1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    јас само месото му го блендирам, а зеленчукот му го пасирам со вилушка.
    синко мој си знај да џвака (се од овошје си џвака, бисквити, леб) арно ама од кога почнав така да му давам се раниме по сати и не ми дојадва, изџвакано го чува вуста, не голта........
    јадеше по 250 тина грама каша а сега пола одвај ја јади :( :( :(
    ми е страв да не ми ослаби :( :( :(
    незнам што да правам.
    ми велат ,,ќе се научи ако не ти јади така изблендирај му, утре пак пробај,,
    незнам што да правам!!! :^) :^) :^) :^)

На macence85 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.357
    Допаѓања:
    105.411
    Кога почна ќерка ми да јаде месо јас и го варев па потоа на почеток го блендирав па полека полека почнав да и го сечам месото на малечки парченца , на почетокот додека се навикне , понекогаш сакаше да јаде покрупни парчиња понекогаш не па кога нејкеше и блендирав. За пилешкото беше полесно да го јаде покрупно бидејки не е жилаво како телешкото , но полека полека и тоа си се навикна. Инаку она почна да си јаде покрупни парчиња кога беше 10 - 11 месец :)

На macence85 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. macence4

macence4 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416
    Здраво Одамна било напишано ова но сакам да те прашам Како го прифати твоето бебе лактовитот И јас сакам да му дадам на моето но докторите велат дека било многу јако и не го препорацуваат :)

4. macence4

macence4 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416
    здраво мамички јас сакам да прашам од колку месеци почнавте со давње на кашичките :) јас планирам да почнам откако ке наполни 3 месеци :) кои кашички ги препорачувате за тој период

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.350
    Допаѓања:
    200.684
    Со каши се почнува најрано со 4 полни месеци, со 3 месеци бебето е се уште мало. Најдобро да се советуваш со педијатар дали има потреба од дохрана толку рано. Ако бебето си цица/пие ад млеко и напредува убаво, нема потреба од нова храна.

На lolyta777 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Точно, јас не знам зошто толку се брза со почнување на кашички од толку мали месеци, уживајте додека јадат сеуште само млекце, после сакале нејќеле ќе јадат ќе јадат ехехеее нема да знаете што попрво да му дадете од толку разно разни јадења што постојат. Јас еве сега од полни 5 месеци и неколку дена почнав постепено со воведување на овошје и зеленчук и мислам дека е таман сега, да можев до 6 месеци не би му дала ништо освен млеко ама почна да не ми јаде млеко, многу ми намали и затоа почнав со воведување на кашички инаку не сум воопшто ЗА да се почне до дохрана толку рано од 3 месеци :x
    Најдобро е да се консултирате со педијатар пред да почнете со било што , пред се е здравјето на вашите бебиња :!:

7. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    ние имаме 5 ипол месеци,и почнав да и давам сокчиња од јаболче,круша,морков..еднаш дневно..уште не сум и дала зеленчукови или млечни каши,па да ми кажете како треба да биде дневното мени,колку пати на ден сокче,каша?? и за млечните каши дали може да се користи измолзено млеко?

8. srna2013

srna2013 Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    1
    од кога може да се дава лук, кромид, палента? колку путер или маслиново се става во кашичка? и за еден оброк ориз, колку ориз колку вода треба и со што може да се комбинира оризот? фала однапред :)

9. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    јас ставам една шака ориз и кога ке се свари го мешам со 60 мл ад млеко во блендер.

10. iva-na-na

iva-na-na Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2013
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    18
    феминки од колку месеци почнавте да давате кис ,леко и павлака на вашите малечки? Ве молам за одговор

11. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    а можда некој и ќе ти одговори!!! :D Форумов само за фалење служи, а одговор во мака тешко дека ќе најдеш :?:
    Колкаво ти е бебето и дали се доите сеуште? Доколку бебето цица неограничено кога и колку сака, додатни млечни производи не ви се потребни. Консултирај си се со педијатарот најубаво. Доено бебе кое јаде расноврсна цврста храна си добива се што му е потребно и нема потреба од додатни млечни производи.
    Толку јас знам бидејќи се доиме па сум се заинтересирала :) Доколку не се доите, тогаш најубаво со матичната да се консултираш смееш ли и колку количински.

12. iva-na-na

iva-na-na Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2013
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    18
    на ад млеко сме затоа почнавме со дохрана па бидејки дома му правам кашички некако немаат убав вкус и си велев на зеленчуковите дали да им ставам по едно/две лажичиња павлака или кис млеко... сепак ти благодарам на одговорот :)

13. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Бебето ќе ги прифати зеленчуковите кашички, тоа не знае за други вкусови. Што и фали на кашичка пример од варен морков и компир. Тебе може ти е бљуткава ако јадеш многу солено, ама за бебето е добра. Можеш да додадеш малку путер во зеленчуковите каши или маслиново масло. Кисело млеко јас дадов на 7 и пол месеци, не знам колкаво е твоето бебе.

Невеста, јас хељда немам давано, а просото го давам со зеленчукови каши, можеш пр. просо, морков, тиквичка и жолчка, комбинации има многу. Исто и амарант, еве еден рецепт од денес за доручек:

Две лажици амарант варев околу половина час, испасирав едно јаболко, една банана, додадов една лажичка малтекс и малку цимет (може и просо наместо амарант).

На nevesta му/ѝ се допаѓа ова.
  14. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    фала на одговор Маја, одлична рецепта.
    Уште ова да те прашам, знам дека може да се користи Малтекс во кашички какао засладувач, но не знам смее ли од 6 месеци? Фала ти.

15. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Со оглед на тоа што малтексот се добива со екстракција на зрно од јачмен, а јачменот е глутенска житарка, може да се дава по воведување глутен.

16. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    ако не се препорачува само заради глутенот- ондак не би било проблем да дадам од 6месеци, нели според најнови истражувања одлагање на глутен доведува до алергија на истиот.... како и да е, ова хранењево не било нималку едноставно :) ... цела наука :whew:

17. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Глутен се препорачува да се воведе од 7, 7 и пол до 8 месеци, ни премногу рано, ни многу касно. Ако сеуште не си дала почекај барем уште еден месец.

На iva-na-na и nevesta им се допаѓа ова.
  18. fionas

fionas Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    10
    Мамички ние имаме скоро шест месеци и имаме пробано јаболко,круша,банана,слива,тиква и морков што друго може да дадам од зеленчук и кога треба да се замени млечен оброк со оброк од каша

19. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    Можеш манго и авокадо..Тиквичка,пиперка блага нормално во каша колку за мирис.блитва,кељ,спанаќ,грашок ама почекај уште месец,јас на 6 месеци дадов глутен па тука беше и палентата и житарки.Не ми текнува на друго :) А за замена на млечен оброк со оброк самото дете ќе ти покаже јас ништо не наметнувам :)

20. Lillian

Lillian Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2013
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    47
    Дали кашичките од 6 месеци + може да се подготвуваат со козјо млеко?