Можеш и пиперка да дајш, цвекло, грашок дадов на 7+… и боранија исто сеа скоро дадов. Млечни исто можеш да воведиш.
Продолжи со банана, авокадо, ориз, компир, брокула па од шести ќе дадеш палента, просо, киноа, можеш и амарант и ќе си правиш комбинации пр. Палента, банана и авокадо, просо и јаболко, компир и морков, ориз и брокула...
Фала ти многу. А оризот како го приготвувате. Обичен ли зимате како за над или има посебно за бебиња. И брокулата колку време ја варите не сум ја готвела до сеа.
Зеленчук со зеленчук, овошје со овошје. Морковот може и со јаболче. А житариците можеш и во овошје и во зеленчук да ги мешаш. Ориз купувам обичен и го спремам како за нас, па блендирам. На брокула не и треба многу, можеш и на пареа, спремна е за 10 мин.
6 meseci nekako kasno pocnavme i poleka voveduvam ama mashala jade 120-130 gr saka samo na dorucek sme vovedov jabolko, krusha, banana, morkov, kompir, batat, karfiol, Sega planiram tikvicka, tikva ,brikula znaci moze posle taman 6+ oriz i palenta ... I dajte idea za ovoshje cvekloto od kolku e grasak, boranija .... I dali od 6 ipol i rucek da vnesam. Tamn Eden mesec od koga pocna da jade ....
Вакви слични јас со АД правам, или со кисело млеко: со топла вода првин мешам и ја правам кашичката, ама малку погуста (помалку вода ставам од што е во упатството) и после додавам кисело млеко и убаво промешувам. Со јогурт еднаш сум правела ама многу течно ми доаѓа така.
Има ли некој што вовел жолчка преку еден ден по еднаш една четвртина, па по два дена половина, па по два дена цела? Ова ми е некако премногу, една четвртина па ден па една четвртина, па ден па една половина.... Имам случајно некои домашни јајца и сакам со нив да ја воведе, а ако одам на доолгооото, нит ќе ми стигнат, нит ќе бидат тазе кога ќе ги јаде....
Ќе си земиш пак јајца. Многу брзо е така. Цела жолчка треба да јаде едно два месеци после давање на првата осминка. Рано е после три дена, а реакција може да даде и првиот, ама и последниот пат. Нема правила.
Во период на воведување вкусови сме сеуште....неколку совети/искуства? 1. Дали додавате путер и/или маслиново масло во компирот, оризот...? 2.Која палента ја користите? 3.Каков е тој гриз од ориз?
Компирот го искомбинирав со морков и повеќе вода убаво излезе. Палента зедов од дм био уште ја немаме пробано, а ориз на холе, но и тоа не сум дала мислам дека може без масло. Мене ме интересира какво масло користите, која марка. Гледав на хип од репка, убаво е?
Мајки здраво, нова сум со воведување вкусови па не сум баш упатена многу. За воведување вкусови не ми е јасен баш начинот кога се воведува некој вкус во однос на кога му се дава цел оброк. И колкави се првите оброци? Ги мерите ли? Пример јаболче му воведувам прво и три дена му давам по 3-4 лажички. Ако нема реакција во тие три дена четвртиот ден цела кашичка ли да му дадам или да почнам со нов продукт пак 3 дена пробување? Не ми е јасно баш како треба. Ај ве молам некој ако може нека пише или некој линк ако може да пушти да прочитам. Инаку Бебо за 5 дена е полни 5 и сме до сега на ексклузивно доење.
Прв ден дадов 4-5 лајчиња, втор ден околу 10, трет колку сака. Па после морков прво неколку лајчиња па вториот пат измешав со јаболко. После дадов круша, тиква, тиквица, батат, слива, брокула. Комбинации правев нова намирница со веќе воведено.
Не е за јајцата. Не можам баш да разберам што е толку поразлично со жолчката отколку со другите намирници. Во странскава литература никаде не се наведува дека толку треба да се влече воведувањето на жолчката. Мислев да видам дали некој пробал и поинаку.
Јас воведував по "шемата" но од денешен аспект се чудам на баналноста на истата. За наредно дете здравје ќе ја воведувам како и секоја друга намирница, првиот ден ептен малце, наредниот 1/4, па 1/2, па цела. Што велиш, никаде нема да го прочиташ истото освен по Балкански групи и форуми и никој нема логично објаснување за истото. Белката е многу појак алерген па за неа нема шема на воведување.
@Lolipop23 Да, нема по странција шема за жолчка. Таму цело време и потенцираат "food before one is just for fun" а кај нас веќе 3 оброка. За жолчката најлогично ми е зошто е потешка за варење може. Еве моево полека му воведував и кога дојдовме до цела почна кашите да ги повраќа, не може да ја поднесе, па се вратив на половинка и нема проблем.
Мене докторката не ми кажа такви четрвртини, осмини и слично. Ми напомена дека е битно да е малку по малку. Сепак е богата со доста железо и може да дојде до оптеретување. Доста студии викаат може да се дава одма цело јајце (8+ мењеци). Некои и велат дека колку покасно се даде поголемк се шансите за алергија. Кај нас за белка уште стојаѕ препораките 12+ (или околу 12)
На 11 месеци воведов белка. Дадов првпат малку, после 3-4 дена малку повеќе, па после 3-4 дена уште повеќе, и последниот пат цела. На 4 пати ја воведов, не ја развлекував толку како жолчката. Посилен алерген е белката, да има нешто, веднаш ќе даде реакција @eli25 последен пат кога прашував во Веро кои денови добиваат свежо телешко, дечкото таму ми рече на секои два дена Ако не си пробала, пробај го од Поповски, многу ми е мене лично поубаво од Веро. Таму мислам вторник и/или четврток носеа, одамна немам земано, сум заборавила.