мајки, тие што имате воведено пилешко мевце, дали треба да им се дава и џигерче да јадат, педијатарот ме советуваше да му дадам (хемоглобинот ние 105) и колку пати во неделата треба се јаде месо? ние за две недели полниме 7 месеци па ќе земам домашно коковче па да си прашам предвреме. после 7 мес.и телешко може да се дава или рано е?
Мајκи табелава е од фб.гρупата здρава хρана за здρави деца,не ми е јасно цвеκло и снегулκи пишува од 6 м,на дρуги места сум читала цвеκло од 8 м?поρано може само аκо е домашно...
Ние уште сме само на доење, но полека почнувам да се припремам за цврста храна. Оваа табела ми изгледа ок
Па и не е баш ок.Малина,цитрусни овошја овде се од 8 ми месец.А пред годината не се даваат.Исто не ми се допага првин кашкавал па од после кисело млеко или јогурт.
Исто и јагнешκото месо е едно од најтешκите и најмρсните пρед година дена,ниеден педијтаρ не го пρепоρачува туκа стои на 8 месеци
Вчера и денес му давав на малиот благ компир посебно, за проба. Не го блендирав, само му го изгмечив со вилушка. Утре сакам да му го дадам со морков и тиквичка заедно, дали да го ставам во блендерот со нив? Ќе се изблендира, или треба да го пасирам? Пошто некако доста леплив е, да не се испозалепи само?
И мене лично не ми се допаѓа оваа табела. Има многу работи кои јас не би ги вовела како тука што се дадени. Посебно не ми се допаѓа моментот кога го ограничува мајчиното млеко само до 12 месеци. Глутен не се воведува толку рано како што е дадено од 6 месеци, ниту пак маргаринот, цитруси никако на 8 месеци, кашкавалот е прерано на 7 месеци.... Пак ќе кажам лично мене не ми се допаѓа, сепак секоја мајка си прави како што мисли за своето дете. Мој совет ти е да се консултираш со педијатар доколку стварно имаш доверба во него, а не да ти каже дека детето од 6 месеци треба да јаде буквално се.
Благиот компир не е ист како обичниот, и што многу ми се свиѓа е дека не се прави како лепак кога го блендираш. Така што слободно блендирај заедно само додај водичка.
Majki najdov domasni slivi ama zamrznati.Samo da gi odmrznam,razvaram i tolku,neli?Luspata da ja vadam li?
Јас не. Повеќе од два месеци не сум дала спанаќ, сега ќе пробам пак во комбинација со домат ако сака.
Имаме уште време за да воведеме цврста храна. А и да се советуваш со неколку различни педијатри, различно ќе ти кажат. Зар во времето кога ние сме биле бебиња имало интернет и табели? Еве конкретно за мене мајка ми почнала да ми да ва по една лажичка мед од четврти месеци со тек на време ја здолемувала дозата, а сега мед никако не се препорачува до година па и повеќе. Еве ме здрава права. Баш пред некој ден гледав една книга мислев дека се викаше ‘‘Книга за секоја жена‘‘ и во неа исхраната на бебе е сосем различна од таа што денес се практикува. Али ајде ние пусти мајки немој ако му дадеме нешто недај боже да има реакција.
Majki koristi nekoja prehranbeno kokosovo ulje(zejtin) i zejtin od tikva?Citav zdravo bilo za se mozno(kokosovoto),mozelo od 6+?A za toj od tikva,skoro nisto ne najdov...a go imame doma 5l skoro,mm go naracuva od Slovenija,deka epten si go saka za merakliski salatki.Si vikam stom davame tikva,mozebi i masloto,koe e ladno cedeno,e zdravo i preporaclivo?Ima nekoja iskustvo?
Колкаво е твоето? Кокосово можеш од 6 месеци, ама мислам дека сите ладно цедени масла може да се даваат со почетокот на дохраната. Јас не сум давала друго освен маслиново, со кокосово почнав подоцна. Сигурно нема штета, бидејќи маслото од семки е многу здраво, и веројатно би помогнало во регулација на столицата.
Мед прв пат дадов на 3 год.Како се нафрли неможам да објаснам.Грбот,градите,јазикот лом беше цела.Сега има 6 год и од страв да не се пофтори не давам.
6+19 dena...I jas go mislam istoto za ova od tikva.Verojatno deka kaj nas recisi i da go nema,pa za nego ne najdov nisto na forumov.Posle ke poguglam malku Do daljneg ostanuvame so maslinovo i puterce