Vcera pedijatarot mi rece da pocneme grav,grasok,boranija,leka,luk,kromid.(6+25 dena sme).Iskreno malku se zbuniv,osobeno za mesunkastive.Na dva uma sum. Koe e vaseto iskustvo,koga pocnavte so ovie produkti? P.S.da napomenam deka doktorkava isklucitelno ja pocituvam,sto se veli stara skola e,no, dokazano modernizirana(mislam me razbirate sto sakam da kazam),Inaku,ne ni e maticna,tuku e pedijatar sto pregleduva pred vakcina vo Mlin balkan.
И мене така ме советуваше педијатарот од вакцина во Букурешт, дека после 9 месеци можам се да му давам: и грав и леќа и манџи што готвам за нас, само без запршка и сол, од месо сѐ можам...не се ни сеќавам што сѐ ми кажа. Секако дека не ја послушав. Си продолжувам постепено со храната и дури и кога има поделени мислења за одредена намирница јас се одлучувам за најдоцното воведување.
Сите тие намирници никако не се 6+. Барем после 9. Млад кромид, 1 см должина јас почншнав да ставам околу 8 месец. Другото покасно.
Мамички од кога давате авокадо како го приготвувате, со што го мешате и колку количински давате? Останатото како го чувате?
Може од 6 месеци, не повеќе од пола авокадо дневно. Се дава свежо и зрело во било каква комбинација, може и со зеленчук и со овошје поради неутралниот вкус (мене вкусот ме потсеќа на орев).
Мамички ние ќе започнуваме со дохрана,како за почеток со јаболче,само ме интересира колку количински можам да му дадам како за прв пат?
За проба 2-3 лажички мали.Не повеке за да видиш дали ке има грчеви,алергија и слично.И само претпладне давај нова намирница.
@Jagoda123 пред некое време имаше напишано дека на малиот му даваш посни тестенини (јуфки, макарони) на Таково. Јас денес барав секаде по големиве маркети не можев да најдам. Од каде ти ги земаш? Фала многу Ако знае и некоја друга мамичка може да пише
Негде слушнав дека авокадото се давало меѓу првите намирници, ок е да со 6 ама ние сега почнуваме со дохрана на 5 значи рано е?
Posni imas golem izbor,deka postam pa znam ,na site pozadi ti pisuva sostav...E sega,ne znam dali za bebinja se preporaclivi konkretno nekoi,daleku ni se testeninite od meni
Макароните на Таково ги купувам од Карфур, ама и на Сентела се убави исто така посни. Јуфки од Жито полог и јас му давам на син ми.
Mozes da go dades. Jas sin mi go pocnav so avokado na 5 meseci I 2 ipol nedeli. Odlicno e Kako prva hrana zatoa sto ima neutralen vkus, ne predizvikuva alergii I sodrzi mnogu zdravi masti.
Мене во систина ми рекоа да не го давам,Малата имаше црвенило и ми рекоа авокадото како тропско да го исклучам од исхрана.Ја не би почнала дохрана со нешто што не расте под наше поднебје.
Denes prvpat i dadov palenta ja kombinirav so jabolka i krusa ja prifati cekase so raširena usta no mi bese strav poveke od 3 lazicki.Inaku od koga vovedovte kiselo mleko i pavlaka vo kasickite?