Hhhh moze malku i izveduvaat moevo probav na nekolku pati da mu dadam kasa so sitni parcenca zelencuk. Ne ja saka potecnoto go golta parcinjata gi pluka i ova e samo so kasite. Bidejki leb mu davam parcenca isto i kaskaval niv si gi jade. Mislam deka treba pocesto da se davaat parcinja da se ucat da dzvakaat.
Ме замисливте сеа, направив гуд најт кашичка и ја оставив. Нас ни кажа докторката две недели по ручекот да воведам вечера, а веќе си јаде ручек крај на шести месец
Има лимонска киселина, а не лимон. Таа служи, на некој начин, како конзерванс, затоа и подолго стојат кашичките на собна температура. Лимонската киселина е природно присутна, и во овошје и во зеленчук и не би требало да прави проблеми.
Немој Лино каши, најлоши се од сите каши за бебиња, повеќето содржат и шеќер. Давај на Хипп, Холе или Бејбилав.
Мајки помош! Моево има 7 мес и пробав веќе два пати да му дадам месо(мисиркино) и јогурт( не заедно). Но нејќе за жива глава,почнува како да се дави, се мршти и на крај ручекот пак е млеко или овошје кое го држи само 1 час. Како да се навикне на овие вкусови, што да правам??
Пробај брокулата со ориз. Компирот со тиква и сл. Можеш и спанаќ да воведеш, пашкарнат. Еве искусниве нека дает мислење @kukla21 @emkaemka @Annath
Путер или маслиново масло обавезно, ќе дадат вкус на кашата. Јас не би почнала со јогурт туку со кисело млеко, поубаво е. Е сега, не сите деца сакаат исти вкусови, некои се повеќе по слатко, други по солено, ама наше е да бидеме упорни. Кашите правете ги како што вие би ги јаделе. Ако веќе даваш месо, дај телешко, можеби повеќе ќе го сака. Комбинациите прави ги од две или три намирници најмногу, не мешај по пет-шест вкусови, само ќе го збуниш детето. И дај му време, ќе навикне. @Kate2025 @Coco31 не е рано, јас од 6 месеци давам кисело млеко. Ако бебето нема проблеми со млекото, тогаш нема потреба да се чека толку. А ако има проблеми со нетолеранција на лактоза или алергија, тогаш се чека.
Па не знам веќе, јас мислам дека не е рано, сепак секаде е различно, те бебеготвач ,те њам њам, бебац.. гледам на повеќе водичи. Ама нема да го форсирам дефинитивно. Си јаде овошје, зеленчук, житарици и плус млекото нели. Фала @Annath
Ни мојата не сака компир. Можеш да дадеш тиква, пашканат, карфиол, јас давам брокула со морков и малку кромидче со маслиново, маф прави.
Ајде ќе пробаме, до сега не сум дала кромид ама варен е благ така да ќе јаде сигурно..фала за советот
Женски совет... на 5 месеци почнавме со пробување вкусови, на два дена нов вкус. Скоро трета сега конечно се научи бебе и да јаде и денес изеде цела кашичка тиква. После еден саат од тогаш плачеше за млеко и испи 120мл. Како да правам понатака, дали само со една кашичка да продолжам(доручек)и дали тоа да е овошна и од кога да почнам и ручек?
И ние сме тука некаде како вас. Мојата јаде и веднаш цица па заспива. Од 7 месец планирам и ручек да воведам. Од сабајле овошна, за ручек зеленчук со месо. @Kitten мојата е 6ипол и и ставам многу малку кромид, колку за вкус. А лук од кога смее?
А колкаво е бебе? Прави комбинации со веќе воведени намирници, можеш и просо, ориз, палента и во нив да додаваш овошје и појќе ке е сита.