Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Понеделник, среда, петок.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mama993

Mama993 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2019
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    558
    Мајки од колку месеци смеам да воведам брашно од наут (леблебии) во исхраната на бебче? Сомелено приготвено во домашни услови не купечко. Молам за стручен совет.

3. Independiente

Independiente Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.560
    Мене педијатарот ми даде совет да почнам на секој ден прв 1/8 па 1/4 па 1/2 и после цела жолчка да ја воведам ама читајќи ги скоро сите форуми и ваши.мислења планираам постепено да ја воведувам баш по шема. Еве денес дадов со банана и палента ама по неколку.лажички.и се згрози не сака ни уста да отвори плаче се буни.
    Ќе пробам петок пак ама само со.бананка.

4. sweet.november

sweet.november Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    3.120
    Досега давав само портокалов батат, вчера маж ми купил бел, пишува со вкус на костен дека е. Ттеба ли да го воведувам, или батат си е батат па може да дадам повеќе?

5. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Дај слободно, веќе имаш воведено батат. Ова се само различни видови од истиот :)

На sweet.november му/ѝ се допаѓа ова.
  6. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    5.404
    jas kako vas isto dadov batat nekoj rozev, i odam kaj maticniot i mu kazuvam sto vnesovme mi napravi faca i vika davaj te mu na dete ona sto moze da go najdes kaj nas pa toj cel zivot ke jade kompir a ne batat. Cisto onaka eve mislenje na pedijatar sepak jas imam uste ke si go potrosham

На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @karak Педијатриве сите имаат различни ставови. Еве конкретно за авокадо педијатарот во Систина вика одлично е да го јаде и многу здраво, давај, а матичната вика што ќе ти тоа, нема никаков вкус, давај работи што се од наше поднебје (исто ко тебе со бататот). Затоа, по бебе си се водам, ама сакам да проба се, па сама да си одлучи што и се допаѓа :)
    Инаку, за бататот, си јаде мојата и батат и обичен компир. Не го гледам бататот како нешто страшно, сепак е компир, а тоа не е нешто што ние немаме во наше поднебје. Обично бебињата го сакаат дека е благ, па така и мојава, вкусен и е.
    Но, не сум фанатик се' живо да проба по секоја цена. Не давам на пример папаја, манго, аспарагус, нешто што апла не потекнува од тука (иако има по маркетиве), но тоа не значи дека никогаш не би и дала да проба ако начекам шанса :)
    Не сум за строги определби во однос на храна :) Но секој си знае најдобро за своето дете, личен избор е :)

На Kitten, Skorpija25, NarCis@ и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    На ниеден странски сајт не можеш да ја најдеш шемата, тоа гарант не се педијатриски препораки туку измислица на некоја Балканска супермајка во стилот на Ирина Наков и Елена Петковска.
    Бреејјј кога ќе ми текне, кој апсурд, која филозофија за воведување жолчка, цел месец вари јајца, па чепкај, дели, осмини, четвртини, фрлај го остатокот (тоа оти јас не јадам варени јајца), уништувај златни домашни јајца. (facepalm) Ц, ц, ц..
    А во тој период после 7ми/8ми месец кога се јавува физиолошка анемија, јајцата се и те како битни во исхраната, супер се за крвта, незаменливи се за развој на мозокот, а ние тоа им го ускратуваме кога им е најпотребно.

На Kitten, mimiiiii, happygirl и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.817
    Путер од кога се дава?

10. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Кога ќе почне да јаде зеленчукови каши (комбинација од зеленчук). По ептен малку, на врв од ноже јас ставав за вкус, има разлика. Несолен само да е. Јас на Президент купував несолен, а и сега давам од истиот, ама солен.

11. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Да, на последната крвна слика покажа намален хемоглобин и хематокрит (уште во референтни ама на долна граница).
    Јас дадов четвртинка, денеска половинка, ќе дадам уште една половинка, и после ќе пробам цело, па ќе ви кажам како сум прошла. Ама навистина ми е нелогично воведувањево километарско, особено што веќе имам воведено и глутен и месо и млечни производи, а нив ги воведував по два дена што му давав од истото, без мерење на количина.

