Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. joan

joan Популарен член

7 месеци е стар.Спиеше многу убаво, се будеше само еднаш, во 3 сабајле, но мислам дека веќе не е доволно најаден дека е многу голем за возраста (10+) Сакав да пробам со АД пред спиење, ама одбива цуцла.

2. Mama993

Mama993 Истакнат член

Пробај ад со лажичка, ќе мисли дека е кашичка :). Или варен компир испасиран со една доза ад млекце средно густ како пире дај му но денски за ручек.

Last edited: Feb 4, 2019
    joan likes this.
  3. НМарија

НМарија Истакнат член

Дечки овесни снегулки за со кисело млеко какви давате? Ја земав органски од Имуно ама не е назначено дека се специјални за бебе. Има некои бебешки освен во млечните каши со други житарки? Или пак може од овие да давам

4. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

И јас давам Имуно, имам овесни, оризови и хељда. Можеш слободно да ги даваш на бебе.

Од бебешки што не се со млеко, имаш на Хип овесни и мултижитарки, ги давам со јогурт јас.

Сега преминав на овие јас, ама мојава е годинка и ги сака многу :)

Coco31 and duffi like this.
  5. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Можеш од тие да даваш. Јас уште трошам од Хип овесна каша, и од Нестле синлак каша со овес и сливи што има, да ги дотрошам па такви планирам да давам.

6. duffi

duffi Форумски идол

Секси си земала на Холе? Имаат разлика?
    Јас денес прв пат на Холе мусли дадов. Овие дури после ги видов. По примамливи ми личат.:D

7. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Немам давано Холе ништо освен млечната каша со просо @duffi , и чат пат што земам кашички пилешко и оние сокчињата/смутиња. Овие на Хип ги давам цело време, напоредно со Имуно. Што ми дојде при рака, тоа :) Ги сака мојава, навикната е ваљда :)

duffi likes this.
  8. Poppins

Poppins Популарен член

Јас имав земано на Холе од двете врсти , мојава неќеше ни да ги мирисне , а овие на хипп ги јаде , подруги се на вкус повкусни

duffi likes this.
  9. Mama993

Mama993 Истакнат член

Dali sodrzat gluten? Mojava e alergicna na gluten

10. Annath

Annath Форумски идол

Како откривте?

11. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

@Mama993 содржат глутен, да.

12. Mama993

Mama993 Истакнат член

So probuvanje na site mleka i od site povrakjase vo mlazovi i celata se nafrluvase so crveni plikovi po racete,nozete,liceto... Ja odnesov na klinika,pa vo Filip Vtori privatno plakav pregledi na kraj pedijatar pulmolog i alergolog Dr. Marija Hristova pretpostavi deka se raboti za alergija na protein od kravjo mleko i od gluten. I go smeniv mlekoto koristime Nutriben A.R bezglutensko e i bez protein od kravjo mleko i sega e ok. Ima alergo test posebno za gluten koj se pravi posle 6 meseci no cekam uste malku da bideme postari barem 8-9 vo megjuvreme ja hranam bezglutenski i ok sme :)

13. oli18

oli18 Истакнат член

И во тинекс има органски јаболка спакувани се по четири во кесичка - чисто информативно да си знаете

14. Annath

Annath Форумски идол

Ах. Марија Христова, доволно ми кажа, се и е на база на претпоставки.
    А млекото каде го има? Не сум сретнала такво никаде.

15. Mama993

Mama993 Истакнат член

Vo Skopje go ima edinstveno vo Cair neznam kako e nazivot na aptekata no e na glavna ulica sproti Plaset. Mnogu brzo se trosat zalihite momentalno go nema nitu vo Makedonija Lek. Jas si poracuvam od distributerite vo Strumica Medilife Group (imaat fan strana na instagram i na fb) mi prakjaat po kargo po 7-8 kutii bidejki i tamu brzo snemuva.

16. Mama993

Mama993 Истакнат член

Ние многу се измачивме со бебуш. Врескања и плачења постојано и караници дома, маживе повеќе паничат од нас жените кога е дете во прашање и ни создаваат уште поголеми стресови со прашања од типот “што му е на детево?”. Каде се не бевме ниту еден педијатар не се осмели ниту да претпостави во што е проблемот сите ми велеа детенцево ти е здраво и пак дома пискања и одбивање млеко. Откако го исфрливме глутенот бебуш врзува по 8-9 часа навечер, денски спие по 3-4 часа. И ние сме одморени и нема расправии така да многу ми се најде др. Христова.

joan and Sexybaby86 like this.
  17. Kitten

Kitten Форумски идол

Не мора да се со назнака дека се за бебе. Јас купувам био од Дм, ситни се и кога ќе ги потопам за 2 мин се меки :) [​IMG]

18. Annath

Annath Форумски идол

Во нејзината аптека. Знаев.
    Во ред, ме интересираше твоето искуство со докторката, оти ниедно позитивно не сум прочитала или слушнала за неа, и моето искуство не е позитивно. Машина за пари е жената. Не и се битни пациентите, башка што одамна, одамна требаше да биде во пензија.

19. Mama993

Mama993 Истакнат член

Може да соработува со таа аптека но не е нејзина бидејќи аптеката е во сопственост на турчинка и вработените таму се албанки. Но можно е да соработуваат... А тоа за во пензија си во право.

20. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Сабајле воведов 1/8 жолчка. Дали утре може да воведам нешто ново пр. кисело млеко, или да почекам до задутре за не дај боже некаква реакција?