Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Фала @Sandrin4 , фала @duffi
    Се чувствував сигурно во однос на одлуките со хранава, воведов и глутен - овес минатата недела, но вчера на поклон ми го дадоа Бебе Готвач и таму 40% од воведените работи (леќа, боранија, брокула, карфиол, путер) пишува дека се 8+ до 10+, за пилешко пишува ако не е домашно многу покасно и си реков да не претерувам? :) Инаку до сега сите ги поднесува добро.

Со житариците не скокнува цицање, само го одложува малку, час до час и половина. А ме фаќа блага паника дека од 1ви март сум на работа, он е на ексклузивно доење од раѓање, одбива секакви цуцли, и не можам да го оставам на моите неспремен...Сепак количински не јаде којзнае колку 2/3 од малите теглички од 120 гр, тоа е околу 80-90гр, но после затвора уста и не сакам со сила да го терам. Ваљда кога ќе се привикне ќе ја зголеми количината и тоа ќе ме спаси.

На Sexybaby86, duffi, TeddyGrey и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    @joan искрено го немам ни разгледано бебе готвач оти по тоа што слушам не ме привлече. Не ми е меродавен ама ич. Не е составен ни од нутриционист, ни педијатар, туку од рандом мајки. Ама да не кудам де. :D
    Јас мислам дека најдобро е да се водиш по Станка и твојата интуиција, нормално. Се што тие е воведенпо е таман.

Кога ќе тргнеш на работа, ќе види дека те нема и нема цице. Па ќе почне да прифаќа повеќе храна и ќе се најадува.

На kukla21, NarCis@, joan и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    10 m e bebe do sega od vkusovi ima probano tkva tikvicka kompira batat spanak karfiol morkov brokula domat cveklo modar patlidzan piperka grasok pcenka grav oriz zelka soncogledovo maslinovo puter misirkino pilesko telesko moze nesto imam zaboraveno
    Prv vkus lubenica jabolko kruska banana sliva kajsija praska malinka mandarina portokal jagoda borovinka mango ananas kiva marakuja dunja japonsko jabolko i tuka mozno e da zaboravam nesto.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    545
    I mojata dodeka bev doma jadese mn.malku i cekase da cica. Koga trgnav na rabota spontano ja zgolemi kolicinata. Koga ke vidi deka te nema ke pocne da jade poveke. Ne se sekiraj :) tuka citav od nekoi clenki deka uste na 9-10 meseci jadele malite po 200 i kusur grama. Mojata za 3 nedeli godinka i od skoro (dve nedeli otprilika) pocna po 200 grama da jade, a ne e slabicka :)

На joan и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  5. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    545
    I mojava do sega nema problem so zelezoto. Koga trgnav na rabota mn.mala kolicina jadese i doktorkata rece osven zitarka da stavam i ad mleko za da bide pokaloricno i da ja drzi. Od pred nekoe vreme jade poveke i se mislev da go isfrlam ad mlekoto. Plus deka vlijae na apsorpcija na zelezo. Fala ti ;)

На joan и duffi им се допаѓа ова.
  6. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Денес јадеше малце повеќе. Стана порано па и мм беше дома. Он ја играше со шишиња и јадеше. Не и дадов да цица одма, викам ќе издржам бар 45 минути ќе ја играм. Па дури и заспа. Сега ќе ми пукнат градиве, едвај чекам да стане да цица, му ја опраи цел саат спие.
    Фала Емка.

На kukla21, happygirl, mimiiiii и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @TeddyGrey јас како совет од Симонида кога почнувавме со воведување дохрана беше да не нудам цице никако после оброк, колку изеде толку (зборувам за кога веќе ќе почне да јаде цел оброк, според неа 100-120 гр се смета за оброк на почеток). На почетокот не се придржував до ова, немав срце да не и дадам да цица, ама со тек на време почнав да го применувам советов и бебе пројаде одлично. И Палчевска истото ми го има кажано еднаш, штом веќе се дава оброк, цицање нема после тоа, зошто оброкот е замена за цицањето. Автоматски со оброкот се крати еден подој и на тој начин се воспоставува ред со оброците. Можеш да понудиш после некое време, ама не одма. Ако дадеш, ќе знае дека и да не јаде, сепак цице ќе добие и после потешко е за навикнување.
    Не знам дали веќе имате еден оброк, пишувам чисто да споделам што ми кажаа мене кога почнувавме :)

На Skorpija25, Coco31, Mimmi39 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Па да, пробувам да воведам доручек. Значи со пробување вкусови супер беше. Викам види ја со сласт.
    Сега после дали и 10тина лажици ми затвара уста а плаче од глад.
    Си ја видов грешката. Не нудев одма одма ама едвај 15 минути издржував.
    Од денес викам мењам тактика, па со игри изеде троа повеќе, отприлика да речам 80гр.па еве ја и заспа.
    Не е цицана, само сабајле во 5 што цица кога презаспива.
    Мислам дека ќе ја оправиме работава.

