Мене педијатарот ми рече тиквичка, брокула, компир , морков да давам прво и само додека не почнат да јадат 100 грама од зеленчук па потоа овошје.
Мила, мене педијатарот не ми препорача сокчиња, туку веднаш со кашички. Бебе ми е 4ипол месеци. Ќе почнам полека од следната недела затоа што се мали. За почеток по 3 дена ќе воведувам. Намирници кои ми се во план: јаболко, круша, слива, морков и тиквица. После од 5и пол ќе продолжам со бананче, пашканат... Малце е комплицирано да се чита толку уназад. Посебно што сме мајки со бебенца и нели, немаме толку време. Во кратки црти да се одговори, не е страшно.
Баш така, листај наназад за се има муабет правено дури најдеш што ти треба беба станала. Не тешко да се напише ред-два.
И мене педијатар ми препорача директ со каши по 3 дена намирница (првиот ден 3 лајчиња, вториот околу 10 отприлика, третиот колку сакат), јас почнав со јаболче, па морков, па заедно комбинација, круша, слива, тиква, опет комбинација... После повеќе воведени намирници, секоја наредна нова намирница ја комбинирав со веќе воведена. Од кога пробавме овошје повеќе врсти за доручек, за ручек по малце давав зеленчук(брокула, батат,морков,пашкарнат,тиквица,спанаќ,) Можете и со ориз или просо или палента исто да правите комбинации. Јас нудам вода и по малце по малце се навикна без форсирање.
З ар јадеа вроеиот ден веќе и по 10 лажички? Моиве врора недела 5 -6 лажички јадат. Да не треба да бутам повеќе? Ама па педијатарот ништо не ми рече такво ,знае колку јадат :/
И моево првите две недели по малце едвај неколку лажички, не знаеше да голтне чудно му беше, повеќе плукаше. Али сега трета недела веќе се научи и јаде скоро цела кашичка.
Да не прам малери ама госпожава да е кабиљ, ќе го лапни и тањирот. На татко и е јадач. Убо на мене ко не се метна. Само за брокула минсе мрштеше ама јадење натажено и голташе
Кашкавал од кој да давам? Мојов обожава се млечно, па по малку гауда со лебче путер, крка ептен и во просо му ставам, обожава Кој кашкавал да го давам? 10+ е @Independiente смееш без гајле јас од сабајле попладне давам
Не е исто зеленчук и овошје, па поготово ако е веќе изблендирано како кашичка. Овошјето многу брзо потемнува и ако е изблендирано брзо скиснува, а зеленчукот може да стои во водичката во која се барел па пред да се даде да се изблендирано. @Independiente
Крушата прави грчеви, тиквата и бананата се потешки, се препорачуваа Јас дадов кашкавал со две полни години. Порано нема потреба, совет ми е од двајца педијатри. Подобро сирење. Еве моцарела. Ако веќе сакаш кашкавал, изборот е твој, само да биде кравји.
Дали имате проблем со вашите бебиња да не сакаат вода да пијат? Јас маки мачам ни 1 капка вода не сака да се напие. Проблем број 2: ништо од зеленчук не јаде, само да го намириса и одма се накрева за повраќање, уште малце ќе треба и месо да јади а таа ни на зеленчук не е навикнала. Тиквичка како припремате?
Непечени, ги блендирам на ситно и чувам во фрижидер. За од каде, од мене немаш помош, домашни ми се Проблем број 1 ние го решивме по годината, едноставно еден ден почна да пие вода. Проблем со столица немаше, па не се ни замарав претходно зошто не пие. Проблем број 2, ќе пројаде, ти битно нуди, обично бебиња сакаат компир, па тој нека преовладува секогаш во кашата, исто и тиква можеби. Некои баш сакаат мевце и неговиот вкус, па може ќе биде полн погодок кога ќе воведеш Тиквичка на пареа, на таа малку и треба за да е готова, некои 10мин и омекната е
Супер ко така да не се секирам за водата, а за зеленчукот то е ќе морам по упорна јас да бидам. Дури сум на темава уште нешто да прашам, како го давате киселото млеко, мешано со друго нешто или само така к.млеко. Пред некој ден и правев ориз и спанаќ и го блендирав но ми излезе многу лепливо, изгледа и оризот ко компирот не се блендира, чаре? @emkaemka фала на брзиот одговор
Блендирам ориз, не ми се лепи, стави маслиново. Можеш плус и морковче, кромид да ставиш, жолчка, да добие некаков вкус, брокула исто.. Ако ставаш баш само ориз и спанаќ ќе искочи бљантаво, уствари ако си ставила повеќе ориз и спанаќ колку да се рече ќе ти се слепува богами Ако сака кисело млеко користи го за камуфлажа, па во кашата од погоре пикни лажица, две. И мешано давај, ама не е штета ако го дадеш и само така, ама пак и оброкот да не е само к.м така да ипак мешај со нешто, со лепче, двопек, овес..