Јас земав вчеρа мелен оρиз на сончева долина, истото што го κажа @joy1 го пишува во упатството може и со вρела вода, зовρиена 100 мл.со две лажичκи мелен оρиз да се меша додеκа да згусне
Јас го варам тој на Сончева Долина, ако не е сварен како песок е, се осеќа во уста. Две кафени лажички во 200 мл ладна вода, го варам 5-10 минути на тивко и не се прават грутки.
Ve molam za sovet. Od neodamna pocnavme so hrana, pa ne mi e jasno kako go spremate ovosjeto. Go varite, go blendirate? Maticnata ni preporaca nikako blendirano, samo pasirano. Ama jabolko i krusa ne mozes da ispasiras ako ne e termicki obraboteno. A ako se vari mi e nekako blutkavo i se sto e zdravo se gubi.
Зошто "никако"? Повеќето мајки блендираме, посебно на почеток со дохрана. Ќе пасираш кога ќе научи да џвака и голта, после деветиот месец. Овошјето јас од почеток го давам свежо, зеленчукот и житариците варени.
И готовите κупечκи κашичκи за воведување цвρста хρана се течни,значи напρавени бебе да може да ги пρифати зашто до тогаш освен млеκо тоа не знае за ништо дρуго. Можеби има и таκви бебиња,κои знаат од почетоκ да ја пρифатат пасиρаната хρана,но мислам ρетκост се. Моето бебе на пρ.вода пие со лажичκа,неκолκу κапκи,и неа ја "џваκа" ја чува во уста и бρбоρи а хρаната блендиρана ја јаде но сега погуста
Epa i jas bozem trgnav da go kupam ovoj i koga na raft eden ton puteri i gi zacitav eden po eden i pravev sporedbi i se zbuniv i na kraj ne kupiv, rekov cek da vidam vasi iskustva neli demek ne se vnesuva sol,seker i sl do godinka pa aj i puterot da e nesolen. Tocno e deka ovoj i uste toj eden germanski,ne mi teknue vo momentov imeto, imaat najmal procent na sol. A vidov na "president" solen i nesolen i se mislam toj da go zemam, nivniot nesolen. Vo megjuvreme,aj i ovde da si prasam mislenja i iskustva.
Хммм не знам за Македонија, ама во Шведска мангото се смета за доста лесна храна. Така да е едно од првите овошја што може да се даде (дури и со 4 месеци). Еве ви пример http://www.semperbarnmat.se/produkter/4-manader/mango Јас дадов манго од 6 месеци, кога и почна со цврста храна, и можам да кажам дека го обожава.
I mene me sovetuvase pedijatarot deka mozam da mu dadam ama ne bev sigurna , maliot e 7m., sakam da mu vnesam novo ovosje pa ete ke probam so mango, za zelencukovi kashi ima dosta izbor ama so ovosnive nekako sum ogranicena
Копривата е 7+, а семе од коприва 12+ Денес свекор ми ми донесе млада коприва берена во планинско село утре бебуш на менито ќе има коприва
По рецепт на мм , јас немам никогаш до сега готвено (ниту пробано) коприва , ама бидејќи дома си имам „момак за све“ ми објасни детално што да направам . Убаво исчистена и измиена (јас само листовите ќе ги ставам) се остава да зоврие во вода. Првата вода да се фрли, и да се продолжи со варење во нова вода. Се варела повеќе време (споредено со блитва или спанаќ) за да не е тегава. Ќе ја комбинирам со ориз најверојатно или компир како втора опција. Прв пат ќе ја давам па не сакам да мешам многу намирници.