На mimiiiii, Sandrin4, emkaemka и 2 други им се допаѓа ова.
  9. oli18

oli18 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    42
    Ај и јас да прашам нешто поврзано со ова... Малава моја има два оброци(доручек во 11 а ручек околу 3), и помеѓу оброците јас не и нудам млеко, сметам дека доволно јаде околу 150гр оброк. Млеко пие од 6 попладне па се до сабајле до доручекот само што во текот на ноќта и давам кога ќе си побара сама на 4-5 саати отприлика. Е сега ми се уврте во глава дека малку млеко пие??? Да надополнам дека само на ад сме.. По колку млеко им давате вие овој период?? Инаку скоро 7 месеци сме..

10. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Исто правев како тебе @oli18 . Штом си имаше два оброка, млеко не давав измеѓу. И јас прашував за истово тогаш по темиве :) Значи давав млеко во 6 попладне, па во 9 вечер, па сабајле пак околу 6 и толку. Мислам дека на таа возраст треба да внесува околу 500-600 мл млеко.
    Најубаво советувај се со педијатарот, во секој случај :)

На TeddyGrey и duffi им се допаѓа ова.
  11. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    @oli18 Кога јадеше 2 оброка (во 9 и 15ч) пиеше вкупно околу 500-600мл млеко. Пиеше во 6, 12, 19 и 23ч.

Сега сме со три оброка и пие вкупно околу 400-450мл. млеко во 6, 12 и 23ч.

Зависи и од бебето. Некои повеќе, некои помалку пијат.

На Coco31, Sexybaby86 и duffi им се допаѓа ова.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Таман сте оли.
    Вкупно треба да има 5 оброка. Во вашиот случај, 2цврсти и 3 млека.
    Кај вас ги има.

Мојот е вака
    9ч доручек
    11ч млеко(ужина во нашиот случај,не сака млеко секогаш)
    околу 15 ручек
    18ч вечера
    20ч млеко

На Coco31, NarCis@ и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  13. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    912
    Женички ние денес почнавме со вкусови со јаболче. Е сеа лолку намирници може месечно да внесуваме и дали може да се меша овошје и зеленчук кога ќе ги проба 3-4 вкусови

14. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    912
    Јас имам домашен маџун ако сакаш без шеќери 100 % природен од Кавадарци. И јас јадам и ја дојам малата

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  15. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.907
    Допаѓања:
    110.888
    Првите 10намирници ги давав по 3дена, сите наредни по 2, а некои и само ги дадов. Значи ако има 30дена ќе можеш да воведеш +/-15намирници :D

Овошје и зеленчук ти мешаш во исхрана? Ако мешаш, мешај и за бебе.
    Јас не, па не ни мешам на бебе :)
    Ги воведов првите 10 и воведов доручек, па од воведеното комбинирав, еднолично ќе е, ама тоа е дури не се воведат повеќе намирници.
    Инаку воведував наизменично овошје, па зеленчук..

На pianogirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    4.347
    Веќе 2 недели воведуваме. Јадат се и повеќе да им давам ќе јадат. Е сега имаме уште многу за пробување и се терам по 3 дена. По колку време да почнам да им давам ручек и дали исто е и со зеленчукот како и овошјето по 3 дена да се воведува? Ве читам и за млеково, јас не знам како ќе им скратам а кашата да ги заситува и да им замени оброк.

17. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    912
    Супер јас некаде прочитав дека во еден месец можело само 4 намирмици да се воведат па тоа ме збуни како ќе праам комбинации. А во зеленчуковоте може ли од моето млеко да и ставам доколку не сака чисти да ги јаде или тоа важи само за овошните

18. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Со овошките можеш да ставаш млеко и житарки, кое железо ќе се врзува од овошките? :D Е зеленчук, месо нормално без млеко.

19. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Има овошки кои содржат железо. Сега уште не си дала ама понатаму да.
    Боровинка, аронија, цвекло( не знам кај да го сместам) , урма, сува слива...
    Ако треба да се ојача крвна слика и те како треба да се внимава на мешање млечни продукти со овошка.

На Coco31, mimiiiii и emkaemka им се допаѓа ова.
  20. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.907
    Допаѓања:
    110.888
    Само 4ри :o
    Па до 10год ќе треба да воведуваме намирници :D
    Бебе ми е 14м и јаде скоро па се.

Можеш да ставаш млекце ако ги одбива, особено во компирчето за да не се лепи.

На NarCis@, mimiiiii, pianogirl и 3 други им се допаѓа ова.