Почнав со пробување. Ама ја читам темава, па нешто си допрашувам што не знам. Проба јаболко, банана, слива, тиква и круша и отвара уста и лапа сеа за сеа.
Мамички имате ли некоја листа за намирници ние за 1 недела ќе почнеме со воведување на цврста храна па да знам што може да се даде на бебе.
Јаболко, слива, круша, банана, морков, компир-батат, брокула, тиква, тиквица, авокадо, ориз, просо, палента, пашкарнат.
mashala jas ustr ne bar uste nedela Dena ke ja cuvam. Znam koga jade brat i jabolko da i dadam so prste malku ama onaka obrok ne. Vsusnost sum mnogu po principi i sakam sto poveke da cica a bebe napreduva. Bravo za vas bash me raduva.
Јас сега му дадов првпат една коцка (пред неколку дена наполни година). Педијатар пак ми вика може црно чоколадо, а кога прашав за животинско вика не е препорачливо, може алергија да покаже од кравјото млеко.
Значи црно чоколадо е сепак поздрава варијанта Ние сме скоро годинка јас не сакам да дадам никакво не гледам потреба ама од страна баби се мешаат па сакав да видам ваши искуства
Ние почнавме со јаболко, па морков и денеска им дадов тиква прв ден. Засега се супер отвораат уста и бараат уште. Следни за давање ми се слива, тиквица, круша, банана, пашканат, батат. Сама си го направив овај редослед. Совет ми е добредојден, па нешто ако грешам поправете ме или што друго да додадам, идеја... Инаку имаат 5 месеци. Почнав и вода да нудам, но не сакаат воопшто ни една голтка. Инаку давам купечки на хип, имам и некоја тегличка подароци од фрутек и лино, но не знам дали да ги искористам. За сливата ве читав дека содржела шеќер, па како да им ја воведам свежи немам, да се распрашам по роднини некои ако имаат замрзнато да ми дадат.
Слива сува земи органска, во Зегин јас зедов Свари 2-3 прво да омекнет и изблендирај. Вода пробај со лајче или со клунче чашка
Прво обичен компир воведи, па батат и исклучиво мешај го со млеко, морков, тиквичка, што сакаш, чист ако го дадеш ќе се слепува. Пашканат дај на крај, по едно кругче од него се става, авокадо исто можеш да дадеш. Слива јас воведов со таа со шеќер на Хип, но има и една мешавина со незнам што беше, па воведи прво тоа другото па дај ја. А можеш и од Зегин да зедеш суви, во скроѕирно ќесе се, Грчки мислам, тие јас ги давам. Лино и Фрутек јас не давам! Вода бебе ми пропи после годинка, со шише од Јана. Клунче, обични/магични чашки не прифаќаше баш, цуцла јас не ни нудев. После годината понудив, не можам да речам дека јаде, пошто не јаде, понудив и црно од ДМ
@Feodora да се надоврзам за сливите, во Зегин има на Агромакс сливи, природно сушени без шеќер и конзерванси (треба да се чуваат во фрижидер за подолго да траат) . Но незнам како сува слива ќе изблендираш самостојно, можеби најдобро да искомбинираш со јаболче. Пашканат исто во комбинација со нешто друго, не се дава самостојно.
Макарончиња може Сентела, Дивела или сл. без јајце? Сакав да проба идниве денови или со к.млеко или во ручек со доматче, мевце.. Да не има некои специјални бебешки?
Може, било кои што имаат назнака посно или е нагласено дека се без јајца. Јас давав Моја Бакица макарони посни, убави се и бебе ги сакаше. Сега веќе јадеме со јајца
Зошто мислам Дивела имаат јајце Миско се без јајце, фиде од нив давам, а макарони од ДМ био некои. Ама ако ти јаде парченциња давај, ако не таман е фиде, ептен ќе биде како тесто кашата.. Инаку можеш ,,болоњезе,, да направиш и фидето, јас така давам
Како пример ги дадов Дивела, ние обично Сентела зимаме за нас посни се. Какви парченца, свилено е џивџи хахаах, сакав да блендирам. Добра идејава за домашно болоњезе, купечка каша проба болоњезе му се допадна. Кога почнавте да давате да грицка нешто, се мислам дал да дадам морков, брокула сварено да видам како ќе реагира. Што можам да давам да се учи? Или рано да не ни е? 7.5 корегирана/10 месеци реална возраст, веќе 4+ месеца сме со кашиве.
На Биокосмос лупено просо давам, од ДМ го купувам. Не го киснам од вечер, нема потреба зошто е лупено. 1/3 шолја за кафе отприлика на почетокот варев со една цела шолја вода (или од око ако ставаш вода, водата да е барем еден прст над просото во тенџерето, па и да остане вишак, ќе ја процедиш). Ќе нарасне малку и омекне кога е варено, ќе го пробаш, ќе видиш. Давам и за појадок со овошје, а давам и во ручек со зеленчук и месо. Оди со се'