овошје и термички да е обработено па да воведам доручек. Па потоа да почне да пробува зеленчук. До сега имаме пробано јаболко, слива и од денес круша. Наредно ми е во план тиква, банана, праска, кајсија
Мајки, за 2 недели ќе почнеме со вкусови ама педијатарот ми препорача до годинка само на купечки кашички да сме, никако домашни, ради пестицидите со кои биле прскани овошјето и зеленчукот Може сум офф, ама како ги “чистите” вие? Јас сум повеќе за домашно да и спремам.. Ама немам домашно овошје ниту зеленчук. Од каде купувате вие проверена роба?
Абеее ајдеее....купечки јас земам кога пробвевме вкусој пошо 3 дена може да стоет и нели 1 намирница се воведува 3 дена. Јас земам од пазар од проверени луѓе и од едни куќни пријатели што имаат бавчи. Башка ориз и давам сега каков што користиме и ние. Нема подобро од свежо приготвена храна.