Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Обично после месец откако сте почнале со доручек, но не е строго правило. Ако сакаат да лапкаат бебиња, дај и порано, но сепак да не е порано од 2 недели, им треба време на мешињата да се навикнат :)
    Конкретно на малата јас и воведов ручек после 3 недели од доручекот, зошто бараше да јаде и проценив дека е време.

duffi, NarCis@ and Feodora like this.
  2. Feodora

Feodora Популарен член

@Sexybaby86, скоро 3 недели пробуваат те. јадат убаво цели каши и мислам дека е време за ручек. А дали и за ручек по 3 дена треба ист оброк?

Sexybaby86 likes this.
  3. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Штом така @Feodora , давај ручек слободно.

Јас до некаде 9 месеци се држев до правилото воведување по 3 дена, но потоа педијатарот ми рече да се ослободам малку, зошто досега фала Богу малата нема пројавено алергија на ништо, па само да давам за проба по малку, и ако не изреагира, да го сметам за воведено.

Инаку, за ручек давај тоа што веќе имаш воведено од зеленчук, а нови вкусови давај сабајлечки, по доручекот на пример (јас вака правев). Кога веќе ќе дадеш за проба еден вкус првиот ден (зеленчук/месо, нешто што се јаде за ручек), потоа наредните два дена можеш истата намирница да ја ставаш и во целиот ручек, но не мора да е ист ручекот сите три дена, туку само да ја содржи истата намирница. Не знам дали убаво се изразив, ама мислам ме сфаќаш :$:)

duffi, TeddyGrey and Feodora like this.
  4. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Една консултација со вас: 8мес се, имаме воведено доручек и ручек. Распоредот ни е:
    8ч млеко
    11 доручек
    14 ручек
    17, 20 и 23 млеко.
    Ме мачи измеѓу доручек и ручек нема млеко, ама кај и да е вечера ќе воведам, кај 20ч планирам, па тогаш измеѓу руч. и веч. ќе имам млеко. Дали е ок вака? Оддамна они си имаа ваков распоред со млекото, па по нив се водев. Може ли неш да влијае ако немам млеко меѓу оброк?

5. duffi

duffi Форумски идол

Не ти треба млеко измеѓу. Едноставно млекото се заменува со цврст оброк.
    3 оброка и 2 млека ,наутро и пред спиење треба да имате со веќе воведени сите оброци.
    И јас давав и во 23 млеко ама му го укинав, иако не е некој пијач. Сметам дека со три оброци нема што да го ,, товам,, и со млеко.

Bibi30 likes this.
  6. Annath

Annath Форумски идол

8 доручек, 11 млеко, 14 ручек, останатото млеко. Вечера во 20 часот кога ќе воведуваш.

Bibi30 and TeddyGrey like this.
  7. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Во 8ч они очи не можат да отворат, едвај млеко пијат и пак спијат... нез дал да им го реметам редот, нез дал ќе отворат уста за кашичка.

Tukituki likes this.
  8. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Мене педијатарот ми рече првиот оброк да е доење, мојата станува околу 6/7 цица па во 9/10 и е доручекот.

Skorpija25, Coco31, Zebricka and 2 others like this.
  9. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Како давате мелено месо?
    Имам макарони со м.месо ( тргнав на страна мала количина за бебе без зачини и сол) сакам да и дадам, но јаде само блендирано а макарониве и месово блендирани мислам ко мастика лепливо ќе биде :|
    8м има бебево.

10. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Исецкај и ги на ситни парчиња, а можеш да пробаш и цели може ке сака да фати сама да грицка. И мојата јадеше само блендирано ама макарони цели сакаше со раце да си јаде. :)

Coco31 and ane.bella like this.
  11. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Многу ми е страв да не се задави со парченца, ори пробав еднаш бисквита и дадов да грицка и се испозадави.
    Ставив од водата што се вареа макароните и малце доматен сос па ок испадна не е лепливо но не е ни мазно како каша,па еве сега ќе ја ранам.

12. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Od kade zemate nepeceni bademi, lesnici, indiski za bebinjata? Bitno mi e da se od proveren proizvoditel.Poveketo sto prodavaat vakvi raboti uvezuvaat od Kina, Indija, Ukraina, Pakistan i red drugi vakvi zemji. Mislam nekoj prethodno spomna za nekoja prodavnicka kaj pedagoska. Kade se naoga tocno? Kako organski gi prodavaat? I da ne slucajno znaete od kaj im e potekloto?

13. Feodora

Feodora Популарен член

Со брокула од колку месеци се почнува? Вчера прв пат имав неуспешен ден со авокадо, го измешав со ад не го сакаа. Денеска со јаболко им дадов подобро прифатено беше. Следно ми е тиквица да воведам и понатаму не знам. Дали да дадам праски, кајсии.

14. duffi

duffi Форумски идол

6+ брокула. Ама јас не би чиста, со компир или ориз.
    Исто и праски и кајсии можеш да дадеш крај на 6ти, почеток на 7ми. Остави ги за крај.
    Во авокадото јас банана секогаш ставам за блажина.

joan, Feodora, Coco31 and 1 other person like this.
  15. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Индиски давам од ДМ има едни Био, другите домашни ми се, но сум видела по рафт дека има и од нив. Влези во ДМ и разгледај по рафт ќе најдеш ОК.

Брокула 6+ дадов.
    Авокадо со банана мешај.
    Дај и праски и кајсии, не знам што се си дала, но јас ги дадов последи од овошје во 6ти, пред дадов банана, авокадо, јаболко, круша, слива, од зеленчук тиква, тиквичка, морков, компир, сладок компир, брокула, карфиол. Па кога ги воведов овие дадов ориз и палента.

Feodora, Coco31 and Carpe Diem New like this.
  16. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Авокадото свежо да го дадам?

17. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Свежо.

mimiiiii likes this.
  18. Feodora

Feodora Популарен член

Јаболко, круша, слива, банана, тиква, морков, компир и авокадо досега дадов. Сега ми останува уште тиквичка и батат да дадам, па после нив не знам што би било следно.

19. Sandrin4

Sandrin4 Популарен член

Брокула, карфиол, пашкарнат, праска, кајсија, ориз, просо, палента.

20. Mila08

Mila08 Активен член

Мајки, на која возраст воведовте печени блендирани пиперки? Ние сме 6 м дали да давам