Има и со лосос на Хип 4+ пишува. Чувај ја има рок и дади ја покасно. Мене 2 месеца ми дремеше со јагнешко таа, пред некој ден ја дадов кога не ми го сакаше мојот ручек, а немав друга резерва (10.5 месеца сме, 8 месеца корегирано). Теглињава ми ги јаде без проблем, а некогаш иста комбинација како теглето а домашно направено не јаде. @oli18 И мојов кома беше во 8, а откако воведов вечера во 19ч заспива во 21.30. Давам житарици со АД, ноќни каши од кутија/тегла, палента/овес/гриз со кисело млекце.
Некој искуство со прематурче? Со вкусови почнавте според реална или корегирана возраст, кај нас 7 недели е разлика од еднс друга па ме интересира кога ќе почнеме. Рано ни е уште, секако дека ќе се консултирам со педијатар кога ќе дојдеме до таму, ама ме интересира и исто онака како информација, искуства...
Да ве прашам, дали бебињава помалку ви се будат откога им воведовте оброци? Моево нема никаква разлика, се буди навечер на секои 2-3 саати да си цица, е сега не можам да му измерам колку цица...ама колку се надевав дека ќе спие цела вечер како што правеше пред 2-3 месеци
По истражувањава по белиов свет најрано се почнува дохрана на предвремени на средната вредност/дата од 17 недела реална и 17 недела корегирана возраст, обично меѓу 5-7 месец од раѓање, само да не е порано од 3 месеци корегирана. Ние со амин од неонатолог на Детска клиника и плус матичната истото ни го кажа, малиот кога достигна тежина од скоро 6кг. на некој ден над 5.5 месеци (3+ корегирана) почнавме со вкусови. Условно треба добро да држи глава, и кога даваш да проба да не враќа автоматски со јазиче, да го има изгубено тој рефлекс кој го имаат, ако сеуште така прави се пробува пак за недела, две. На почетокот се раневме во релаксатор под агол од 45+ степена поткренат, кога доби сила повеќе и сам почна да се крева го преместив во столче за хранење потпрен малку со перниче, сега е без перниче веќе. Јас полека терав, 2 недели вкусови, па воведување оброк (ние со ручек почнавме), па месец дена по прв оброк воведов втор, и дури скоро 2 месеца по втор воведов трет (ова од страв толку чекав за третиот да не ми се изремети со спиење многу, џабе пак се изремети хахах покасно ми заспива). Можеби и ќе почекав со воведување барем уште малку, да биде ~4 месеца корегирана, ама тој период мноооогу зезаше со млеко пиење. 10.5 месеца сме/8 корегирана, роден 29+4 недела (10.5 недели порано)
Колку е старо твоето бебе? Моето се разбира дека спие подобро откако воведов сокчиња и кашички и пред спиење си пие цело шише млекце односно не се базирам на упатството на кутијата туку и правам 180 мл + ако сеуште бара уште 60 мл и заспива околу 11-12 навечер и тера до 08:30-09:00. Секое бебче си е различно но вие претхоно сте немале проблем со спиењето пред 2-3 месеци. Да пробаш да се измолзиш доколку имаш пумпа и да измериш колку тоа пие навечер ? Или едноставно после цицање направи и ад млекце.
Исто ми се буди како пред тоа, нема никаква разлика 2-3 пати ми станува за цицање. И јас си мислев дека ќе смени кога ќе воведам оброци ама ништо
мајки ние сме 6 и од пред три дена сме на цврста храна. До сега проба јаболко,круша,банана,тиква, тиквица,компир и морков. Со педијатарот се договоривме еден ден да има овојше еден зеленчук. Бидејќи паралелно ќе внесувам и нови вкусови како пр. да му дадам кромид, блитва,спанаќ, во денови кога се за овошје? или некои специфични како пашканат,целер зошто нели по три дена се пробува? нема ваљда три дена само пашканат да јаде посебно :/ може звучам смешно но мора да си прашам и исто палента,просо давате од купечките кашички и ако да од која фирма?
Ќе мешаш нови намерници со веќе воведени. Пашканат со морков или компир Спанаќ со ориз или компир Само првите намирници ги давав чисти и по 3 дена. После по 2 во комбинација со веќе воведено. За 10-15 би требало да имате цел оброк, па нова намирница можеш да даваш ,,за ручек,, . Т.е околу 12. Со тоа што доручекот ќе ви е порано. Просо лупено земам на Биокосмос. Палента био имаш во Зегин со грчки букви е.
