Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Sandrin4

Sandrin4 Популарен член

Можеш и пиперка да дајш, цвекло, грашок дадов на 7+… и боранија исто сеа скоро дадов.
    Млечни исто можеш да воведиш.

Independiente likes this.
  2. oli18

oli18 Истакнат член

Продолжи со банана, авокадо, ориз, компир, брокула па од шести ќе дадеш палента, просо, киноа, можеш и амарант и ќе си правиш комбинации пр. Палента, банана и авокадо, просо и јаболко, компир и морков, ориз и брокула...

pianogirl likes this.
  3. pianogirl

pianogirl Популарен член

Фала ти многу. А оризот како го приготвувате. Обичен ли зимате како за над или има посебно за бебиња. И брокулата колку време ја варите не сум ја готвела до сеа.

hello-kitty.90 likes this.
  4. Kitten

Kitten Форумски идол

Зеленчук со зеленчук, овошје со овошје. Морковот може и со јаболче. А житариците можеш и во овошје и во зеленчук да ги мешаш.

Ориз купувам обичен и го спремам како за нас, па блендирам.

На брокула не и треба многу, можеш и на пареа, спремна е за 10 мин.

pianogirl likes this.
  5. karak

karak Популарен член

6 meseci nekako kasno pocnavme i poleka voveduvam ama mashala jade 120-130 gr saka samo na dorucek sme vovedov jabolko, krusha, banana, morkov, kompir, batat, karfiol, Sega planiram tikvicka, tikva ,brikula znaci moze posle taman 6+ oriz i palenta ... I dajte idea za ovoshje cvekloto od kolku e grasak, boranija .... I dali od 6 ipol i rucek da vnesam. Tamn Eden mesec od koga pocna da jade ....

6. Bibi30

Bibi30 Популарен член

IMG_20190210_122309.jpg мм купил вакво. може ли да се прави со кисело млеко или јогурт и како?

7. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Вакви слични јас со АД правам, или со кисело млеко: со топла вода првин мешам и ја правам кашичката, ама малку погуста (помалку вода ставам од што е во упатството) и после додавам кисело млеко и убаво промешувам. Со јогурт еднаш сум правела ама многу течно ми доаѓа така.

Sexybaby86, Coco31 and Bibi30 like this.
  8. joan

joan Популарен член

Има ли некој што вовел жолчка преку еден ден по еднаш една четвртина, па по два дена половина, па по два дена цела?
    Ова ми е некако премногу, една четвртина па ден па една четвртина, па ден па една половина.... Имам случајно некои домашни јајца и сакам со нив да ја воведе, а ако одам на доолгооото, нит ќе ми стигнат, нит ќе бидат тазе кога ќе ги јаде....

9. Annath

Annath Форумски идол

Ќе си земиш пак јајца. Многу брзо е така. Цела жолчка треба да јаде едно два месеци после давање на првата осминка. Рано е после три дена, а реакција може да даде и првиот, ама и последниот пат. Нема правила.

10. MammiMia

MammiMia Активен член

Во период на воведување вкусови сме сеуште....неколку совети/искуства?
    1. Дали додавате путер и/или маслиново масло во компирот, оризот...?
    2.Која палента ја користите?
    3.Каков е тој гриз од ориз?

11. Feodora

Feodora Популарен член

Компирот го искомбинирав со морков и повеќе вода убаво излезе. Палента зедов од дм био уште ја немаме пробано, а ориз на холе, но и тоа не сум дала мислам дека може без масло. Мене ме интересира какво масло користите, која марка. Гледав на хип од репка, убаво е?

karak likes this.
  12. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Мајки здраво, нова сум со воведување вкусови па не сум баш упатена многу.

За воведување вкусови не ми е јасен баш начинот кога се воведува некој вкус во однос на кога му се дава цел оброк. И колкави се првите оброци? Ги мерите ли?
    Пример јаболче му воведувам прво и три дена му давам по 3-4 лажички. Ако нема реакција во тие три дена четвртиот ден цела кашичка ли да му дадам или да почнам со нов продукт пак 3 дена пробување?
    Не ми е јасно баш како треба. Ај ве молам некој ако може нека пише или некој линк ако може да пушти да прочитам.

Инаку Бебо за 5 дена е полни 5 и сме до сега на ексклузивно доење.

happygirl likes this.
  13. Sandrin4

Sandrin4 Популарен член

Прв ден дадов 4-5 лајчиња, втор ден околу 10, трет колку сака. Па после морков прво неколку лајчиња па вториот пат измешав со јаболко. После дадов круша, тиква, тиквица, батат, слива, брокула. Комбинации правев нова намирница со веќе воведено.

Lavica2016 likes this.
  14. joan

joan Популарен член

Не е за јајцата. Не можам баш да разберам што е толку поразлично со жолчката отколку со другите намирници. Во странскава литература никаде не се наведува дека толку треба да се влече воведувањето на жолчката. Мислев да видам дали некој пробал и поинаку.

15. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Јас воведував по "шемата" но од денешен аспект се чудам на баналноста на истата. За наредно дете здравје ќе ја воведувам како и секоја друга намирница, првиот ден ептен малце, наредниот 1/4, па 1/2, па цела. Што велиш, никаде нема да го прочиташ истото освен по Балкански групи и форуми и никој нема логично објаснување за истото. Белката е многу појак алерген па за неа нема шема на воведување.

duffi and mimiiiii like this.
  16. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

@Lolipop23 Да, нема по странција шема за жолчка. Таму цело време и потенцираат "food before one is just for fun" а кај нас веќе 3 оброка.
    За жолчката најлогично ми е зошто е потешка за варење може. Еве моево полека му воведував и кога дојдовме до цела почна кашите да ги повраќа, не може да ја поднесе, па се вратив на половинка и нема проблем.

Lolipop23 likes this.
  17. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Мене докторката не ми кажа такви четрвртини, осмини и слично. Ми напомена дека е битно да е малку по малку. Сепак е богата со доста железо и може да дојде до оптеретување.
    Доста студии викаат може да се дава одма цело јајце (8+ мењеци). Некои и велат дека колку покасно се даде поголемк се шансите за алергија. Кај нас за белка уште стојаѕ препораките 12+ (или околу 12)

joan likes this.
  18. eli25

eli25 Форумски идол

Веро кои денови носеа телешко ?

19. BoaVista

BoaVista Форумски идол

А белка од јајце како воведовте и кога?

20. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

На 11 месеци воведов белка. Дадов првпат малку, после 3-4 дена малку повеќе, па после 3-4 дена уште повеќе, и последниот пат цела. На 4 пати ја воведов, не ја развлекував толку како жолчката. Посилен алерген е белката, да има нешто, веднаш ќе даде реакција :)

@eli25 последен пат кога прашував во Веро кои денови добиваат свежо телешко, дечкото таму ми рече на секои два дена :)
    Ако не си пробала, пробај го од Поповски, многу ми е мене лично поубаво од Веро. Таму мислам вторник и/или четврток носеа, одамна немам земано, сум заборавила.

karak, duffi, eli25 and 1 other person like this.