Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. rokiroksana

rokiroksana Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    98
    мајки, тие што имате воведено пилешко мевце, дали треба да им се дава и џигерче да јадат, педијатарот ме советуваше да му дадам (хемоглобинот ние 105) и колку пати во неделата треба се јаде месо? ние за две недели полниме 7 месеци па ќе земам домашно коковче па да си прашам предвреме.
    после 7 мес.и телешко може да се дава или рано е?

2. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Мајκи табелава е од фб.гρупата здρава хρана за здρави деца,не ми е јасно цвеκло и снегулκи пишува од 6 м,на дρуги места сум читала цвеκло од 8 м?поρано може само аκо е домашно...

Прикачени фајлови:

3. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Ние уште сме само на доење, но полека почнувам да се припремам за цврста храна.
    Оваа табела ми изгледа ок RR-MK_KALENDAR_NA_ISHRANA.jpg

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.930
    Допаѓања:
    326.922
    Па и не е баш ок.Малина,цитрусни овошја овде се од 8 ми месец.А пред годината не се даваат.Исто не ми се допага првин кашкавал па од после кисело млеко или јогурт.

На PUPICA и TIGARCE86 им се допаѓа ова.
  5. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Исто и јагнешκото месо е едно од најтешκите и најмρсните пρед година дена,ниеден педијтаρ не го пρепоρачува туκа стои на 8 месеци

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.930
    Допаѓања:
    326.922
    Давате ли спанак со кисело млеко?

7. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.621
    Допаѓања:
    36.905
    Јас да,но ставам и оρивче малκу. :)

8. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Вчера и денес му давав на малиот благ компир посебно, за проба. Не го блендирав, само му го изгмечив со вилушка. Утре сакам да му го дадам со морков и тиквичка заедно, дали да го ставам во блендерот со нив? Ќе се изблендира, или треба да го пасирам? Пошто некако доста леплив е, да не се испозалепи само? :?:

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.930
    Допаѓања:
    326.922
    Стави повеке од водата во која се варел зеленчукот.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  10. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    2.015
    И мене лично не ми се допаѓа оваа табела. Има многу работи кои јас не би ги вовела како тука што се дадени. Посебно не ми се допаѓа моментот кога го ограничува мајчиното млеко само до 12 месеци. Глутен не се воведува толку рано како што е дадено од 6 месеци, ниту пак маргаринот, цитруси никако на 8 месеци, кашкавалот е прерано на 7 месеци.... Пак ќе кажам лично мене не ми се допаѓа, сепак секоја мајка си прави како што мисли за своето дете. Мој совет ти е да се консултираш со педијатар доколку стварно имаш доверба во него, а не да ти каже дека детето од 6 месеци треба да јаде буквално се.

На TIGARCE86 и joy1 им се допаѓа ова.
  11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Благиот компир не е ист како обичниот, и што многу ми се свиѓа е дека не се прави како лепак кога го блендираш. Така што слободно блендирај заедно само додај водичка.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  12. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Majki najdov domasni slivi ama zamrznati.Samo da gi odmrznam,razvaram i tolku,neli?Luspata da ja vadam li?

13. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Јас не. Повеќе од два месеци не сум дала спанаќ, сега ќе пробам пак во комбинација со домат ако сака.

14. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Имаме уште време за да воведеме цврста храна. А и да се советуваш со неколку различни педијатри, различно ќе ти кажат. Зар во времето кога ние сме биле бебиња имало интернет и табели? Еве конкретно за мене мајка ми почнала да ми да ва по една лажичка мед од четврти месеци со тек на време ја здолемувала дозата, а сега мед никако не се препорачува до година па и повеќе. Еве ме здрава права. Баш пред некој ден гледав една книга мислев дека се викаше ‘‘Книга за секоја жена‘‘ и во неа исхраната на бебе е сосем различна од таа што денес се практикува. Али ајде ние пусти мајки немој ако му дадеме нешто недај боже да има реакција.

Последна измена: 26 март 2015
  15. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Majki koristi nekoja prehranbeno kokosovo ulje(zejtin) i zejtin od tikva?Citav zdravo bilo za se mozno(kokosovoto),mozelo od 6+?A za toj od tikva,skoro nisto ne najdov...a go imame doma 5l skoro,mm go naracuva od Slovenija,deka epten si go saka za merakliski salatki.Si vikam stom davame tikva,mozebi i masloto,koe e ladno cedeno,e zdravo i preporaclivo?Ima nekoja iskustvo?

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.784
    Допаѓања:
    202.703
    Колкаво е твоето? Кокосово можеш од 6 месеци, ама мислам дека сите ладно цедени масла може да се даваат со почетокот на дохраната. Јас не сум давала друго освен маслиново, со кокосово почнав подоцна. Сигурно нема штета, бидејќи маслото од семки е многу здраво, и веројатно би помогнало во регулација на столицата.

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.930
    Допаѓања:
    326.922
    Мед прв пат дадов на 3 год.Како се нафрли неможам да објаснам.Грбот,градите,јазикот лом беше цела.Сега има 6 год и од страв да не се пофтори не давам.

18. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    6+19 dena...I jas go mislam istoto za ova od tikva.Verojatno deka kaj nas recisi i da go nema,pa za nego ne najdov nisto na forumov.Posle ke poguglam malku :) Do daljneg ostanuvame so maslinovo i puterce :)

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.784
    Допаѓања:
    202.703
    ^Можеш и кокосово да воведеш, во овошните каши. Супер вкус дава.

20. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Kade go ima,kolku pari?