Јас почнав со купечки, вака како што разгледав има органска храна од be org и прва кооператива на потрошувачи. Сакам и јас да спремам кашички дома и готвач намерачив. На пролет нешто од викендица што има, ама да ги разгледам овие продавниците па од таму мислам да земам, од be org нарачки се прават мислам. Еве искусните нека споделат совети. @Coco31 кај Јадранка да не одиш?
Јас јаболка најдов органски, а сливи исто органски имав замрзнато, само круша купив кашичка. Иначе исто планирам од прва кооператива да си купувам намирници. Не ние одиме кај Марина од Ремедика
Значи горе доле исти совети даваат, одевме и ние кај Марина ама се префрливме кај Јадранка. Количински колку даваш ? @Sandrin4 нема поубаво од свежо ама со пестицидиве ич не е безбедно за бебе, пример пријателка од Ресен ми кажуваше дека јаболката ги прскале 25 пати.
Затоа ќе побараш непрскани....Не се плаши до толку... Демек кашите се 100 посто био Опушти се... Не сум сигурна ама мислам може во сода да ги ставиш да киснат...Нека ме поправи некој ако грешам
Прв ден 5-6 лажички, втор ден 10-15 лажички, трет ден колку сака. А кога ќе го воведам доручекот ми кажа 120гр. ако сака и повеќе да му давам
Ги потопуваш во вода со сода бикарбона или оцет да одстојат пола саат. Во принцип пестицидите се задржуваат само на површината од овошката, па се измиваат со ова. Јаболкото важи за најпрскано овошје што се продава.
Ve sledam so gotvacite,moeto bebence veke pocnuva so vkusovi pa za kratko ke ruckame.zEdov na Tefal snoksen Ve sledam so gotvacite, iskreno prv Pat ovde procitav deka postoi takvo nesto.Zedov vcera na Tefal inoksen, super se gleda vaka. Bebeceto uste Maluku ke pocne da rucka, pa me zanima dali IMA nekoja posebna finta vo prigotvuvanje ili samo stavas zelencuk, ovosje....I ako sakame da prigotvime za nas( vozrazni) zacini kako se stava vo vodata, na hranata, ili voopsto ne se stava. Fala vi
Еве вака едно прашање не ми е јасно. Сакам компир да и дадам денес на пример 2 3 лажички колку да проба а после некое време да речеме саат ипол.два ќе може ли јаболко на пример да и дадам да се накрка. Или кога пробуваме ново само тоа дента да не и се оптерети желудникот?
Посебна техника нема. Ставаш во готвач и тоа се спрема. Зачини на мало бебе не се ставаат. Можеш слободно иако обично даваат доручек, па после некое време нов вкус.
Јас не успевам 10 лажички да и дадам ќе излапа 5-6 и ми затвора уста па не сакам да форсирам изгледа ќе се позабавам со воведувањето доручек или па јаболкото и крушата не и се баш по кеиф. А за оризот исто ли ти кажа да го воведуваш, мене ми рече да го воведувам, а гледам никој не го воведува туку само се дава.
Органски јаболки има во Тинекс секогаш. Вчера од нашиот Тинекс земав и орг батат и домат. Имаше и јатки органски. Тоа носат кај нас. Во Ск е секако поснабдено. Купувам од проверени луѓе. Незнам дали да верувам или не. Ги мијам убаво, малку да отстојат во сода , 15мин. Во нашиот град сертификат нема ништо. А и на тоа не се ,,палам,,. Непрсканото овошје и зеленчук не е толку лично на око, а е повкусно.
За ориз и компир не ми кажа да го воведувам, само ми кажа за ручек да ми биде база и да додавам друг зеленчук
6+ сме Две и пол недели сме со јаболко круша банана, морков, компир карфиол, авокадо, пашканат Еднаш во ден по 5.6 лажички Што е следно? Кога воведувате прв оброк? Наутро? И колкав количински? И дали треба да имам и втор? И кога да почнам со житарки ?
Јас околу 1 месец веќе имам оброк..почнав на 5 месеци вкусови, а на 6 ти веќе почна доручек, ама не ја форсирам. Знае да изеде околу 120 гр, некогаш пола... Околу пладне и давам нов вкус т.е зеленчук. Ориз и пченка можеш исто да дадеш, исто и слива, тиква, тиквичка, брокула
Доручек воведов по 2недели од воведување. За време на доручек давав што сум вовела, колку сака да јаде, кога ќе изеде 100г се смета дека има воведено оброк, а за време на ручек воведував нов вкус, независно дали ќе давам овошје или зеленчук. Од 6+ имаш уште.. Слива, кајсија, праска, тиква, тиквичка, брокула. 10тина дена пред 7ми давај во зеленчуковите каши вода од телешко мевце, па 7+ да воведеш телешко. Житарка дадов кога ги воведов сите овие, значи на крај на 6ти, ориз и палента, само ги дадов, тие не се воведуваат.