Од 7+? Јас па почнав да замрзнувам мислејќи дека ќе можам да дадам дури после 9-10 месеци. Се сеќавам на големата и дадов еднаш кога имаше 6 месеци но се сепнав кога прочитав дека е рано, па не ѝ дадов веќе. Инаку и јас се сеќавам на фазата околу годинка кога зачестуваат со висење на цице, малата ми имаше 13 месеци кога и јас се чудев зашто зачести, мислев дека е ради жешкото (јули беше), но кај нас траеше само еден месец.
Зависи од детето. Кај поголемиот беше баш интензивно, бев тотално ненаспана иако не работев, па решив да го одбијам од цице, после тоа почна да спие цела ноќ без проблем. А кај малово помалку го осетив, се будеше, ама поретко, и не секоја вечер. Околу два месеци траеше, не го одбив. Трпение само, ќе пројде.
Пак да прашам, ужинка кога воведовте? И вечера колку време пред спиење? Иначе со мм секоја вечер се караме заради неговите теории за неспиењето. Ми предложува АД да почнам да му давам пред спиење, а ноќеска по втор пат ми рече дека рано го успиваме и да му го смениме редот, па да го успиваме накај 10,11 .
Majki pomagajte, vasi iskustva kako se snaogate. Bebeto e 6 meseci od pred 2 meseci pocnav so sokce I so probuvanje na vkusovi. Od togas problemi so kakanjeto. Bidejki site ovde imate vneseno cvrsta hrana se nadevam IMA resenie. Davam sliva, jabolko, krusa,kompot od sliva....sirup I dzabe, samo pomaga mikro klizma. Ve molam za pomos
Јас давам ужинка, ама имам друг проблем , не ми го пие млекото. Секогаш прво нудам млеко, некогаш го пие, некогаш не сака ни да лизне. А се едно исто давам Хумана пудинг. Не знам друго што соодветно за возраста да дадам. 10 месеци има. После него нудам и бисквита, овошка, корка. Ама тоа ми е главното, да знам дека има нешто во меше.
Дафи и мојава не сака да цица. Исто давам пудинг, бисквита, овошје, овошен јогурт, смоки, лебче или цедам сок.
@Kitten се ми стои дека мојава матична за јапонско ми има кажано дека е 9+. Јас секако дадов покасно, повечко месеци имаше кога искочија.. После година, но сеуште некогаш ја јаде, најчесто и не, доручек, цице, ручек му е доволно. Но доколку го оставаш бебе и тргнеш на работа, а флаша не фаќа за АД, ќе да мораш и порано, ОК е, знам многумина даваат, ете и Дафи дава.. Вечерата му е во 19ч најчесто 20ч е во кревет, значи 1ч пред спиење.
Кога се почнува со дохрана, нормални се промени во изметот. Ќерка ми првин беше со запек, па сега тврда столицата. Јас не практикувам давање сок пред година, реално нема потреба. Ќе даваш почесто круша, свежа. Нас многу ни помага. И тиквица. Бев скептична во врска со брокулата, дека нели гасови предизвикува, но некогаш после неа, имаме полна пелена. Давај почесто вода, многу е важна за столицата, посебно ако детето е на АД, потребно му е повеќе. Избегнувај клизми и чепчиња, ќе го научиш да кака само со стимулација и полошо ќе направиш. @eli25 од кога почна да даваш млечни производи, а посебно моцарела?