По некои табели јагнешко може да се дава во ист месец кога сме почнале со телешко. Таа каша јас ја давам од 7 месеци.
kako prvo ne mi e jasno kako za tri Dena vovedovte se jas za 12 Dena samo banana jabilko morkov eve denes ke proba krusha . I dobro citam mnogu majki so kashickive nekako kako poveke da im veruvate na hipp i kompaniite nego li na domasho so merak napraveno. Cisto me interesira zasto ne se mesham vo nikoja odluka sekoj za svoeto dete
@karak јаболките се премногу прскани, немам од каде непрскани да најдам. Затоа купувам на хип. Зеленчукови и правам дома. Круша исто на хип зимам, па комбинирам со свежа банана, тиква итн.
грешно се изразив, од пред три дена сме на целосен оброк а скоро пола месец ги пробувавме горенаведените работи по три дена секоја. и не, не сум за кашички, бидејќи сум дома сакам се домашно да приготвувам и така и ќе продолжам но некои работи се неизбежни како житарки на пр, овес, просо, од негде секако мора да се купи па тоа ми беше прашањето, од каде
Не верувам на ни една компанија. Каша од тегла давам само кога ми е густо дома (неможам да спремам) или ако сме излезени. Се фаќа отприлика два пати неделно.
vo gorce na pazar vo prodavnicata za zdrava hrana mm zema i covekot garantira posebno gledani neprskani so stetni hemikalii proveri. Cisto onaka jas i za golemiot ne kupuvav a i Sega gledam se da pravam doma. Smetam deka i krushite koga ke gi prigotvis se podobri od nesto konzervirano. Cisto nesakam nikoj da me svati pogreshno sum otvorila dve ili tri mesni na hipp odvratni se za razlika od domasnite... Jas den deneshen za golemiot posebno pravam
99% ручекот ми е домашно зготвен, ама има денови кога не сака да отвори уста на домашното, а ќе слапа тегла месна од Хип со скоро исти состојки. Не можам НЗС да му најдам. Мора резерва да имам за такви денови. За овошје имав доста домашно и непрскано: јаболки, круши, сливи, тиква, вишни. Ама нешто се потроши, па нешто од пазар, нешто од комшии, од село, а нешто од тегле- особено тоа што не е во сезона, зошто да не касне праска, кајсија од Хип. Или за промена некогаш ноќна каша или овошна со житарици. Или пилешко немам домашно, па сега за сега подобро ми е да земам на Холе тегла пилешко, отколку од дуќан да купам. Не верувам дека даваат сертификати за био, органско и сл. на лепе очи.
Зошто се правдате? Давам и јас купечко.По мене на Хип,Холе и Дм кашичките не им фали ништо. Нит имам посадено ,нит имам кој да ми даде непрскано домашно. Тоа што наоѓам нетретирано-супер. За другото купувам што ми се допаѓа, од маркет, пазар.
Па не дека се правдам... На пазар не верувам дека има јаболка непрскани. Што имав едни јаболки непрскани скапуваа одма, а не па да ги продаваат повеќе денови истите. Одгледувач на јаболки ни кажа дека во сезона минимум 25 пати се прскаат јаболките инаку одма им ги јадат црви. Од тој муабет, повеќе верувам на овошјето во ХИП кашичките. Месо уште ни е рано, ама верувам и од тие ќе купувам некогаш. За кога ќе сме излезени, за прошетки и сл.како што кажаа и @duffi и @DuchessAnn, некогаш е и попрактично.
@duffi nesakav nikoj da se pravda sakav samo da slusnam mislenje na sto poveke se veruva i sto poveke se koristi. Nitu imav namera nekoj da navredam znam vo kakvo opstestvo ziveeme se e vestacko i domasnoto i kupeckoto ama ete jas nekako sum poveke za svezoto pa sakav vase mislenje.
Свежо само ако е дома одгледано и да знам дека е не третирано,во спротивно посигурна опција ми е тегличка,како што кажа дафи,хип,холе и на дм,вака добар состав имаат.
Јас сум од село, мажена во град, и тоа од област кај шо се одгледуваат најмногу јаболка, од Ресен. Јаболката ги прскаме преку 20 пати, исто и сливите и крушите и цреши и вишни нека не ве убедуваат на пазар дела не се прскани, отруени се! Јас на мојте две деца до сега не ми имам дадено од нашите јаболка ни еднаш. Затоа има хип, далеку побезбедно.