Можеш цреши и вишни од 7+, јас имав цреши домашни замрзнати и од тие и давав, вишни немам ќе чекам да излезат. Месо почнав од 7,5 и правам комбинации со батат, компир и ориз, не ми го сака мн па ставам тиквичка да маскирам. Не воведував само првиот пат дадов прво од водата што се вареше, па наредниот ден 20 г месо. Жолчка почнав 3 дена пред 8 месеци и давам 2 пати неделно по шема 1/8 па сега 1/4.... Пиперче можеш ама јас чекам да излезат убави овие ко пластика се, лукче еве уште не сум дала, јас имам мака од него па се плашам да го дадам на бебе. Бисквити земав на лобело (не се мелени) ама уште не сум дала, планирав со ад и во блендер заедно со банана да дадам за вечера.
@TeddyGrey И јас месо само дадов, на два пати, ама немав свежо туку од Хип тегличка телешко, на два пати и ја поделив т.е за два дена. За ручек најчесто ориз давсм, просо и палента се за наутро со овошје. Некако не ми одговараат за со зеленчук и месо. Пиперка,лук,вишна,цвекло,дуња се 7+, јас од ова само дуња и цвекло дадов,полека одам со воведување,многу работи одеднаш многу ќе и дојдат. Жолчка ќе дадам крај на 7ми. Бисквити купив ЛоБело (безглутенски) ама не и давам да грицка туку и ги мешам со овошје за доручек. Дадов пред некој ден кришка јаболче да држи во раче, она јака дека има едно запче, скина парче и ќе се задавеше И реков нема шанса да дадам, ни корка ни бисквита.. страв имам.
Помеко давај за почеток, варен морков, компир, банана помека, не одма со јаболче. Ќе научи лека полека да џвака. Иначе кој праша за палента со месо - сум давала, и тоа ќе си сварев стандард супа од месо и зеленчук, ги цедев од течноста, ги пасирав, месото на ситно го сецкав, во водата варам палента малку поретко, ама пак каша да е, и го додавам зеленчуците и месото плус малку путер. Ептен убава беше така, ми ја јадеа и двајцата.
Не е грешка да се даде значи палента со месо. Мојава ја обожава палентата ама кога ја праам палентата за ручек поише е на зеленчук, една третина е палента. Некако немам идеи и само едното исто го вртам. Мешавина од се по малце.
Можеш и посни макарони или некоја друга посна паста да даваш со месо. Мојата ја обожаваше таа комбинација, и до ден денес така јаде, само веќе не посни Ќе ги изблендираш со зеленчукот и мевцето заедно, преубаво ќе дојде
Колку ви ручкаа децата на 7м? Моево си јадеше мала тегличка ама во последно време и голема јаде, 2-3 пати му ставив кашичка во големата и ја излапа цела. Да не претерувам малце? Ама си отвара уста :/
Мами, смеам ли да дадам гриз со кисело млеко, оде ли таа комбинација? Се мислам за вечера, па некако често јаде палента со кисело млеко, си велам да му дадам денеска гриз со кисело, да сменам малце.
не дека јас му дадов туку свекрвата се потепа леб да даде од средата додека се свртев му стави во уста..таа тврди дека требало леб да јаде а јас се согласувам потполно со тебе.
месо телешко купувам од веро тафталиџе...вчера сум извадила пд замрзнувач за моето бебе но незнам како сум го заборавила па од вчера седи во обичен фрижидер...не мириса непријатно изгледа фино..дали да го искористам? воедно со јајцето кога и на кој начин се почнува? 8 месеци наполнивме.
Еве вчера правев некое лебче по рецепт од бебе готвач со пченкарно брашно да видам дали ке јаде, ама он а осети не блендирано му се згрозува и се ми поврати, од памет ме извади. Мислам дека ке имам проблем со почнување на неблендирана храна
Јас со кашичка Хип со лосос. Има на Хип со лосос, има и со морска риба (не е прецизирано каква е ), такви дадов 2-3 пати, па после почнав дома да и спремам. Викаат дека прво со слатководна (речна) риба се почнува, како пастрмка, ама мене некако многу ситни ковчиња ми има, страв ми беше да дадам. И сега давам со страв пастрмка, почесто јаде лосос или ослич, печени во рерна. Комбинирам најчесто со зеленчук (морков, кромид, пашканат, компир), исто печен. Кога давам со зеленчук, компир обавезно мора да има. Инаку, можеш и со ориз да комбинираш
Јас дадов на скоро 11 месеци. Инаку слатководна риба може од 10 месеци, морска од годинка, според општите препораки.
Тврдо варена жолчка 2 пати неделно кога нема месо. Прво даваш 1/8 па 1/4 па 1/2 и на крај цела жолчка
lepce jas posle godinkata na golemiot pa toj i kasno izvadi zab nekade pred godina a blendirano davav skoro godina ipol more moze nakaj dve. Iskreno se sto beshe parce mi se gadeshe pa maka imavme dodeka pasiravme pa Sega eve go zdrav prav krka na 5 godini dodusha pak znae da se zgadi od magdonos nekoj takvi raboti ama bavno no sigurno site mandzicki mi gi jade. Malava ja gledam ne i smeta da ima parcinja grutki t..e posledno od utrovo dobiv idea deka kompirot ne mi go saka bas poradi negovata ligava smesa koga e vo blender. Neznam toa mi e pretpostavka. Inaku jadevme palenta bezglutenska so brokula i morkov super pominavme i ja saka palentata bas mislam deka poradi nejzinata tekstura. Utrovo palenta so sliva i jabolo. Pa se nadevam ke bide dete sto dzvaka.