И мене ме интересира што ќе кажат поискусните. Јас добив еден совет од др. да почнам 7+, а денес од друг доктор од 8+, т.е. да почекам уште малку. И сега?
Јас на 9месеци дури почнав да му давам млечни производи, ништо намерно, ама така дојде редот, мислам дека 7 месеци е ок според некои табели што ги гледав. Прво почнав со к.млеко и јогурт, после и павлака на 13месеци (поретко зошто не е нешто здраво за јадење), а сирење несолено му немам уште дадено зошто никако не наоѓам, урда па дека не ми е мене убава и до сега не сум, а инаку ми е во план, исто и абц уште не сум дала, ама и тоа е мислам 12+.
Во 8ми месец дадов, на крај, а може и 9ти фати, но поради што утврдив дека дерматитот му се влошува од кравјо млеко, па совет добив првин жолчка, па глутен, па млечно да воведам. Да беше инаку ќе добиев совет 7+ да воведам, по некои ,,правила,, се воведува првин млечно, па глутен, па жолчка. Се почнува со кисело млеко, па несолено сирење, урда, моцарела, абц, јогурт, а кашкавал, павлака, пармезан јас понудив 12+.
Јас почнав во периодот меѓу 6 и 7 месец, кај двајцата. Со кисело млеко, после несолена изварка (домашна), после година сирење, прво кравјо, за кратко и овчо, домашно и едното и другото. Павлака, кашкавал и купечка урда дадов после две години кај двајцата. Изборот е твој. Ако нема проблеми со нетолеранција на лактоза, проблеми со млекото како алергија на казеинот, тогаш може и порано. Јас не одолговлекувам со намирници, со некои исклучоци.
Мамички од каде купувате овошје и зеленчук за вашите малечки? Што може да се најде по маркетиве? Од каде е најсигурно и да не е прскано?
Mislev deka sliva i tikva mozhe od 5,isto mi kazha pedijatarot za dve nedeli so zelenchuk da pochnam, ama zelenchukot od 6 go pishuva. @mimiiiii Ti shto davashe vo 5ti? Zelenchuk probavte?
Од 5 јас почнав да давам: јаболко, круша, банана, слива, морков, компир, тикав, ориз, просо...и лека по лека ќе воведуваш ќе правиш и комбинации и таман ќе си дојди. Без форсирање
Леле крш е табелава, немој по оваа да се водиш, многу има неправилности. Подобро читај ја темава, женскиве знаат подобро.
Јас дадов јаболко, круша, тиква, банана и морков. Од 6 ти ќе почнам со други вкусови сега за сега овие се доста. Од житарици дадов ориз на холе, многу го сака мешано со јаболко или морков.
Zdravo majki, nie sme 4+, pedijatarot ni kaza prvo sokcinja pa da pocneme so vkusovi od zelencuk. Vase iskustvo,kolku vreme im davavte na vasite mali da probuvaat vkusovi ,koga im vovedovte cel obrok? I sto od zelencuk?