1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.907
    Има во Зегин и во големите маркети, во ДМ, во делот за здрава храна. Тоа од Биокулт ми е најубаво, а го има и во Зегин мислам. Околу 380 ден е тегличка од 400 мл. На собна температура се чува, менува конзистенција зависно од температурата.
    Вака изгледа

На chocolade, PUPICA, TIGARCE86 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Внука ми има две години и млеко со мед пие од година дена и до сега немаше проблем. Секое дете си е индивидуално, таа пак исфрла од скоро се што содржи конзерванс.

3. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Има и кај нас масло од тиква, по табелата јас што ја следам може да се дава од 10 месеци.

4. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524

Колку време смее да се употребува после отварање? Го имам дома, од лани ми е отворено, ама ќе гледам да набавам ново. Се надевам ќе најдам исто овде.

Последна измена: 26 март 2015
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.907
    Немам поим, искрено. Мислам дека си има рок на траење назначен на самото пакување.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  6. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    2.015
    Точно дека нашите мајки не израснале без книги и без интернети и без табели па ништо не ни фали, ама пак затоа ние сега имаме секакви можности и според мене штета би било да не ги искористиме. Медицината напредува од ден на ден, а да не збориме за години наназад. Јас се трудам колку што можам поздраво да го хранам син ми, не поради некое помодарство туку поради неговото здравје. Светската здравствена организација препорачува ексклузивно доење (или АД млеко) до 6 месеци, не гледам зошто повеќе да и верувам на компаниите кои произведуваат бебешка храна со ознаки 4+. А за педијатрите затоа и напоменав дека треба да му веруваш. Јас сум презадоволна од докторката кај која го носам син ми бидејќи постојано се усовршува, а не заостанала со знаењето на денот кога зела диплома.

На TIGARCE86, Annath, ArmaniCode и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163
    Za medot ne se ceka samo poradi alergii tuku poradi nesto po strasno, a toa e deka moze da sodrzi bakterii koi predizvikuvaat bolest kaj decata koja se vika botulism I moze da bide fatalna ili so mnogu pisledici kako sto e paraliza. Na sekoja kupecka tegla med pise da ne se dava na deca pomali od godina, a sega pedijatrite preporacuvaat do dve godini.
    Educirajte se I istrazuvajte, se se menuva ne gi slusajte babite. Drugo vreme bilo toa, se bilo pocisto I ne tolku procesirano. Sega ako ne kupis med od nekoj koj go poznavas tuku od prodavnica, veruvaj deka pola sostav mu e obicen seker. Epa ova ne mu go davam na bebe od 4 meseci pa sto saka neka bide.

На leona83, TIGARCE86, bambusce и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Примеот со медот беше само како да се направи се направи споредба на препораката на педијатрите некогаш и денес, а не дека јас ќе му дадам мед на моето дете и дека сум неедуцирана. Впрочем син ми е четири месеци и сме на ексклузивно доење, го правам најдоброто за син ми, така и ке продолжам.

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163
    @Kaffe postot ne se odnesuvase za nikoj posebno, generalno pisuvam, mnogu luge ova ne go znaat. I jas ne go znaev dodeka ne mi go posoci pedijatarot.
    Svekrva Mi Vikase deka vo nivno vreme topnuvale cucla vo med deteto da prifati, no ne znaci deka ke go pravam toa zatoa sto mi davale taka koga sum bila bebe. Drugo vreme bilo togas.
    Nikogas nema da bides educirana, Kako sto nema da bidam ni jas. Rabotite se menuvaat postojano I treba da se nadograduvame i istrazuvame. Sekoj den citam I ucam novi raboti, I ke ucam dodeka sum ziva.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Цело време ќе слушаме разни " правила "што е добро за твоето дете и како да го чуваш и што е најтрагично секој си дава за право да ти кажува и да ти соли памет што е добро, а што не. Бо право си и цел живот да учиме и да се едуцираме малку е, постојано излегува нешто ново. Еве конкретно свекрва ми маж ми го има израснато со кравјо млеко од раѓање право на кравјо млеко, а што би требало да се воведе после година.

На ArmaniCode му/ѝ се допаѓа ова.
  11. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Продавачката од биокулт ми рече дека ова масло смеело да се дава уште од прв ден на бебиња. Така да јас од 3 ипол месеци и давам секој втор ден на врв на лажиче во млеко. Вие викате од 6+. Дали ја утнав работава :x :doh:

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.976
    Допаѓања:
    327.497
    Не би рекла дека си утнала.Но по моја логика НЕ постои таква намирница освен мајчиното млеко или ад која е погодна да му се дава на бебето од само рагање.Така да не се согласувам со советот на аптекарката.

На TIGARCE86, chocolade, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  13. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Само да потврдам-бананата се дава необарена?

И кои други намирници ги воведувавте од 6 месеци? :)

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.976
    Допаѓања:
    327.497
    Да свежа бананата.
    Блитва,брокула,авокадо,палента.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.907
    @chocolade, не си утнала, ама јас од прв ден освен мајчино млеко ништо не би давала. Ќе си знаеш за второ ;)

На chocolade и joy1 им се допаѓа ова.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.976
    Допаѓања:
    327.497
    Од кога воведовте кромид,целер и пиперка?

17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Јас ги воведов 7-7.5, но целерот по некои табели е 7+, по некои е 12+ :?:

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.976
    Допаѓања:
    327.497
    И пиперка ли може од 7,5? Ние толку сме

19. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    2.015
    Јас знам дека кромидот е 6+, пиперката 7+ и целерот исто 7+ (само коренот, листовите 12+). Кромид воведов на 7 ипол (млад, само белото без перцата), а пиперка и целер сеуште не сум иако имам замрзнати пиперки домашни, кај и да е ќе им дојде редот :)

На TIGARCE86, Kitten и joy1 им се допаѓа ова.
  20. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Исто κаκо тебе мамичκе и јас знам деκа κρомидот е 6+,планиρам за недела дена да дадам на повеќе табели на нет гледав, и се советував со неκолκу мајκи за младиот κρомид сите виκаат поκасно а стаρиот од 6 може..