Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. dade123

dade123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    1.184
    Од ко ќе дајш жолчка, се следи дали ќе има некаква реакција? И ако дава во кој облик каква реакција.

2. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    4.347
    Мамички ми треба совет. Сакав да воведам ручек и искрено пробав еден ден бидејќи се јадачи, но ми се чинеше пребрзо и прекинав. Не сакам да ги форсирам. Помина еден месец и некој ден од воведувањето и сега мислам дека е време навистина да почнам. Проблемов е со што да комбинирам наутро и после за ручек за да ги држи сити 3ч. Ориз, палента? Дали и оризот се воведува 3 дена? Дали прво се дава чист или веднаш да го искомбинирам со овошје или зеленчук? Досега функционираме вака: млеко кај 8ипол, 9ч, а во 10ипол им е појадокот, па следно во 12ч им е млекото, па 15, 18, 21... итн. Вкупно 7 шишиња пијат. Колку мл треба да внесуваат млеко на 6 месеци? Не знам како ќе ги намалиме шишињава со цврст оброк. И дајте идеја што да воведам во шести месец? Немаат пробано уште брокула, карфиол, кромид, ориз, палента... со оглед на тоа што почнавме порано на 5 месеци сега списоков е тој, по некоја логика сега на 6 треба да им давам тоа што е за 7 или да вртам од веќе пробаните вкусови цел 6ти па да изедначам некако.

3. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Таман можеш да почнеш веќе со ручек. Океј ви е распоредот. Млекото во 15 часот замени го со ручек. И кај нас е слично со тоа што денот ни започнува со доручек околу 8:30-9.
    Ориз само дади со нешто веќе воведено. Дали инстант или суров е твоја одлука секако. И палента слободно дади, да имаш повеќе избор за житарка со доручек.
    Можеш да дадеш и просо, а секако и да почнеш со воведување глутен кон крај на 6ти, почеток на 7ми. Со тоа ќе имаш повеќе избор за житарка за доручек. Почни со гриз и овес.
    Продолжи со воведување. Се што наброја можеш да дадеш слободно.

На Feodora му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Секогаш давате житарка за доручек?
    Просо, палента?

5. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Да , секогаш. Да ги држи сите.
    За почеток тоа од безглутенски, просо, палента и ориз.

На Kitten, Feodora, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.265
    Допаѓања:
    182.027
    Од колку месеци почнавте со ручек, односно два оброци? Моево е 6+ и сега почнавме со доручек. А гледам има помали бебиња, а внесувате и ручек. Онака ме интересира дали така ве советуваат педијатрите или на ваша рака давате. За големата менував еден оброк секој месец. На 6+ имаше доручек, на 7+ ручек, на 8+ вечера.

7. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    4.347
    Мојот педијатар ме советуваше да почнам од полни 4 месеци, но не прифатив почнав малку покасно од 5 и на своја рака со изборот на намирниците.

8. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.265
    Допаѓања:
    182.027
    Од 5+ со пробување вкусови или веќе имаа доручек тогаш?

9. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.845
    Допаѓања:
    7.048
    После 15 дена од кога воведов доручек му воведов ручек. Почнавме со пробување на вкусови од 6 месеци. По препорака од педијатар

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    По правило месец дена од воведување на доручек. Јас така и правев. Ама ако е заинтересирана да јаде и за 2-3 недели по давањето на доручек да дадеш ручек мислам не е грешка.

11. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.265
    Допаѓања:
    182.027
    Заинтересирана е, и големата лапкаше кога беше бебе. Ама штознам, некако прерано ми е 2 недели, па и 3. Зборам конкретно за моето бебе. Дури и со педијатарката кога разговаравме рече подобро да почекаме, да не брзаме затоа што треба организмот да се навикне на цврста храна. Но секако тој совет се однесуваше само на нас.

На Coco31 и duffi им се допаѓа ова.
  12. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Мене ми рече на размак од 15 дена да воведувам нов оброк ама јас сепак не послушав па по 1 месец од доручек воведов ручек, еве сега веќе помина 1 месец од ручек па ќе воведувам вечера. Мојава мн лапка па сакав да искористи уште малку повеќе цицање кога веќе се намачивме толку.

Сакам да прашам за јајца какви домашни или купечки? Можам да земам домашни ама ми е шубе дека немаат печат не поминале контрола никаква?

Последна измена: 14 февруари 2019
  13. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @NarCis@ јас некаде после 3 недели воведов ручек, ама секако на почеток не јадеше цел оброк. Мојава е лапачка голема, само зината беше уште пред да и го принесам лажичето :D Совет од нашиот педијатар беше (за мојата конкретно) после 2 недели да почнам со втор оброк ако видам интерес.
    Обично се советува да има еден месец размак, ама не гледам ништо страшно ако бебе сака, да се даде и порано :)

На mal.ecka, duffi и NarCis@ им се допаѓа ова.
  14. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.265
    Допаѓања:
    182.027
    И оваа е лапачка, почнува да се тресе од радост само кога ќе види дека почнувам да ѝ го спремам ручекот :D Ама гледам пак почна да ѝ се враќа атопијата, па претпоставувам дека и заради тоа пополека одиме и со вкусови и со оброци. Ќе видиме што ќе каже докторката на наредна контрола. Минатиот пат така рече, да не брзаме дека е многу нежна :$

На duffi и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  15. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    4.347
    Со пробување вкусови.

16. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    912
    А кога почнавте дадавате цела каша доручек дадавате? Кај мене малата е 5+ и имам вовефено јаболко, слива, круша, морков, тиква, тиквица и банана. Кога да и дадам цела каша да изеде и што др да дадам освен ова. Некако и мене ми е измешано. До сеа само домашни и давам и не глефам на грамажа значи колку сака и давам

17. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Веќе имаш воведено повеќе намирници и можеш да правиш комбинации.
    Се што е над 100г изедено се смета за оброк.

На pianogirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. @nchy

@nchy Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    127
    Мaјки еднo прaшaње знaм декa е тешкo дa се нaјде прирoднo, пa ме интересирa oд кaде купувaте зa бебенцaтa телешкo и мисиркинo месo. Зa кoкoшкa се пoтрудив дoмaшнa дa нaјдaм aмa телешкo и мисиркa ќе мoрa дa се купaт. Oд кaде купувaте, зa Ск прaшувaм. Фaлa ви

19. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.265
    Допаѓања:
    182.027
    Телешко во Трница и Морава на Зелено пазарче. Мисиркино провери дали има на Житница или Лудогорац, тие се наводно без хормони одгледани. Би требало да ги има во сите маркети.

На @nchy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. yana147

yana147 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    222
    majki bebuska ima 5 meseci i 15 dena pocnavme so vkusovi ama usta nejke da otvori koga i go doblizam laziceto go stega muceto i nejke mnogu se nerviram sekoe sabaje blendiram dzabe nejke sto da pravam imala li nekoja od vas vakvo iskustvo kako bese kaj vas pocetokot?