јас само месото му го блендирам, а зеленчукот му го пасирам со вилушка. синко мој си знај да џвака (се од овошје си џвака, бисквити, леб) арно ама од кога почнав така да му давам се раниме по сати и не ми дојадва, изџвакано го чува вуста, не голта........ јадеше по 250 тина грама каша а сега пола одвај ја јади ми е страв да не ми ослаби незнам што да правам. ми велат ,,ќе се научи ако не ти јади така изблендирај му, утре пак пробај,, незнам што да правам!!!
Кога почна ќерка ми да јаде месо јас и го варев па потоа на почеток го блендирав па полека полека почнав да и го сечам месото на малечки парченца , на почетокот додека се навикне , понекогаш сакаше да јаде покрупни парчиња понекогаш не па кога нејкеше и блендирав. За пилешкото беше полесно да го јаде покрупно бидејки не е жилаво како телешкото , но полека полека и тоа си се навикна. Инаку она почна да си јаде покрупни парчиња кога беше 10 - 11 месец
Здраво Одамна било напишано ова но сакам да те прашам Како го прифати твоето бебе лактовитот И јас сакам да му дадам на моето но докторите велат дека било многу јако и не го препорацуваат
здраво мамички јас сакам да прашам од колку месеци почнавте со давње на кашичките јас планирам да почнам откако ке наполни 3 месеци кои кашички ги препорачувате за тој период
Со каши се почнува најрано со 4 полни месеци, со 3 месеци бебето е се уште мало. Најдобро да се советуваш со педијатар дали има потреба од дохрана толку рано. Ако бебето си цица/пие ад млеко и напредува убаво, нема потреба од нова храна.
Точно, јас не знам зошто толку се брза со почнување на кашички од толку мали месеци, уживајте додека јадат сеуште само млекце, после сакале нејќеле ќе јадат ќе јадат ехехеее нема да знаете што попрво да му дадете од толку разно разни јадења што постојат. Јас еве сега од полни 5 месеци и неколку дена почнав постепено со воведување на овошје и зеленчук и мислам дека е таман сега, да можев до 6 месеци не би му дала ништо освен млеко ама почна да не ми јаде млеко, многу ми намали и затоа почнав со воведување на кашички инаку не сум воопшто ЗА да се почне до дохрана толку рано од 3 месеци Најдобро е да се консултирате со педијатар пред да почнете со било што , пред се е здравјето на вашите бебиња
ние имаме 5 ипол месеци,и почнав да и давам сокчиња од јаболче,круша,морков..еднаш дневно..уште не сум и дала зеленчукови или млечни каши,па да ми кажете како треба да биде дневното мени,колку пати на ден сокче,каша?? и за млечните каши дали може да се користи измолзено млеко?
од кога може да се дава лук, кромид, палента? колку путер или маслиново се става во кашичка? и за еден оброк ориз, колку ориз колку вода треба и со што може да се комбинира оризот? фала однапред
феминки од колку месеци почнавте да давате кис ,леко и павлака на вашите малечки? Ве молам за одговор
а можда некој и ќе ти одговори!!! Форумов само за фалење служи, а одговор во мака тешко дека ќе најдеш Колкаво ти е бебето и дали се доите сеуште? Доколку бебето цица неограничено кога и колку сака, додатни млечни производи не ви се потребни. Консултирај си се со педијатарот најубаво. Доено бебе кое јаде расноврсна цврста храна си добива се што му е потребно и нема потреба од додатни млечни производи. Толку јас знам бидејќи се доиме па сум се заинтересирала Доколку не се доите, тогаш најубаво со матичната да се консултираш смееш ли и колку количински.
на ад млеко сме затоа почнавме со дохрана па бидејки дома му правам кашички некако немаат убав вкус и си велев на зеленчуковите дали да им ставам по едно/две лажичиња павлака или кис млеко... сепак ти благодарам на одговорот
Бебето ќе ги прифати зеленчуковите кашички, тоа не знае за други вкусови. Што и фали на кашичка пример од варен морков и компир. Тебе може ти е бљуткава ако јадеш многу солено, ама за бебето е добра. Можеш да додадеш малку путер во зеленчуковите каши или маслиново масло. Кисело млеко јас дадов на 7 и пол месеци, не знам колкаво е твоето бебе. Невеста, јас хељда немам давано, а просото го давам со зеленчукови каши, можеш пр. просо, морков, тиквичка и жолчка, комбинации има многу. Исто и амарант, еве еден рецепт од денес за доручек: Две лажици амарант варев околу половина час, испасирав едно јаболко, една банана, додадов една лажичка малтекс и малку цимет (може и просо наместо амарант).
фала на одговор Маја, одлична рецепта. Уште ова да те прашам, знам дека може да се користи Малтекс во кашички какао засладувач, но не знам смее ли од 6 месеци? Фала ти.
Со оглед на тоа што малтексот се добива со екстракција на зрно од јачмен, а јачменот е глутенска житарка, може да се дава по воведување глутен.
ако не се препорачува само заради глутенот- ондак не би било проблем да дадам од 6месеци, нели според најнови истражувања одлагање на глутен доведува до алергија на истиот.... како и да е, ова хранењево не било нималку едноставно ... цела наука
Глутен се препорачува да се воведе од 7, 7 и пол до 8 месеци, ни премногу рано, ни многу касно. Ако сеуште не си дала почекај барем уште еден месец.
Мамички ние имаме скоро шест месеци и имаме пробано јаболко,круша,банана,слива,тиква и морков што друго може да дадам од зеленчук и кога треба да се замени млечен оброк со оброк од каша
Можеш манго и авокадо..Тиквичка,пиперка блага нормално во каша колку за мирис.блитва,кељ,спанаќ,грашок ама почекај уште месец,јас на 6 месеци дадов глутен па тука беше и палентата и житарки.Не ми текнува на друго А за замена на млечен оброк со оброк самото дете ќе ти покаже јас ништо не наметнувам