На Lolipop23, happygirl и duffi им се допаѓа ова.
  12. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Ние почнавме со дохрана на 5.5 реална (3 корегирана) првин вкусови, па за 2 недели ручек, па за еден месец доручек, значи за месец ипол имавме 2 оброка.
    Матичната првин ми даде од Нестле шема некоја и рече за почеток почни вака, ставени се први кои се полесни за меше. После месец ипол ја прашав еве воведовме 2 оброка, дали да терам шема, ми рече фрли тоа освен ако ти е така полесно. И рече цитрусни, јаткасти,црвено месо, риба и белка подоцна да се даде до/околу годинка, мед не до 1.5 година, и кравјо не до 1.5-2 години. И да го следам малиот како реагира. Може од јаболко да изреагира, а јагоди не.
    Секој педијатарможе различно да каже.
    Имаме во државава и Прирачник за исхрана на доенчиња и мали деца, па таму на друг начин е објаснето:
    Screenshot_20190212-151511_Drive.jpg
    Screenshot_20190212-151518_Drive.jpg

На Lavica2016 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    23.502
    Ве читам за ова воведувањето вкусови, оброци и ништо не разбирам. Милион страни и групи и информации прочитав на нет за ова, си викам да се информирам со време ама пак не ми е јасно. Рано е за ова кај нас, бебо е само 2 месеци, ама си мислам дека тешко ќе укапирам што и како се воведува/готви за мало бебе. Да напоменам дека не сум некој голем кувар во кујната и за мене и мм, па можеби затоа толку се плашам како ќе биде за бебо :)

На karak и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  14. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Точно, со секоја нова намирница треба претпазливост, посебно ако има семејна алергија или детето е атопичар, но вакви филозофии правење од нешто што во природата е сосема едноставно, како што е исхраната нема потреба.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Ич не се плаши, сите така сме се чувствувале. Јас вака ко тебе читав и ми беше шпанско село, си викав нема шанси јас во ова да успеам. Кога ќе дојде време, ќе се снајдеш, не се секирај. Нема да оставиш бебе гладно :D Мене искрено форумов (темава) ми беше од најголема корист, па дури потоа педијатарот. Полека полека читајќи, слушајќи и прашувајќи сфатив што и како :)
    Не се оптеретувај уште сега со вкусови, уживај со бебо и уживај во слободата без спремање оброци :D:*

На Chanell*, Skorpija25, TeddyGrey и 5 други им се допаѓа ова.
  16. DuchessAnn

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Ќе се снајдеш не се секирај. И јас сум уште некогаш луд, збуњен, нормалан.. може ќе сфатам како треба кога малиов веќе ќе порасне и ќе бара хамбургер од 7ца. :rofl::rofl:

На pianogirl, TeddyGrey, duffi и 4 други им се допаѓа ова.
  17. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    5.404
    Nego oriz od koga beshe ? Za kakov ste za melen ili obicen. Za prvoto davav melen Sega se mislam za obicen? I drugo prashanje citam pashkanat davate megu prvite kako so sto ? Vi blagodaram

18. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.265
    Допаѓања:
    182.020
    Не можам повеќе да се согласам од тебе со ова (highfive) Така правев и за големата кога беше бебе, а и сега за малово. Од наше поднебје што не е, а давам, се само банани, портокали, мандарини. Па дури и лимони имаме :D
    Ние почнавме со доручек, докторката рече на два дена да менувам зеленчук и овошје. Што житарки давате за доручек со овошје, а да може од 6+?
    @karak јас дадов мелен на хип. Еднаш на големата дадов обичен, ама во пасирање се направи како гумен оризот.

На duffi, Sexybaby86 и karak им се допаѓа ова.
  19. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @NarCis@ за со овошје можеш палента, просо... Толку ми текнува од безглутенски :D. Палентата особено многу убаво оди со овошје. И киноа, амарант, хељда можеш од житарки, мада од овие само хељда имам дадено јас, и тоа многу покасно, не на 6.

@karak и јас исто почнав со мелен ориз, од 6 месеци некаде дадов. Потоа околу 10 мес. почнав да варам обичен, зошто почна неблендирано да јаде, па убава структура дава зрното на кашите.
    Пашканат не воведував класично, го дадов во комбинација со друг зеленчук во ручек. Не се става многу секако, јак вкус има.

На karak, Coco31, duffi и 2 други им се допаѓа ова.
  20. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    5.404
    Znaci mozam da pocnam so oriz i palenta isto taka. Ajde i toa da vovedam pa se spremam i rucek da I'ma bar dva obroka. Srcka mi e halaplivka bato jade banana ona mlacka pa moram da ja trgam fala na sovet

На TeddyGrey и Sexybaby86 им се допаѓа ова.