Обично после месец откако сте почнале со доручек, но не е строго правило. Ако сакаат да лапкаат бебиња, дај и порано, но сепак да не е порано од 2 недели, им треба време на мешињата да се навикнат Конкретно на малата јас и воведов ручек после 3 недели од доручекот, зошто бараше да јаде и проценив дека е време.
@Sexybaby86, скоро 3 недели пробуваат те. јадат убаво цели каши и мислам дека е време за ручек. А дали и за ручек по 3 дена треба ист оброк?
Штом така @Feodora , давај ручек слободно. Јас до некаде 9 месеци се држев до правилото воведување по 3 дена, но потоа педијатарот ми рече да се ослободам малку, зошто досега фала Богу малата нема пројавено алергија на ништо, па само да давам за проба по малку, и ако не изреагира, да го сметам за воведено. Инаку, за ручек давај тоа што веќе имаш воведено од зеленчук, а нови вкусови давај сабајлечки, по доручекот на пример (јас вака правев). Кога веќе ќе дадеш за проба еден вкус првиот ден (зеленчук/месо, нешто што се јаде за ручек), потоа наредните два дена можеш истата намирница да ја ставаш и во целиот ручек, но не мора да е ист ручекот сите три дена, туку само да ја содржи истата намирница. Не знам дали убаво се изразив, ама мислам ме сфаќаш
Една консултација со вас: 8мес се, имаме воведено доручек и ручек. Распоредот ни е: 8ч млеко 11 доручек 14 ручек 17, 20 и 23 млеко. Ме мачи измеѓу доручек и ручек нема млеко, ама кај и да е вечера ќе воведам, кај 20ч планирам, па тогаш измеѓу руч. и веч. ќе имам млеко. Дали е ок вака? Оддамна они си имаа ваков распоред со млекото, па по нив се водев. Може ли неш да влијае ако немам млеко меѓу оброк?
Не ти треба млеко измеѓу. Едноставно млекото се заменува со цврст оброк. 3 оброка и 2 млека ,наутро и пред спиење треба да имате со веќе воведени сите оброци. И јас давав и во 23 млеко ама му го укинав, иако не е некој пијач. Сметам дека со три оброци нема што да го ,, товам,, и со млеко.
Во 8ч они очи не можат да отворат, едвај млеко пијат и пак спијат... нез дал да им го реметам редот, нез дал ќе отворат уста за кашичка.
Мене педијатарот ми рече првиот оброк да е доење, мојата станува околу 6/7 цица па во 9/10 и е доручекот.
Како давате мелено месо? Имам макарони со м.месо ( тргнав на страна мала количина за бебе без зачини и сол) сакам да и дадам, но јаде само блендирано а макарониве и месово блендирани мислам ко мастика лепливо ќе биде 8м има бебево.
Исецкај и ги на ситни парчиња, а можеш да пробаш и цели може ке сака да фати сама да грицка. И мојата јадеше само блендирано ама макарони цели сакаше со раце да си јаде.
Многу ми е страв да не се задави со парченца, ори пробав еднаш бисквита и дадов да грицка и се испозадави. Ставив од водата што се вареа макароните и малце доматен сос па ок испадна не е лепливо но не е ни мазно како каша,па еве сега ќе ја ранам.
Od kade zemate nepeceni bademi, lesnici, indiski za bebinjata? Bitno mi e da se od proveren proizvoditel.Poveketo sto prodavaat vakvi raboti uvezuvaat od Kina, Indija, Ukraina, Pakistan i red drugi vakvi zemji. Mislam nekoj prethodno spomna za nekoja prodavnicka kaj pedagoska. Kade se naoga tocno? Kako organski gi prodavaat? I da ne slucajno znaete od kaj im e potekloto?
Со брокула од колку месеци се почнува? Вчера прв пат имав неуспешен ден со авокадо, го измешав со ад не го сакаа. Денеска со јаболко им дадов подобро прифатено беше. Следно ми е тиквица да воведам и понатаму не знам. Дали да дадам праски, кајсии.
6+ брокула. Ама јас не би чиста, со компир или ориз. Исто и праски и кајсии можеш да дадеш крај на 6ти, почеток на 7ми. Остави ги за крај. Во авокадото јас банана секогаш ставам за блажина.
Индиски давам од ДМ има едни Био, другите домашни ми се, но сум видела по рафт дека има и од нив. Влези во ДМ и разгледај по рафт ќе најдеш ОК. Брокула 6+ дадов. Авокадо со банана мешај. Дај и праски и кајсии, не знам што се си дала, но јас ги дадов последи од овошје во 6ти, пред дадов банана, авокадо, јаболко, круша, слива, од зеленчук тиква, тиквичка, морков, компир, сладок компир, брокула, карфиол. Па кога ги воведов овие дадов ориз и палента.
Јаболко, круша, слива, банана, тиква, морков, компир и авокадо досега дадов. Сега ми останува уште тиквичка и батат да дадам, па после нив не знам што би било следно.