Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Annath

Annath Форумски идол

Има во Зегин и во големите маркети, во ДМ, во делот за здрава храна. Тоа од Биокулт ми е најубаво, а го има и во Зегин мислам. Околу 380 ден е тегличка од 400 мл. На собна температура се чува, менува конзистенција зависно од температурата.
    Вака изгледа

chocolade, PUPICA, TIGARCE86 and 2 others like this.
  2. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Внука ми има две години и млеко со мед пие од година дена и до сега немаше проблем. Секое дете си е индивидуално, таа пак исфрла од скоро се што содржи конзерванс.

3. Kitten

Kitten Форумски идол

Има и кај нас масло од тиква, по табелата јас што ја следам може да се дава од 10 месеци.

4. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Колку време смее да се употребува после отварање? Го имам дома, од лани ми е отворено, ама ќе гледам да набавам ново. Се надевам ќе најдам исто овде.

Last edited: Mar 26, 2015
  5. Annath

Annath Форумски идол

Немам поим, искрено. Мислам дека си има рок на траење назначен на самото пакување.

green.eyes likes this.
  6. artemidis

artemidis Популарен член

Точно дека нашите мајки не израснале без книги и без интернети и без табели па ништо не ни фали, ама пак затоа ние сега имаме секакви можности и според мене штета би било да не ги искористиме. Медицината напредува од ден на ден, а да не збориме за години наназад. Јас се трудам колку што можам поздраво да го хранам син ми, не поради некое помодарство туку поради неговото здравје. Светската здравствена организација препорачува ексклузивно доење (или АД млеко) до 6 месеци, не гледам зошто повеќе да и верувам на компаниите кои произведуваат бебешка храна со ознаки 4+. А за педијатрите затоа и напоменав дека треба да му веруваш. Јас сум презадоволна од докторката кај која го носам син ми бидејќи постојано се усовршува, а не заостанала со знаењето на денот кога зела диплома.

7. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Za medot ne se ceka samo poradi alergii tuku poradi nesto po strasno, a toa e deka moze da sodrzi bakterii koi predizvikuvaat bolest kaj decata koja se vika botulism I moze da bide fatalna ili so mnogu pisledici kako sto e paraliza. Na sekoja kupecka tegla med pise da ne se dava na deca pomali od godina, a sega pedijatrite preporacuvaat do dve godini.
    Educirajte se I istrazuvajte, se se menuva ne gi slusajte babite. Drugo vreme bilo toa, se bilo pocisto I ne tolku procesirano. Sega ako ne kupis med od nekoj koj go poznavas tuku od prodavnica, veruvaj deka pola sostav mu e obicen seker. Epa ova ne mu go davam na bebe od 4 meseci pa sto saka neka bide.

leona83, TIGARCE86, bambusce and 6 others like this.
  8. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Примеот со медот беше само како да се направи се направи споредба на препораката на педијатрите некогаш и денес, а не дека јас ќе му дадам мед на моето дете и дека сум неедуцирана. Впрочем син ми е четири месеци и сме на ексклузивно доење, го правам најдоброто за син ми, така и ке продолжам.

SimonaTino likes this.
  9. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

@Kaffe postot ne se odnesuvase za nikoj posebno, generalno pisuvam, mnogu luge ova ne go znaat. I jas ne go znaev dodeka ne mi go posoci pedijatarot.
    Svekrva Mi Vikase deka vo nivno vreme topnuvale cucla vo med deteto da prifati, no ne znaci deka ke go pravam toa zatoa sto mi davale taka koga sum bila bebe. Drugo vreme bilo togas.
    Nikogas nema da bides educirana, Kako sto nema da bidam ni jas. Rabotite se menuvaat postojano I treba da se nadograduvame i istrazuvame. Sekoj den citam I ucam novi raboti, I ke ucam dodeka sum ziva.

joy1 likes this.
  10. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Цело време ќе слушаме разни " правила "што е добро за твоето дете и како да го чуваш и што е најтрагично секој си дава за право да ти кажува и да ти соли памет што е добро, а што не. Бо право си и цел живот да учиме и да се едуцираме малку е, постојано излегува нешто ново. Еве конкретно свекрва ми маж ми го има израснато со кравјо млеко од раѓање право на кравјо млеко, а што би требало да се воведе после година.

ArmaniCode likes this.
  11. chocolade

chocolade Популарен член

Продавачката од биокулт ми рече дека ова масло смеело да се дава уште од прв ден на бебиња. Така да јас од 3 ипол месеци и давам секој втор ден на врв на лажиче во млеко. Вие викате од 6+. Дали ја утнав работава :x :doh:

12. joy1

joy1 Форумски идол

Не би рекла дека си утнала.Но по моја логика НЕ постои таква намирница освен мајчиното млеко или ад која е погодна да му се дава на бебето од само рагање.Така да не се согласувам со советот на аптекарката.

TIGARCE86, chocolade, Annath and 3 others like this.
  13. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Само да потврдам-бананата се дава необарена?

И кои други намирници ги воведувавте од 6 месеци? :)

14. joy1

joy1 Форумски идол

Да свежа бананата.
    Блитва,брокула,авокадо,палента.

green.eyes likes this.
  15. Annath

Annath Форумски идол

@chocolade, не си утнала, ама јас од прв ден освен мајчино млеко ништо не би давала. Ќе си знаеш за второ ;)

chocolade and joy1 like this.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

Од кога воведовте кромид,целер и пиперка?

17. Kitten

Kitten Форумски идол

Јас ги воведов 7-7.5, но целерот по некои табели е 7+, по некои е 12+ :?:

joy1 likes this.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

И пиперка ли може од 7,5? Ние толку сме

19. artemidis

artemidis Популарен член

Јас знам дека кромидот е 6+, пиперката 7+ и целерот исто 7+ (само коренот, листовите 12+). Кромид воведов на 7 ипол (млад, само белото без перцата), а пиперка и целер сеуште не сум иако имам замрзнати пиперки домашни, кај и да е ќе им дојде редот :)

TIGARCE86, Kitten and joy1 like this.
  20. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Исто κаκо тебе мамичκе и јас знам деκа κρомидот е 6+,планиρам за недела дена да дадам на повеќе табели на нет гледав, и се советував со неκолκу мајκи за младиот κρомид сите виκаат поκасно а стаρиот од 6 може..