Кај нас па друг проблем.. Пред неколку дена почнавме со доручек.. Беба многу сака да јаде, а за ручек почнавме да пробуваме зеленчуци, но наместо 2-3 лажички, тој може да изеде 10.. Не сакам да му кратам ама се плашам дека му е многу, а 5+ сме и ние... Навечер и моето почна да се буди на 3 часа за цицање. Обично се будеше еднаш.. Се плашам дека ми снемува млеко, градиве не ги чувствувам толку полни, пробав со адаптирано, не сака воопшто да фати цуцла..
@TeddyGrey абе нормално, тек почнувате вие. Јас дури сега сконтав што сака мојава, а година ќе прави. Имаш време, чекај Ќе пробуваш разни начини, па ќе видиш. Мојава на почетокот сакаше скроз мазно изблендирани каши, абе едно парченце да имаше одма го плукаше и правеше нагони за повраќање. Сега истото го прави од мазни каши, ако не се со крупни парчиња уста не отвара. Се во свое време @Monche24 штом сака бебе да јаде, давај. Сака храна, затоа и почесто се буди да цица. Со поголеми оброци мислам дека нема да е случај тоа. И не се секирај, млеко не се снемува преку ноќ
Ова со цицањево дефинитивно им е некоја фаза. Сите се тука негде со возраст и исто прават. И мојава цуцла неќе да види со очи. Не знае од шише да пие. Купив клунче и не пие си ги чеша непцата.
Праска и дадов некаде крај на 5 а кајсија на 6+. Можеш и батат благиот компир што е него со морковче ми го обожават. Исто и просо и ориз(со воведени намирници), брокула.
Малку офф ќе бидам, јас понекогаш и давав на мојата да пие измолзено мое млеко од шише, чисто да не заборави како е. Потоа немавме проблем ни со вода, ни со ад од шише. Малку период на адаптација имаше, нормално, ама си пропи од шише без проблем.
И јас мака мачев ама ја навикнав до чашка од ракија да пијат. Пробај мачно ќе е на почеток, ама успева.
Исто и мојата си ги чеша непцата со клунче и случајно ќе се напие вода и одма праи фаца и плука. Инаку у право е @Sexybaby86 за пиење од шишенце чат пат за да не заборават, баш мајка ми рече дека пак ќе треба да пие млеко кога ќе тргнам на работа и башка имаат периоди кога не сакаат да јадат така да... Мачи се да цица бегај од шише ко од ѓавол за да не се одбие, а после па мака да научи од шише.. @Monche24 и мојава вика за уште кога пробува вкусови, кај и да е ќе и воведам втор оброк.
И мојата бебка сака мноогу да јаде. Ми беше кажано од почеток да и давам колку сака, па си јаде од старт по цели кашички и така си тера. Немаше никакви проблеми со варење на храната освен од круша грчеви имаше па ја одложив за покасно.
Фала ви женски Маж ми ме вика лоша мама, зошто не сум му давала на бебчо да јаде колку сака.. Мене само ми е страв да не му се оптерети стомачето толку мало. Се изнамачи првите три месеци со грчеви.
Zdravo majki prvo dete mi e i veke pocnavme so eden obrok ovosen no se uste sme na cicanje,no vo dilema sme kolku kolicinski treba da mu bide obrokot jas mu davam po edna kasicka od 100gr. Od hipp